Димящо дуло, по холивудски !

Posted on 17 October 2010 by Vanio Kamenov

Тъй като днес е неделя, сетих се за нещо развлекателно :о)

Световната индустрия за зрелища, наречена Холивуд, има своя достоен дял в процеса на приобщаване на хора в групата на пушачите, а заедно с това и на тези, които смятат, че да се отказват цигарите е трудно.

От известно време насам си правя следния експеримент, призовавам ви да опитате и вие:

Когато гледате някой филм, особено от мейнстрийма, с изострено внимание наблюдавайте сцените свързани по някакъв начин с цигари, пушене или отказване на цигарите.  Достатъчно изострено внимание, колкото да отделите конкретните сцени от общото и да ги разгледате в малко по-различен контекст. В рамките на експеримента може да гледате както нови, така и филми от преди 20 години.

Няма как да не забележите няколко повтарящи се неща:

  • Пушенето винаги е част от имиджа на „лошото момче”, или момиче. Пушене, пиене, мацки, парти, рок енд рол, флирт. Спомнете си великите образи на Брус Уилис, Мел Гибсън.
  • Пушенето и страхотните, секси фатални жени са неразделни. Образът на Шарън Стоун в „Първичен инстинкт”, която прехвърля крак връз крак с цигара в ръка е прогорен завинаги в съзнанието на всеки мъж.
  • Пушенето е част от всяка истерия, нервна криза, депресия, всяка спънка в живота. Дори в много модерни филми, където посланията са малко по-скрити, палене на цигари в моменти на депресия се случват на заден план, което кодира в главата на гледащия връзка между тези състояния и пушенето. Щом ти е кофти – трябва да пушиш.
  • Пушенето след секс изглежда толкова важно, колкото и самия секс. Често на цигарата след секс са посветени повече филмови минути отколкото на самия секс, колкото и да е странно това. Или може би посланието е, че героите набързо претупват секса, за да достигнат до сублимацията на удоволствието – палене на цигарка. Ето как пушенето става част от зачеването.
  • Пушенето е част и от умирането. Когато някой е смъртно ранен, или му предстои да умре, му дават цигара, сякаш това е най-ценното нещо на света и той иска за последно да се наслади преди да „даде фира”, както казва съпругата ми.

Този списък може да бъде много дълъг. Това, което се опитвам да кажа е, че световната развлекателна индустрия не е на ваша страна, ако вие сте решили да откажете цигарите. Имайте го предвид.

В продължение на десетки години, в най-популярните развлекателни средства се налагат модели, които закодират в главите на пушачите изкривени схващания, конкретно за пушенето.

Най-голямата промивка на мозъци се прави точно по този начин. Така се подсигурява новото попълнение пушачи, които да купуват цигари всеки ден. А такова попълнение е необходимо – всеки ден от пазара на цигарите отпадат по повече от 1000 души, по причини, че умират от свързани, или усложнени от пушенето болести.

Самият Джо Естерхаз, автор на сценария на „Първичен инстинкт” казва:

„Цигара в ръцете на една звезда на екрана Холивуд е пистолет, насочени към 12 – или 14-годишните. (Бях на 12, когато започнах да пуша, един шантав имигрант, хлапе, което иска толкова много да изглежда „cool”.) Пистолетът ще гръмне, когато това дете стане пълнолетно. Ние в Холивуд, знаем, че ли пистолета ще гръмне, но ние се крием зад една димна завеса на фрази като “творческа свобода” и “художествено изразяване.”

Историята на този човек, можете да прочетете ето тук:

http://www.smoking-cessation.org/content/smokingmovies.asp.

Тя е доста поучителна и ми попадна точно, когато се опитвах да систематизирам наблюденията си.

За финал, няколко забавни метода за спиране на цигарите, директно от меката на комерсиалното кино:

  1. Заместване на пушенето с кучешки бисквитки. Опита принадлежи на Мел Гибсън, в Смъртоносно оръжие. В края на филма, Мел лежи, целия в кърви, пъшка, и си иска цигара. Героя на Дани Гловър го пита „За какво ти е?”, Мел отвръща „Опитвам се да откажа кучешките бисквити.” Класически пример за мозъчна промивка.
  2. Ако ме хванеш да пуша, ще спя с теб – това каза една мацка на Сам Малоун, от Бар Наздраве. Естествено той я хвана, но тя пак не спа с него.
    Препоръчвам ви този метод, но не като начин спрете цигарите, а за да вкарате някой в леглото си.

Ако усещате че се нуждаете от помощ, не се колебайте, регистрирайте се на сайта на www.nicofree.bg. Ще получите безплатен достъп до мини курса „Свобода! При поискване”

Целта на мини курса е да подпомогнем хората да вземат твърдо решение, че повече не искат да пушат.

Пожелавам ви успех!

Comments are closed.