Спрях цигарите! Как да не напълнея? – част 3

Posted on 28 March 2011 by nicofree

Защо се случва напълняването?

От една страна, аз ви казвам, че липсата на никотин може да създава, състояния, в които да се храните повече от необходимото. От друга страна, ви казвам, че никотина изчезва от организма ви след 7 дни, и след това чисто физически той няма никакво влияние.

Ако беше толкова просто – колко бихте могли да напълнеете за тази една седмица? Максимум 2 килограма, което е едно нищо. Въпреки това, след спиране на цигарите много хора напълняват с много повече килограми…

Преминахме през някои от важните причини за напълняването  в предишните статии, свързани само с физическото усещане за липса на никотин. Сега трябва да разнищим и най-важния, психически аспект на проблема с напълняването.

Останаха ни две причини:

Едната е напълно безобидна и контролируема, а другата е по-трудна за преодоляване, но напълно преодолима.

1. Всичко е толкова вкусно …

Да, точно така, това е безобидната причина. Докато сте пушили, голяма част от обонятелните и вкусови рецептори в назалната и устната кухини са атрофирали. Те не изпълняват своето предназначение. Докато пушите вашите възприятия на мирис и вкус са силно притъпени. Седмица след спиране на цигарите, голяма част от рецепторите ви започват да функционират все по-добре и вие се връщате към нормалното усещане за мирис и вкус. И това се случва доста осезателно. Усещането се засилва, докато не се възстановят почти всички ваши рецептори.

Запитвали ли сте се, защо никога не можете да намерите онези вкусни неща, които сте хапвали като деца? Всъщност всичко това е около вас и сега, но вие не можете да го оцените докато половината рецептори не работят, докато пушите. Това може да звучи пресилено, но докато пушите вие нямате база за сравнение, тъй като вече сте забравили какъв е истинския вкус на храната.

И така, седмица – две след като спрете цигарите, рецепторите ви се събуждат и вие разбирате, че всяка храна е много по-вкусна и ароматна. Просто не можете да се насладите на храната, все искате още и още от това ново усещане.

Повярвайте, познато ми е. Само активния спорт и пълна промяна на хранителните навици ми попречиха в началните месеци да кача много килограми.

Как да контролирате това набиращо скорост чревоугодничество?

За решението на този проблем съм писал в бонус лекцията си, към мейл курса „Свобода! При поискване!”. Ако искате пълно и структурирано решение, не се колебайте, абонирайте се за безплатния мейл курс от формата в дясно на страницата и като бонус ще получите точното решение на проблема. Ако не ви се чака „цели” шест дни, изчакайте само три дни, когато ще публикувам статия с кратки решения на всеки един от засегнатите проблеми на напълняването след спиране на цигарите.

Минаваме нататък. Огромния проблем, поради който хората напълняват мноооого след като никотина е изчистен от организма им:

2. Цигарената жертва – заместване на цигарата с … „нещо”.

И под „нещо”, разбирайте „храна”.

Много хора правят следната грешка: Когато спират цигарите – го правят на инат, като потискат желанието си за пушене. Използват „силната воля” за да не запалят, когато имат желание за цигара.

Така у тях се поражда усещане за липса, самоограничаване и жертва.

Такова усещане може да доведе до силен стрес, повишена агресивност и депресия.

И тук се случва феноменът със заместването. Когато човек пуши, той е свикнал да намалява състоянията си на стрес или депресия чрез пушене. Цигарата премахва усещането за празнота в стомаха, премахва усещането за „не знам какво да правя с ръцете си”, премахва несигурността. Всички тези неща са причинени от никотиновия глад, както обясних в предните статии. Нека тук да погледнем чисто от психическа гледна точка.

Често, току що спрели пушачи, се опитват да заместят ефекта от цигарата с хранене. Натъпкваш се с всичко, което докопаш и за кратко усещанията за празнота, нервност и липса се притъпяват.

Препълнения стомах ни кара за кратко да се почувстваме лениви и отпуснати, малко по-летаргични. В това състояние, нещата, някак си, изглеждат наред. За малко, цигарите не ви липсват. До следващия порив на стрес и депресия, поради усещането за самоограничаване.

Казано съвсем просто:

Ако човек изпитва желание да пуши след като спре цигарите, той , чисто психически, си остава пушач, който се самоограничава от пушене. Този човек приема цигарата като нещо ценно, което е жертвал и се нуждае да замести пушенето с нещо друго. Заместването често се прави с хранене, и това може да продължи с месеци и години.

Ако се съчетае този проблем с някои от чисто физическите проблеми в предните статии – ето как два месеца след спиране на цигарите някой е успял да качи 10-12 килограма. Понякога се случва така, че проблемът с качването на килограми изглежда като по-големият проблем, в сравнение с пушенето.

Добрата новина е, че за всичко това си има техника  на спиране на цигарите, така че никога да не изпаднете в такъв омагьосан кръг.

Предстои излизането на книгата ми, където цялата техника на спирането на цигарите ще е подробно описана. Самата книга ще бъде представена с онлайн семинар, на който всички ще могат да намерят отговори на въпросите си.

Запомнете, за всичко това е виновен никотина и неговото действие върху тялото и психиката ви:

  • Никотинът причинява физическите симптоми на никотинов глад, които стават причина за извънредно хранене.
  • Никотинът ви кара да се чувствате некомфортно, преди да запалите цигара.
  • Никотинът е дресирал мозъка ви да смята цигарата за нещо много ценно, което се нуждае от заместване.

В момента, в който си дадете ясна сметка какво прави никотина с вас, цигарите никога няма да ви липсват и няма да ги приемете като нещо ценно.

Очаквайте решенията!

Аз се наемам в рамките на една или две статии, да ви дам няколко хитрини, с които да се справите с всички трудности.

Да, знам – когато четете статии за ефектите от спиране на цигарите, ви настръхват косите – от световъртеж и дезориентация до запек и напълняване.

Всичко това са глупости! Но тъй като говорим за напълняването, то след последната ми статия на тази тема, вече ще имате пълен наръчник:

Как да не напълнея след като спра  цигарите!

Достатъчно е да искате да спрете и да отделите време, което да посветите на себе си. Трябва да се наблюдавате и да не изпадате в заблуждение за това, което усещате.

Аз ще ви помогна за това!

1 Comments For This Post

  1. ............... Says:

    имам проблем пушач съм когато известно време не пуша получавам болки в гърдите с нервите ли не съм добре,че като махна цигарите получавам тежести и болки в гърдите?

1 Trackbacks For This Post

  1. Спрях цигарите! Как да не напълнея? Част 4 - Отговорите. Says:

    [...] Толкова мислих и писах за отслабване, напълняване и решения, че самият аз отслабнах [...]