Спрях цигарите! Как да не напълнея?

Posted on 21 March 2011 by nicofree

Тази седмица, мили дами,  ще пиша само и конкретно за вас. В рамките на няколко статии ще ви поговоря за напълняването след спиране на цигарите и как да го избегнете. Ще разгледаме защо се случва то, какви са най-честите модели на напълняване. Разбира се, ще ви разкажа всичко, което знам за да можете да избегнете качването дори и на един килограм, след като спрете цигарите.

Качването на килограми след спиране на цигарите е едно много банално клише. Време е:

 • да погледнем истината в очите,
 • да разберем на какво се дължи това напълняване,
 • да видим къде грешат хората и в крайна сметка,
 • да направим така, че да не допускате тези толкова досадни грешки, като толкова много хора.

Ще можете да използвате тези статии като наръчник:

Как да не кача и едно кило, след като спра цигарите!

Пиша тези статии специално за всички дами, които се страхуват, че като спрат цигарите, неминуемо ще напълнеят. Пиша и за тези, които са спирали вече цигарите и наистина са качили килца, а сега отново пушат – искам да им кажа къде са сгрешили и какво да направят веднага по въпроса :о)

Да, знам, че не съм специалист, доктор, диетолог. Няма да ви казвам какво да ядете и кога. Просто ще ви покажа истината за напълняването след спиране на цигарите и ще ви покажа какви грешки да не допускате по време на процеса. Така, с чисто практически подход, ще ви помогна да не станете жертва на това клише – напълняване след спиране на цигарите.

И така, да започваме!

Килцата, тези дразнители …

Всеки си представя ,че като спре цигарите и заживее здравословно, ще изглежда перфектно, и това ще продължи много дълго време.

Спирате цигарите, обаче, килцата започват да нарастват, все едно от въздуха.

Какво правите погрешно? Ужким не се тъпчете, не гризете разни боклуци, и все пак кантара започва да се превръща във ваш враг.

Как става така, че след спиране на цигарите, само след няколко седмици се оказваш с няколко килограма отгоре?

Мили дами, истината е, че в сферата на здравето и съвършената фигура нищо не става с вълшебна пръчка. Всеки, който си е купувал последния невероятен и чудотворен уред за домашен фитнес, който за три минути на седмица ще ви направи като гръцка статуя, ще ви потвърди моите думи.

Вие сте на прага на новия си живот, и тялото ви трябва да намери своят нов баланс. Това няма да стане за два дни, но с малко усилие от ваша страна, може да се случи за няколко седмици.

За това в тези статии аз ще ви дам продукта на моя анализ на проблемите с напълняването след спиране на цигарите. Вие ще имате свободата да прецените дали сте правили грешките, които ще ви опиша и кои от препоръките ми могат да ви бъдат от полза.

Да се занимаем с големия проблем!

Причините за качването на килца след спиране на цигарите са няколко и аз ще ви разкажа за тях и как да се справите с проблемите. Всичко това ще се случи в поредица от статии, като отговорите и решенията на всички въпроси ще оставим за накрая, след като сме изяснили всички причини.

И между всички причини, има една, която според мен, държи първенството и дори никакви други грешки да не  сте направили, няма да се избавите от нея. А именно:

Забавянето на метаболизма

Когато човек пуши, заради въглеродния оксид, кръвта на пушача по-трудно тече в кръвоносните съдове, за самите те  не са толкова еластични. Сърцето се опитва да навакса това като работи в учестен пулс. Това води и до п0-често вдишване и издишване. Така до клетките ви достига кръв, която не е достатъчно богата на кислород и обмяната не веществата не е достатъчно ефективна.

След като зарежете цигарите, нивата на въглероден оксид в кръвта ви силно намаляват. Кръвта ви става по-„течна”, по-богата на кислород. Тя постепенно става наистина ефективна в преноса на енергия към клетките ви. Няколко дни след като спрете цигарите, сърцето ви вече не се измъчва да помпа гъста от въглероден оксид кръв, с учестен пулс и започва да се справя с по-малко удара в минута. Дишането ви се нормализира, малко се забавя и става по-дълбоко.

Получава се следното –по-богата на кислород кръв, достига клетките много по-лесно от преди. Метаболизма ви става много по-ефективен. Най-после метаболизма ви преминава в нормален и здравословен ритъм. С години мъченото ви тяло, най-после получава „глътка въздух”.

И тъй като тази ситуация на изобилие за тялото ви е съвсем нова –  тялото започва да трупа запаси! Тялото ви не знае, че вие повече няма да го мъчите и то използва този момент да се подготви за следващата серия отрови.

Разбира се за да отмине този ефект, вие трябва да приучите тялото си, че такова изобилие представлява нормалното положение и няма нужда да се трупат запаси. Това става с редовно и здравословно хранене, малко спорт и добро настроение. Обикновено хората качват не повече от 2-3 килограма, които после лесно изчезват. В чистия си вид, това е най-лесното за овладяване напълняване в света. Ако се вслушате в съвета ми, който ще ви дам за случая със забавянето на метаболизма – вероятно няма да качите и едно кило, след като спрете цигарите!

Конкретната техника, как да се справите, ще ви дам в следваща статия, в която ще ви дам ключовете за разрешаване на всички главни причини за напълняване след спиране на цигарите!

А до тогава, в следващата статия очаквайте  да разнищим следните причини за напълняване:

 • Просто никотинов глад;
 • „Да правя нещо с ръцете си…”;
 • „Да имам нещо в устата си…”;
 • „Всичко е толкова вкусно …”
 • Заместването на пушенето с хранене (като „заместване” ключовата дума);

И накрая, в една последна статия – ще ви дам всички отговори!

Как да направите така, че да не качите и един килограм, след спиране на цигарите.

Всяко решение ще кореспондира с конкретен проблем от описаните в статиите!

Ако имате още проблеми, които да адресираме по отношение на спирането на цигарите и напълняването, не се колебайте да се свържете с мен на мейл, или просто като коментирате в сайта на http://nicofree.bg.

0 Comments For This Post

2 Trackbacks For This Post

 1. Спрях цигарите! Как да не напълнея? - част 2 Says:

  [...] статия говорихме за най-разпространения проблем – забавяне на метаболизма. Макар че това се случва на всеки, ще видите, че е много [...]

 2. Спрях цигарите! Как да не напълнея? Част 4 - Отговорите. Says:

  [...] моя опит ми ги подсказва. Толкова мислих и писах за отслабване, напълняване и решения, че самият аз отслабнах [...]