За да не запушите отново! Съвети за непушачи.

Posted on 14 January 2011 by nicofree

Най-големия ужас за спирането на цигарите – връщане към пушенето.

Много хора спират цигарите за седмици, месеци или години, и после пак започват да пушат. Причините за това са много и аз ги описах в предната статия.

Целта ми сега е да дам няколко полезни съвета на всички, които вече са спрели цигарите, за да не се върнат никога към пушенето.

Първо да си сложим терминологията в ред:

Спирането на цигарите е процес. Започва със загасяването на последната ви цигара и свършва, когато спрете да получавате различими пориви за пушене. Цели 5 до 7 дни.

Вече ви разказах че в последните десетина дни активно работих с хора, като повечето вече имат поне по един случай на спиране на цигарите и после отново връщане към пушенето.

Предварително ви казвам следното:

Ако спрете цигарите по метода по който аз ви предлагам това да стане, вие никога няма да се нуждаете от съветите отдолу. Никога няма да се върнете към цигарите и няма да ги спирате , естествено.

Да започваме. Ето ви няколко съвета, които аз събрах за вас в едно, за да можете да избегнете някои клопки, които стоят на пътя ви.

Списък на неща, които трябва да избягвате.

Нетърпение

Да, обикновено, когато  са ви казали, че ако изчакате достатъчно, поривите на пушене ще изчезнат от само себе си, а те вече трети месец не изчезват е възможно да станете нетърпеливи.

Особено ако преди това са забравили да ви кажат че главните причини за поривите за пушене са основно психически и не са ви ги разяснили.

Забравете за тези глупости – физическите симптоми изчезват след 5-7 дни, в редки случаи до две седмици за най-закоравели пушачи. В този период няма нужда да очаквате нещо да се случи, кой знае какво. Светът си се върти, всичко, което ви е дразнило или ви е радвало, ще си е там и общо взето на никой не му пука, че спирате цигарите, вече 6-ти ден. Промяната става вътре във вас, това вие го усещате, защото усещате еуфорията, която приижда.

И така – никакво нетърпение и вайкане, живейте си както си живеете обикновено.

Притеснение за бъдещето

Категорично забранявам да мислите за бъдещето, през първата седмица. Всеки ден от нея бележи крачка напред към свободата ви и няма нужда да се препъвате само защото не сте сигурни за нещо си, което даже може и да не се случи никога.

Ако се притесняват как ще се справяте със стреса в бъдеще, без цигари, значи че нищо не сте разбрали от това, което съм ви писал или говорил.

Бъдещето ви без цигари е бъдеще на една свободна личност, всичко е във ваши ръце, сега вие управлявате всичко, а не никотина.

Докато вие мислите за бъдещето или мислите за миналото, живота си тече, защото за нас има само настояще.

Негативна настройка

Да, знам, че е много лесно да седиш и мърмориш, но много по-креативно е да намериш положителното във всяка ситуация.

А да спреш цигарите е магистрала към подобряване на живота, към хубави неща, които вие сами си подарявате. Мислете за това колко ще е хубаво да се отървете от всичкия тоя стрес на цигарите, да можете да се отпуснете, да се концентрирате, да се забавлявате без да мислите за цигари – и това ако не е кеф?

Да не си обръщате внимание

Точно в дните, когато е най-интересно, направете едно „евала” на тялото си. Съсредоточете се в неговите нужди и го поглезете, или направете нещо, което ще му е от полза.

Оправете си диетата, вгледайте се какво ядете;

Почивайте си, колкот ови е необходимо;

Пийте много вода и плодови сокове. Купете си от любимия и си отпийте. Аз лично обожавам сок от ябълка.

Движете се, всеки ден. За това съм ви писал много – нищо не е по-полезно от редовното активното ежедневно движение. Оросете мозъка си с кръв богата на кислород и прогонете прашасали негативни мисли.

Витаминизирайте се. Ако искате си ги вземте на таблетки, ако искате наблегнете на суровоядството, но витамини ви трябват. Тонизирайте се с ударни дози витамин С  и В.

Алкохол

Да, наистина, алкохолът и пупенето са вечни дружки. За да не подновят своята игра на ваша територия, просто не пийте алкохол, няколко дни …

Но от друга страна, моята теория показва че ако избягвате да пиете алкохол в първите дни след спирането, тогава няма да сте преодоляли връзката между алкохола и цигарите и в следващ момент, когато някъде си налеете едно, може да се окажете неподготвени.

Моят личен съвет – не променяйте начина си на живот, докато спирате цигарите – така ще сте подготвен за вашите естествени ситуации и няма да се изненадате от някой силен порив за цигара два месеца след като сте спрели и сте забравили.

Да се пренатягате

Много хора се опитват, докато спират цигарите, да са непрекъснато заето с нещо, за да не им остава време на мислене за цигари. Това е грешка!

Аз ви казвам – не променяйте ритъма и начина си на живот. Иначе може да се изтощите просто и да натрупате негативни емоции от много бачкане. Работете си нормално, даже ако можете да си спестите разни досадни неща, спестете ги – ще наваксате другата седмица, разбира се.

В живота ви ще продължи да има лоши и добри дни, това няма общо с пушенето или със спирането. Понякога дните, знаете са особено лоши – всичко гадно се случва едно през друго. Да не ви пука, всичко минава и заминава, сложете си веселата маска и сразете всички с доброто си настроение.

Просто се усмихнете, даже да е малко насила, това ще подобри настроението, не само вашето а и на всички около вас.

Да се колебаете да потърсите помощ

Всеки ще ви каже, че една подадена ръка, точно на време, когато се нуждаете от това, може да бъде безценна. Имате моята.

Да си мислите че можете да запалите една

Не. Не можете. Ще се върнете отново там от където тръгнахте – от свободен човек ще станете пушач. А вие не искате това!

Да забравите защо спряхте цигарите

Да ви изброя ли причините, поради които спряхте, или да ви оставя празно място за да си припомните? Едва ли спряхте цигарите ей така, за проба. Причините поради които спряхте цигарите все още си действат и ще продължат да действат винаги.

Е това е. Ако избягвате горните неща, шансовете ви да се върнете към цигарите са равни на нула.

Пожелавам ви УСПЕХ!

2 Comments For This Post

  1. Shakazull Says:

    Благодаря за статията! Точно от такова напомняне имах нужда :)

  2. vanio.kamenov Says:

    Работата с реални хора и проблеми е истинско вдъхновеное за мен. Поздравявам те и ти пожелавам УСПЕХ!

1 Trackbacks For This Post

  1. Пропушването – воля. Спирането – личен избор! Says:

    [...] ми даде неимоверно много познание, което аз реших да споделя сега с [...]