Спиране на цигарите и пропушване отново: Всичко, което трябва да знаете

Posted on 11 January 2011 by nicofree


Много хора спират цигарите. Правят това уверено в себе си, сигурни в решението си, могат да се мотивират прекрасно.

И после, само след няколко месеца – те пушат отново. За свой собствен ужас.  Как се получава така?

През последните няколко дни натрупах много знание по тази тема и реших да ви споделя.
А след това и ще ви кажа точно защо се случва това. Четете надолу.

Проучването

Няма да крия, през последните няколко дни се посветих на работа с конкретни хора и техните конкретни проблеми по спирането на цигарите.

Това е много благодарна работа, трябва да ви кажа. Виждаш моментално резултата от това което правиш, и най-вече виждаш как се променят очите на хората. А те се променят – веднъж усетили, че успеха в спирането на цигарите е в техните ръце – те се превръщат в победители. Придобиват самочувствие и очите им заблестяват. Не се случва всеки ден да намериш пътя към свободата си от никотина.

В същото време се посветих и малко на популяризирането на моите идеи с не толкова конвенционални методи както до сега. Имах възможност да говоря с много хора – много от тях никога не са се замисляли да отказват цигарите. Много от тях даже войнствено настроени към всеки, които ги даже може да свържат със спиране на цигарите. Особено са настръхнали в момента хората покрай строежа на стъклени аквариуми по заведенията, където да изолират пушачите. Само да чуят името „nicofree” и вече са заели отбранителна позиция.

Измежду многото хора, с които успях да говоря тези няколко дни, в които не съм писал, имаше и много хора, които са спирали цигарите, но после пак са започнали да пушат. Тези хора ми споделиха много причини, поради, които са започнали да пушат отново – като се започне от „чиста глупост” и се стигне до „защото съм наркоман”.

Сега ще ви разкажа за няколко от най-разпространените модели, по който човек пропушва отново, след като вече е спрял цигарите:

Едно дръпване – една цигара

Невероятно но факт – огромния брой хора се връщат в пушенето именно по тази причина. Минали са месеци от последната цигара. Тялото отдавна се е изчистило от никотина и даже е започнало да забравя че е имало зависимост от никотина. И просто така, на някое събиране, някой вади един скъп пакет цигари, или почерпва с ароматна пурета. И човек се изкушава. Седи си кротко в десния ъгъл на снимката и си дърпа цигарка…  Особено ако преди това е имало и няколко наздравици, защото знаем, че алкохолът сваля задръжките. Запалва цигара, или пурета – и това общо взето паркира края на периода на непушене. Всеки си мисли че от една пурета нищо няма да стане. Но следващото събиране, пак ще си позволи една цигара или две, защото от две цигари за една седмица нищо няма да стане…

И така хората забравят най-важния урок в историята си, а той е следния:

Всяко пропушване започва с едно единствено първо дръпване от цигара.

Да, не е трудно да се сетиш, но много хора забравят, че са пушили повече от 10-20 години само заради една цигара, в тийнейджърските си години. А механизма на пристрастяването си работи по същия утъпкан път – този път много по-лесно.

Това е топ причината за връщането на хората към пушенето – една цигара, по време на някое парти.

Една цигара за успокоение

Втората много важна причина – една цигара  в момент на сериозен емоционален проблем.

Случва се нещо, което можете да определите като разтърсващо. Цигарите изглеждат като най-малкия ви проблем в момента. Посягате и запалвате една, „за да се успокоите”. Да не говорим, че винаги има някой услужлив приятел, колега или роднина, който да ви подаде цигарка.

И тъй като таквиа ситуации не минават бързо, вие може да попаднете в период, в който си палите цигари за успокоение. Но когато емоционалното събитие отшуми – вие оставате пушач. А когато си пушач – това често е за дълго. Много по-дълго отколкото е траяло възстановяването от емоционалния ви срив.

Много ми се пуши

Има хора, за които колкото и врем да минава, на тях все им е пуши. На тези хора винаги ще им се пуши, тъй като те са емоционално и психически зависимо от цигарите. Техния модел за цигарите, в техния мозък е непроменен от момента в който са запалили първата си цигара. Те смятат цигарите за нещо много привлекателно и имат чувството че са си наложили ужасно ограничение – да не могат да пушат. Разбира се, никой не може да живее в този персонален ад много дълго време, макар да знам за хора които са пропушвали отново чак 15 години, след като са спрели, и то само защото „много им се пуши”.

Трите клопки на мозъка – Какво е решението?

Как да не попаднете в капаните на битието?

Както се досещате, тези капани на битието са толкова успешни, защото в мозъците на много хора има заложена друга клопка, която прави описаните горе ситуации много ефективни.

Клопката в мозъка е следната, и работи на три нива, или отделни три клопки:

  • Много хора приемат, че със спирането на цигарите са се отказали от нещо много хубаво в живота си.
  • Заблуждават се, че като са спрели цигарите те се самоограничават от нещо, което другите са свободни да правят.
  • Имат чувството, че са онеправдани, че не могат да правят нещо, което други правят.

Ако погледнете горните три клопки – те обясняват точно какви самозаблуди водят спрелите цигарите отново към пушенето.

Точно това са едни от основните пунктове, с които аз смята, да ви помогна. Смята мда ви помогна да преодолеете и мозъчните клопки, като разберете че това просто едни заблуди, в които сте вкарани не от нещо друго, ами точно от никотиновата си зависимост.

Да, правилно ме разбрахте – никотинът в виновен за това че мозъкът ви мисли точно по този начин. Време е да поемете контрол, вие как мислите?

Дори една доза никотин може да ви върне обратно – никога не забравяйте това.

Аз не напразно използвам термина „Спиране на цигарите”. И почти никога не използвам „отказване на цигарите” или още по рядко – „Отказване ОТ цигарите”. Това е защото аз не искам никой да смята, че спирайки цигарите – се отказва от нещо.

Напротив – със спирането на цигарите човек придобива ценни неща, като първото от тях и много важно – самочувствието си. Увереността в правилния избор е това, което дава самочувствие.

И така, ако в трите  мозъчни клопки разпознаете вашият начин на мислене. Ако искате да получите малко помощ за да не се случи с вас такова връщане към цигарите – имате ми координатите.

Можете да се свържете с мен за съвет, когато сметнете за добре. Това няма да ви струва и пукнат лев. Разгледайте и онлайн курса Спиране от раз for dummies!

А дотогава можете да четете всички материали в блога, възползвайте се безплатно от всичкото ми познание в областта на спирането на цигарите. Не забравяйте да се регистрирате за мейл курса „Свобода! При поискване!”, ако още не сте го направили!

Пожелавам ви УСПЕХ!!!

1 Comments For This Post

  1. ............... Says:

    да гърчове отслабване спазми.

1 Trackbacks For This Post

  1. За да не запушите отново! Съвети за непушачи. Says:

    [...] Много хора спират цигарите за седмици, месеци или години, и после пак започват да пушат. Причините за това са много и аз ги описах в предната статия. [...]