Пропушването – воля. Спирането – личен избор!

Posted on 18 January 2011 by nicofree

Снимка: SXC.huВинаги, когато говорим за пушене, една от най-широко разпространените заблуди е, че да си пушач е въпрос на личен избор.

От друга страна, друга сериозна заблуда е, че за да спреш цигарите, трябва да имаш желязна воля.

Аз ще ви докажа, че всичко е точно обратното – за да станеш пушач се изисква желязна воля, а за да спреш цигарите, се иска само да решиш да спреш.

Хайде да помислим заедно!

Всъщност подобни умопрозрения са очевидни, веднъж когато можеш да погледнеш на цялата картина – след като си бил страстен пушач в продължение на повече от 15 години, а после за един ден загубиш цялото си желание да пушиш и спираш цигарите. Така че просто ще ви кажа нещата, такива каквито са, а вие преценете дали се отнасят до вас самите.

В последните седмици много хора се обърнаха към мен за помощ, подкрепа и окуражаване. Обърнаха се към мен лично и получиха лична консултация за всеки свой проблем свързан със спирането на цигарите. Този опит ми даде неимоверно много познание, което аз реших да споделя сега с вас.

Воля за пушене

И така – Защо е необходима воля за да станеш пушач?

Добре съгласен съм, някой сега ще каже – решението да запалиш първите цигари си е лично на пушача – така е.

Но какво получава човек, при първата си цигара? Гаден вкус, гаден мирис, понякога световъртеж, гадене, нерядко и пориви за повръщане … Така е с първите цигари – те нито са удоволствие, нито помагат при стрес, нито ви релаксират – те просто са си гадни на вкус. Тялото ви подсказва, че това, което вкарвате в системата е отровно.

Всъщност първите цигарите са толкова гадни, че повечето хора си мислят, че към тази гадост никога няма да се пристрастят и могат да ги спрат когато си искат. Това е така наречения „confidence trick” –  или номерът на самоувереността. Попадаш в капана още преди да си запалил самата цигара, тъй като си мислиш, че ако са гадни, няма да се пристрастиш. После палиш първата и тя се оказва по-гадна отколкото даже си си мислел и вече си напълно сигурен, че към това неприятно нещо няма как да се пристрастиш. Но всеки пушач може съвсем ясно да си отговори на въпроса – ако имах шанс да върна времето назад, бих ли запалил първата цигара?

И къде идва волята за ставане на редовен пушач? Четете :

След първите няколко неприятни цигари, пътечката към пристрастяването вече е факт. Всъщност организма вече е пристрастен, макар че симптомите са почти недоловими. Но замислете се – ако първите цигари ви бяха неприятни, защо продължихте да пушите?

Примерът с храната

Представете си някаква храна, която не обичате, не ви харесва нито на вкус нито на мирис, и не можете да си представите дори, че можете да я ядете. Аз ще ви помогна с моята най-отвратителна храна – гореща свинска пача, с много чесън. А сега си представете, че ви се налага да ядете това всеки божи ден, по 3-4 пъти. Направо ужас ме обзема.

Обаче, не това се случва с цигарите – хората продължават да пушат след първите неприятни цигари, като превъзмогват със всички сили и неприятни вкус и миризмата, и всички странични явления.

Някой от вас спомня ли си кога точно взе решението, прояви личния си избор, и избра да бъде никотино-зависим през следващите 20 години?

Това е мястото на силната воля, упоритост и самоотвержено пушене – за да се превърнете в редовен пушач. А тази воля се подклажда от развиващата се в пушача никотинова зависимост.

Никотиновата зависимост е горивото на процеса на превръщане на човек в редовен пушач – това самоподдържащ се процес, за чиито механизъм мога да ви разкажа в друга статия.

Да не забравим втората ни важна тема:

Личен избор за да спреш цигарите

За да спреш цигарите просто трябва да вземеш решение!

Как хората взимат решение по важни неща от живота си? Сядат мислят, преценяват кое им се вижда добре и кое – зле. Преценяват положителните и отрицателните последствия. Опитват се да погледнат в бъдещето, за да видят това тяхно решение дали ще е добро, след време.

Например решение по важните въпроси – какво да уча, да се свържа ли с този човек в семейство, да си сменя ли професията … Все важни въпроси, по които човек взима някакви решения. Винаги има моменти на колебание, несигурност и страх от това дали решението ще е правилно

След като вземе решение, човек работи, действа и полага усилие в посоката, в която е решил да се развива животът му.

Решението да спреш цигарите обаче не е като горните. Няма човек, който да се усъмни в правилността на такова решение. За това решение няма и капка съмнение, че може да не бъде вярно. Всеки знае, че в близко време и в далечно бъдеще последствията на такова решение могат да бъдат само положителни. Да спреш цигарите – това е 100% правилно решение, и всеки е 100% убеден в правилността му.

И не само това –имате безброй доказателства около себе си, че това е така.

Кажете ми сега, ама честно – има ли решение на света, с толкова съдбоносни положителни последици и толкова сигурно правилно, като това – „Да спра цигарите”?

Ето ви една малка тайна на човешката психология, която не съм открил сам:

Обикновено всеки човек знае какво точно трябва да направи за да подобри живота си. Всеки усеща с интуицията си, или „в червата си” кое е правилното решение.

Всеки от вас знае, че едно от нещата, които го делят от по-хубавия живот са цигарите, и единственото решение е да спрете. А както ви казах – такова решение се взема много лесно, тъй като за разлика от много други – в него никой никога не би се усъмнил.

Всеки, който поиска да спре цигарите, трябва да направи нещо много лесно – просто да вземе решение да спре да яде гореща свинска пача … ооопс, исках да кажа да спре да пуши!

Разбира се, важния момент е – да поиска да спре цигарите!

И така – сега видяхте:

Да пушиш не е въпрос на личен избор или решение.

Да спреш цигарите – не е въпрос на силна воля.

А точно обратното!

2 Comments For This Post

 1. Gal Says:

  В продължение на няколко години “исках” да спра цигарите,подготвях се ,четох по въпроса,но опити не съм правила – от страх разбира се ,точно както го описва автора на сайта.Много ми беше полезна информацията от сайта и мини курса.Появи се в подходящ за мен момент – когато реших.Минаха 5 дни и съм много доволна от себе си.Оказа се ,че наистина не е толкова трудно и ужасно отказването ,а напротив много по -лесно е околкото си мислим.Мнение на пушач с 20 години “стаж”
  .Надявам се и аз да съм подходила по правилния начин и никога повече да не пропуша.
  Благодаря за помощта, nikofree !

 2. vanio.kamenov Says:

  Не мога да не се радвам, когато се окаже, че съм бил полезен на някой. Благодаря ти Гал, твоите думи ми дават увереност, че съм на прав път. :о) Поздрави!

2 Trackbacks For This Post

 1. Спиране на цигарите – познай саботажа! Says:

  [...] и се концентрирайте върху себе си. Никой не може да спре цигарите ВМЕСТО [...]

 2. Спиране на цигарите - как да направите така, че децата ви да не пушат Says:

  [...] истина е, че повечето пушачи на света запалват първата си цигара в тийн годините си, и до момента на излизане от тази [...]