Бързо и решително или бавно и мъчително?

Posted on 31 October 2010 by Vanio Kamenov

Маратон или спринт? Кое избирате?

За да обобщя, за тези, които не им се чете – аз избирам спринт ! :o )

Преди време прочетох една пътеводна статия по въпросите на отказването на цигарите. Изведнъж се усетих, че чета, но сякаш вече съм я чел веднъж.

Там  се даваха разни съвети към тези, които стартират процеса по спиране на цигарите. Един от  съветите гласеше: „Подгответе се, защото отказването на цигарите е труден процес.”

Това указание определено ме впечатли. От една страна казваш на този, който ще опита да спре цигарите, че процеса ще е дълъг, но за това трябва да се приготви, което означава, че се очаква и да е труден, освен това …

По-демотивиращо указание за спиращия цигарите не може да има – човек и без това е на ръба, и без това изпитва страх и паника от това, че ще спира да пуши,  но и получава послания от типа „отказването е трудно, но за сметка на това – дълго”. Служилите  в редиците на българската армия познават това, леко променено, изречение.

Общо взето, на повечето места, където можете да разчитате на помощ и подкрепа по въпросите на спирането на цигарите, там където се очаква да ви окуражат – обикновено получавате точно такива съвети – възможно най-обезкуражаващи.   Ако четете подобни сайтове, няма как да не останете с впечатление, че вашия опит е предварително обречен на неуспех, и ако успеете, то едва ли не е само въпроса на време, да се върнете отново в бодрите редици на пушачите.

Обикновено, отказването на цигарите е представено като дълъг и протяжен маратон, мъчително катерене към успеха, трудна задача, на която трябва да отдадете цялото си внимание.

За разлика от такива консултанти, аз ви предлагам съвсем друг подход. Предлагам ви една спринтова дисциплина, с един участник – ВИЕ. Просто сте обречени на успех.

Каква е разликата, между NICOFREE и експерти, които дават препоръки без да са ги тествали на свой гръб? Разликата е 17 години пушачески стаж, над 10 опита за отказване на цигарите, натрупване на огромно ноу-хау в помощ на хора, които искат да спрат да пушат.

Целта на нашите усилия не са външните симптоми на никотиновия глад. Няма да ви предлагаме да се запасите с близалки и солетки за да има какво да пъхате в устите си, само и само да не пушите.

Няма да ви разубеждавам, ако смятате пушенето за удоволствие – вие сами ще се разубедите. Точно така, сами – след като ви разкажа защо ви се налага да се заблуждавате така и след като ви покажа вашето „аз”, което знае, че искате да спрете цигарите.

Забравете за дългите мъчителни страдания за цигара, когато ще разполагате само с една гола воля  срещу обърканите желания на тялото и психиката ви. Аз се наемам да ви дам знание за пушенето, инструмент, който впряга не волята на човек, а желанието му. Знанието е силно оръжие, то ще ви помогне да промените желанията си. Когато погледнете истината за пушенето в очите, ще изчезне цялото желание да пушите. Даже напротив, ще ви се породи желание никога да не палите цигара.

Точно толкова е просто.

Преди няколко месеца една позната ме попита „Добре, кажи как да се отърва от това желание да пуша?”

Казах и следното: „Ти искаш да спреш цигарите, но заедно с това си мислиш, че цигарите ти дават нещо, от което не искаш да се откажеш. За това всеки път си мениш решението – ту решаваш да спреш, ту решаваш отново да пушиш. Ти не си виновна, това е съвсем обективно взето решение.”

Точно така – няма нищо общо с волята. Не изпадайте в самосъжаление. Когато си мислиш, че цигарите ти дават нещо и искаш да пушиш, човешката воля не е елемент от уравнението.

Именно за това,  в нашия подход на NICOFREE,  не се разчита на волята, а на това, че човек може да вземе категорично решение , че повече никога няма да слага никотин в организма си. Независимо по какъв начин. Може да вземе това решение по твърд и неотклонен начин. При това толкова естествено, както е решил да не пие белина, например.

Моята подадена ръка – всеки регистриран потребител на www.NICOFREE.bg ще има напълно безплатен достъп до е-мейл  миникурса „Свобода! При поискване!” В него съм си поставил за цел да подпомогна всеки, който е решил да направи първата стъпка – да вземе мотивирано и информирано решение да спре да слага никотин в тялото си, по какъвто и да е начин.

Регистрирайте се, ще получите като допълнение и един безплатен, ултра мини курс „Останете във форма, след отказване от цигарите”.

Той е насочен специално за тези от вас, които смятат, че отказването от цигарите и напълняването вървят ръка за ръка. Там ще получите няколко безценни съвета как да се храните, как да се отнасяте към храната и към живота въобще.

Чрез регистрацията си ще имате възможност да получите отговори на конкретни въпроси, отправени до мен. Аз се наемам не след дълго да обобщя една позната секция “Вашите въпроси”, в която да публикувам отговорите. Докато се натрупа достатъчно систематизиран материал, ще отговарям по мейла.

Пожелавам ви успех! Подавам ви ръка за да ви преведа, с усмивка на уста, към зоната, свободна от никотин.

Четете нататък!

Специално за големия вторник – 02.11.2010:

Очакваната първа част на:

Свободни от никотин for dummies !!! Шоков курс за отказвачи!

Тъй като доста хора вече ме попитаха, няма ли най-сетне да стартирам тази поредица, реших че е крайно време да си нелгна парцалите и да я подготвя. Очаквайте първа част на 02.11.2010. Във нея – отговори на въпросите:

  • Какво ви пречи да се решите да спрете цигарите;
  • Колко еважна волята за отказване от цигарите (намек: никак :о))
  • Облекчават ли цигарите стреса;

Толкова. Останалото – 02.11.2010

Comments are closed.