Децата и цигарите. Хайде да си поговорим!

Posted on 08 March 2011 by nicofree

SMOKE
Има ли на света човек, който би бил безразличен към факта, че децата му пушат? Аз лично не познавам такъв.

И съвсем логично, пред всеки родител пушач стои въпросът как да направи така, че децата му да не пушат?

Да, вече писах по тази тема , но се оказа, че далеч не съм бил изчерпателен. Вероятно и сега няма да бъда. И все пак смятам да ви дам още няколко коза в ръцете, за да не се чувствате безпомощни, когато този момент дойде.

Точно така, правилно сте ме разбрали –  когато моментът за действие дойде. А той неминуемо ще дойде, ако имате деца.

Е, как да стане номера – да възпитате правилно отношение у децата си към цигарите?

Всички знаят, че за да възпиташ „правилното” отношение към каквото и да било у децата е извънредно трудна задача. И какво е „правилно” и какво е „неправилно”? И как да преодолеете естествения инстинкт на бозайника, да не прави нещо, което вие го карате да направи? Това е напълно естествена реакция – никой не е сигурен, че това, което го карате да направи, е в негова полза и интерес.

Напоследък участвам от време на време в един небезизвестен форум, където се начетох както на добри идеи, така и на невероятни съчинения по темата „Децата и цигарите”.

Ето ви пример за добра идея: Цялото семейство дружно отказва цигарите.
Ето нещо, над което вие едва ли ще се замислите точно сега – семействата на непушачите са изправени пред същия проблем – да помогнат на децата си никога да не пропушат. Но ако в семейството има поне един родител пушач – този подход може да има сериозен успех.

А примери за лоши идеи – колкото искаш. Ето ви няколко:

 • Да държите децата изкъсо, да не им давате джобни пари за да не си купуват цигари и да ги следите какво правят, колкото имате сила.
 • Да втълпяваш на децата, че само глупавите и простите хора пушат.
 • Да ги заплашвате: „Ще ти се стъжни живота, само да те пипна да пушиш!”
 • Да реагирате с ярост и агресия, да викате и да крещите, да направите „луд скандал”, да забраните пушенето.
 • Да бъдете „приятел” се детето си и да се примирите, че пуши. В крайна сметка и вие пушите.
 • Да им повтаряте колко са вредни цигарите, как състаряват и уреждат кожата, да им повтаряте колко са скъпи.

Разбира се много от хората са на едно и също мнение – за проблема трябва да се говори. Както преди да се появи, така и ако вече е налице. Но тук се достига и до масивен проблем – можем да седнем да говорим с децата за цигарите, но какво да им кажем? За да не се превърнат в редовни пушачи.

Smoke.

Хайде да си поговорим. За цигарите и децата.

Какво искате да кажете на детето си за цигарите?

Какво можете да му кажете, повече от това, което навремето са говорели на вас самите, и въпреки това вие сте пропушили и вероятно пушите и до сега?

Само допреди 15-20 години, вие бяхте на тяхно място. На мястото на децата си. Бяха ви казали всичко, което знаете за цигарите и сега, но вие самите станахте редовен пушач. Когато станахте редовен пушач, вече ви бяха казали, че:

 • Цигарите са вредни, скъпи и миришат лошо – това е очевидно за всеки;
 • Цигарите могат да ви убият – пише го на всяка кутия;
 • Цигарите са вреден навик и отказването е трудно – първото е заблуда, а второто е повече от очевидно, иначе никой не би пушил по собствена воля.

Но вие станахте редовен пушач, въпреки тази информация, с която разполагахте. Кое ви кара да мислите, че тези, толкова логични доводи, ще помогнат при вашите деца, да не се превърнат в редовни пушачи?

Какво не достига? Не достига отговор на съвсем прост въпрос:

Ако всичко, което ми казват е вярно – защо тогава всички около мен пушат?

Отговорът на този въпрос е може би най-важното нещо в процеса на отказване на цигарите. Ето какво никой не ви беше казал за цигарите, тогава:

 • Единствената причина, поради която пушат хората е тяхната физическа и психическа зависимост към никотина и цигарите. Всичко останало са просто удобни обяснения;
 • Никотинът е главната причина за физическото и психическото пристрастяване. Цяла армада от митове и заблуди по отношение на цигарите, подхранват страхът на хората от спиране на цигарите.

Ето тези няколко неща вие знаете сега, ако читатели този блог, ако сте се абонирали за мейл курса „Свобода! При поискване!”, или просто сте чели онлайн курса „Спиране от раз, for Dummies!

По-надолу ще ви споделя моят съвет за това, какво да говорите, когато дойде моментът за това (ако се чудите дали е дошъл вече, отговорът е “ДА!”.)

Freedom

Моят съвет.

Ако искате да направите всичко възможно за да не попаднат децата ви в никотиновия капан, трябва им кажете цялата истина за цигарите и за всички митове и заблуди, които съществуват за цигарите.

Можете ли да обясните защо самите вие пушите, или защо изобщо пушат хората?

Със сигурност този блог може да ви помогне да се аргументирате и да се мотивирате.

Очаквам вашите отзиви за един бъдещ курс, насочен изцяло към младите хора, такива, които вече са запалили първата си цигара и такива, които все още не са.

Comments are closed.