Електронна цигара – митове и легенди! Част 2

Posted on 26 November 2010 by nicofree

Но, все пак да отговоря на поставения от мен въпрос в началото на Част 1 на тази статия:

Момичето от снимката не се нуждае от пепелник, ако цигарата е електронна :о)

Е, сега вече знаете – с електронна цигара няма да можете да спрете цигарите.

С електронна цигара можете да намалите притока на канцерогенни материали към дробовете си. Можете да спрете напълно да спрете да поглъщате катрани и радиоактивни елементи.

Но си оставате пристрастени към никотина!

Не се залъгвайте – вие сте пристрастени към никотина, физически и психически. Не към всички останали химикали, които се отделят в процеса на горене на цигарата, а именно към никотина.

Това може да означава само едно – вие спирате да се тровите толкова силно, но не правите нищо за пристрастяването си. Не забравяйте обаче, че никотинът само по себе си е отрова, при това смъртоносна.

Отрова или стимулатор?

Знам, винаги ще се намери някой, който да ви каже, че отровата е в дозата. Че никотинът бил даже полезен в малки количества. (НЕ!) Помислете за себе си – колко са отровите, които поглъщате всеки ден, от които не можете да се откажете и гълтате страстно всеки ден?

Истината е, че ако узнаете, че нещо, което слагате в тялото ви е отрова, вие просто можете да  спрете да го приемате, и то с лекота. Без особен проблем можете да ограничите тази отрова до минимум. За всяко такова нещо, вие имате личната свобода на избор да не я употребявате.

Но, оказва се че елиминирането на никотина е малко по-трудно. Защо?

Защото освен, че е отрова, никотинът е и наркотик – вие се пристрастявате към него. Практически, никотинът ви лишава от избор – иначе вие не бихте избрали да се тровите методично, ден след ден, с цигари от електронен или конвенционален тип. Оказва се, че вие може да искате да го ограничите или елиминирате, но той не ви позволява да го елиминирате напълно. Той майсторски работи с психиката ви.  Променя начина ви на мислене и от разумни хора вие се превръщате в жертви на наркотичната зависимост. По-точната и страшна истина:  вие майсторски самоманипулирате психиката си!

Не ми ли вярвате, че никотинът ви е замъглил мислите?

Нека ви дам един пример:

Много често ще чуете пушачи да споделят мнение, че това е техен личен избор – да пушат или да не пушат. Но дали е така? Обикновено тази теза започва да се споделя веднага след някой пореден опит да се откаже от цигарите, или просто от чист страх от спирането на цигарите.

Да пуша или да не пуша? Замислете се, защото редовния пушач, в 99.9% от случаите избира „Да пуша” ? Това никак не прилича на свободен избор.

Когато пушиш, си склонен на самозалъгване с „личния избор”, защото иначе би означавало да си признаеш, че си безсилен пред цигарите и те управляват живота си. Това е нормална психическа реакция, подсъзнанието се опитва да скрие очевидното от съзнанието, за да може човек да се чувства добре.

Никотинът кара хората да се самозалъгват. От къде знам това, ли?

Аз самият съм бил пушач достатъчно дълго време и едва ли има нещо в цикъла на мисленето на пушача, което да е ново за мен. Бил съм във всякакви фази на никотиновата зависимост, така, че нямам тайни в тази зона.

Да се върнем към електронната цигара. В парата от нея определено няма много канцерогенни вещества, но има точно това, което е първопричината за вашата пристрастеност и невъзможност да откажете цигарите, до сега.  Има никотин! А колкото до неговото съдържание, можете да си припомните част 1 на тази статия.

Разберете ме правилно, аз НЕ агитирам никой да не ползва електронна цигара. Аз ви агитирам да не се залъгвате, че можете да спрете цигарите, като вкарвате в тялото си точно този химически елемент, към който сте пристрастени!

Не може да не усещате, че има нещо нередно – вие сте пристрастени към никотина, а се опитвате да го откажете като вкарвате в тялото си още никотин!?

“Добре, но ако намалявам дозата? Няма ли да мога да мина на безникотинови пълнители?” – може някой да попита.

Не! Нека ви го обясня с две думи, а който иска да му го обясня много подробно, да се свърже с мен за своята персонална консултация, подарък за Коледа!

Самият акт, че вие сте решили, че минавате на електронна цигара, показва вашата психическа нагласа към цигарите. Вие си мислите че:

 • пушенето е нещо ценно в живота ви, което вие ще жертвате;
 • пушенето ви дава нещо, което нищо друго не ви дава;
 • чрез спирането на цигарите и на пушенето въобще, вие се лишавате от правото на избор, чувствате се онеправдан;
 • спирането на цигарите е мъчителен процес и трябва да се направи постепенно;

При такава психическа нагласа, вие няма да спрете цигарите. Ще се помъчите с пластмасовото устройство и след време ще се върнете на нормални цигари, даже няма да е усетите как е станала обратната трансформация. Такава психическа нагласа ще направи така че даже минете на пълнители с никотин „0”, вие пак ще имате желание да пушите. А когато имате желание да пушите, волята ви все някога ще поддаде. На вас вечно ще ви се иска да запалите една истинска цигара.

Чрез електронната цигара, вие ще се привържете още повече към пушенето.

Помислете си – познавате ли поне един човек, който да е спрял цигарите с помощта на електронна цигара?   Разбира се, изключения от правилото съществуват. Но те са спрели не с помощта на електронна цигара, а въпреки нейната „помощ”.

За това, за да спрете цигарите вие се нуждаете от помощ от професионалист, който знае всичко за спирането на цигарите.

Сега, до Коледа имате шанс да получите такава помощ, от мен.

За да решите дали да ми вярвате, можете да прочетете за моята пушаческа кариера.

Можете да преминете през моя безплатен онлайн курс за спиране на цигарите: Спри от раз, for dummies!

Имате възможност да се регистрирате чрез формата за регистрация в дясно на старницата, за моя безплатен е-мейл курс Свобода! При поискване!, където ще получите:

 • специализирана информация за спирането на цигарите, както и
 • лекция-подарък, как да останете във форма и да не допуснете напълняване след спиране на цигарите.

Всичко е във вашите ръце! Аз спрях да пуша преди година, и това беше най хубавото нещо, което съм правил за себе си от 17 години насам.

Не се колебайте, а се присъединете към щастливите хора, които вече изпитаха еуфорията на свободата от никотиновото робство.

18 Comments For This Post

 1. Помазанов Says:

  Много си прав, че с електронната цигара не се спират цигарите!
  Когато бях решил да опитам с електронна цигара бях рещил през деня да пуша електоронната, а вечер истински… резултатът беше, че вечер с нетърпение запалвах цигара и си наваксвах и за през деня.
  Вече не пуша за мое най-голямо щастие :-)

 2. vanio.kamenov Says:

  За да бъдем на 100% коректни, трябва да признаем, че има хора, които ще се закълнат, че с електронна цигара са се отказали от пушенето. Разбира се, аз не мога да знам какво точно става в главите им и каква цигара точно са пушели, и с каква нагласа са го правели. Но, в общият случай електронната цигара не помага, а затруднява спирането на цигарите.
  Благодаря за включването!

 3. Борил Says:

  Ваньо, поздравления за статията, както и за целия блог. Продължавай в същия дух!!!

  Аз, за щастие, не пуша нито електронни, нито не-електронни цигари, но бих искал да добавя нещо към почитателите на електрониката:

  Не само, че ел. цигарите не помагат за отказването от пушенето (както разбрахме от двете статии и аз напълно подкрепям), но и пушещият тези “не-истински” цигари изглежда – по мое лично мнение – изключително смешно. Като човек, който яде пластмасови торти с миризма на ванилия, за да откаже сладкото… :) )

  Абе пич, или го прави наистина, или се откажи! Да вредиш на тялото си е достатъчно неблагодарно към природата и към него самото. Ако ще го правиш – прави го с качествени материали! :) ) А най-добре – не го прави изобщо.

 4. vanio.kamenov Says:

  Благодаря, Борка!

 5. Случайно минаващ Says:

  Не знам какво толкова против електронните цигари имаш, доводите ти за мен лично са доста безмислени.

  Според мен електронната цигара си остава много по безопасна и безвредна алтернатива от обикновенните цигари.

  Не виждам логика в параноята ти че производителите слагат някакви допълнителни химикали и т.н. защото просто нямат причина да го правят. Самата идея на ел.цигарата е да утоли никотиновия глад, така че всичко различно от никотин което сложат вътре ще е просто загуба на материал.

  Друг е въпроса че не доставя същото удоволствие като обикновенните цигари, не знам може би съдържа по малко никотин или организма не е свикнал да получава никотина по този начин. Аз още като си купувах моята знаех за това и я купих само за да мога да пуша на места на които не мога да паля.

  До това дали помага при отказване още не мога да кажа. Преди 8 дена спях цигарите и първите 5 дена карах на ел.циг.

  Хубавото беше че като спрях и тях абстиненцията беше малко по лека :) , лошото че много ми се пушеше и първите дни въпреки ел.циг. и ако ги бях спрял директно до сега щях да съм доста по напред.

  Не знам какъв е този твоя курс, но без воля просто няма как да стане, като почнат физическите симптоми. Аз примерно съм пушач от 10 години, почнах на 15, почти целия си съзнателен живот съм прекарал пушейки по мин една кутия на ден. Знаеш ли какво става като спра никотина, вените в главата ми почват да пулсират, почвам да нервнича, обзема ме чуство на никотинов глад и единствената мисъл която е в главата ми е че много ми се пуши и това за цяла седмица, ако нямаш воля не отнема много време няколко часа и си се отказал.

  Някъде видях си писал че да преминеш физическата зависимост отнема около 10 дена, донякъде е вярно но не точно. Аз съм ги спирал и преди за месец и половина, вярно че след първите десетина дена не ти се пуши толкова много но остава едно гадно чуство че си някак нещастен, депресиран. Имам приятел който ги спря и каза че трябва да минат към 3 месеца за да почнеш да се чустваш нормално и че реално след 6-тия месец си наистина непушач вече.

 6. Vanio Kamenov Says:

  Ехе, Случайно минаващ – благодаря за съдържателния коментар и за споделеното мнение.
  Принципно, аз не съм против електронната цигара, но само ако тя е помогнала на някой да спре цигарите окончателно и завинаги. За съжаление съдейки от опита ми с хора, които правят опити да спрат цигарите, успешните опити с използване на електронна цигара се броят на пръстите на едната ръка и средния пръст на другата :о) Аз лично имам доста опит с няколко ел. цигари, преди да се усетя че те всъщност ми пречат да спра никотина.
  Ако си прочетеш коментара, ще видиш отговора на незададения ти въпроси, или да кажа – твоето леко заблуждение от темата – се намира в твоите думи. “Самата идея на ел.цигарата е да утоли никотиновия глад…” Точно така – че какво друго те държи вързан към цигарите, ако не точо никотина. Тоест, от една страна човек иска да спре цигарите и да спре да бъде зависим, от друга – утолява никотиновия си глад. Сам разбираш че това е все едно някой да се опитва да откаже венозна доза наркотик, като шмърка магистралки – ясно е че няма да стане. Но, пак повтарям – това си е мне виждане и не сматам да споря с когото ида било за това :о)
  Колкото до абстиненцията, физическите симптоми, психичекста зависимост и волята:
  Препоръчвам ти още няколко статии да прочетеш, като използваш търсачката, за да не преповтарям тук основните неща.
  Само ще ти подскажа – отоговори си на въпроса какво те е карало да пушиш, как си се чувствал след като загасиш поредната цигара, случвало ли се е да ти се е налагало по цели часове да не пушиш (изпит, болница, пътуване със самолет.. )? Замисли се и ако имаш въпроси – питай, аз съм на линия за да ти отговоря :о)
  Още нещо – когато спреш цигарите с правилна нагласа, няма нужда да чакаш цели 6 месеца да си непушач. Ставаш непушач още преди да си загасил последната си цигара :о)
  Пожелавам ти успех – ти се се усетил само след 10 години пушене, това е страхотно – на 25 и на прага на новия си живот :о) Много хора не можем да се похвалим с толкова малък опит като пушачи :о)
  Поздрав!

 7. Georo Says:

  Започвам да се обърквам при толкова различни мнения. Аз пуша от 40+ години, най-голямото ми отказване беше в казармата – 3 месеца.
  Вече искам да ги спирам бързо, по финансови причини, а и здравословни. Винаги съм мислел да го направя постепенно. Защото ми се струва по-естествено и безопасно. Но това е и най-трудното!
  Затова реших, че е-цигарите са добър вариант (спестявам катрана и хартията) и си дозирам никотина.
  Но тук има други мнения… Лоша работа.

 8. Vanio Kamenov Says:

  Всъщност, няма нищо естествено в това да пушиш, и за това няма естествен и по-естествен начин да спреш :о)
  Проблеме с електронит цигари е че в мозъка си, в психиката си, човек замества цигарите с нещо друго, като така изкуствено им придава стойност, която да замести.
  Ако имаш желание да ги спреш, защо да ги заместваш, все едно са нещо ценно. Ако имаш желание да спреш цигарите, то ти остват няколко важни момента – да си отговориш защо всъщност пушиш, да се разделиш със страховете и заблудите си по отношение на спирането на цигарите, и да загубиш желанието си за пушене.
  Ето ти нещо за размисъл – финансовите причини и здравословните причини – това не са причини да спреш цигарите. Влошено здраве и излишни харчове – това са следствия от пушенето. Тоест ако премахнеш пушенето, ще премахнеш и тях, но самото пушене си има причина, която трябва да бъде премахната, за да може всичко да се нареди без никакви проблеми. Чети в блога, писал съм доста за това. :о) УСПЕХ!

 9. GADUXA Says:

  E-цигарата е отлично решение за пушача поради много причини. Аз на база личен опит (над 6 месеца) ще кажа ЗА МЕН какво е е-цигарата. Значи първо да започнем, че си закупих след дълго четене цигара от марката Smoktech и то защото имаше гаранция и СЕ сертификат. Пропускам мненията, че всичко се фалшифицира и продължавам. Цигарата беше eGo с картомайзери. Закупих и течност Flavour Art – Италия. Минала фармакологичен контрол за безопасност. И знам какво изпарявам. Вече не се задъхвам, правя много повече неща, дишам свободно, не кашлям, колата ми е чиста, не смърди на цигари около мен… и още много предимства. И всичко това заради е-цигарата. Случва се няколко пъти да я забравям у нас, като единия път беше за над 5 дена. И не съм пушил през това време. Така че става. Бях пушач над 15 години по 2 кутии на ден.

 10. cheta Says:

  На теория всеки може да си приказва всичко. Интересна теза, но в никакъв случай не меродавна.
  Моля авторът да каже колко време е пушил тютюневи цигари, колко време е пушил електронни и на какви изследвания се базират неговите заключения, защото лино на мен ми звучат несериозно и в никакъв случай достоверни.

 11. Vanio Kamenov Says:

  Напълно съм съгласен с теб, освен в едно нещо :о) Ти не си бил пушач, в момента продължаваш да си пушач, сори…
  Не споря че електронната цигара има предимства пред обикновената, но само до момента в който осъзнаеш че това не е нищо повече от поредния начин да вкарваш никотин в тялото си. И това показв че имаш никотинова зависимост от някакъв вид.
  Ако изкаш вече да не си пушач, просто изхвърли това чудо на техниката. Пиша от личен опит – дълго време и аз подръпвах електронна цигара, докато не разбрах как се самозаблуждавам. Никотинът крие истинската картина на нещата. :о) Успех пожелавам!

 12. Vanio Kamenov Says:

  Така е, cheta, всеки може да си приказва всичко. Аз имам моето си разбиране за цигарите, спирането, заместителите и никотиновата зависимост. По едно стечение на обстоятелствата, опитът ми с хора на, които съм помогнал да спрат цигарите, както и от личния ми опит, се е оказало така, че нещата които пиша са напълно достоверна информация. Зад думите си аз заставам с моето собствено име, и с личния си авторитет на човек, който разбира от материята за цигарите. За статистиката, пушил съм повече от 17 години, акто последната от тях съм пушил електронни цигари, доста видове. Всеки, който намира утеха в електронната цига е свободен да го прави, но тя нама да му помогне срещу никотиновата психическа зависимост. Поздрави.

 13. spaceman Says:

  Още с появата на първите електронни цигари, пресата реагира според очакванията на големите тютюнопроизводители – силно негативни реакции в почти всички световни и локални медии, сериозна дезинформираност и разпространение на сензационни, често необосновани новини. До началото на 2012 все още няма сериозни журналистически разследвания за положителните и отрицателните ефекти от използването на електронна цигара и как се отразява тя на личния и социалния живот, както и на здравето или трудоспособността на потребителите. Някои допълнителни ефекти от използването на електронната цигара, като възстановяването на усещането за вкус и обонянието, както и повишената трудоспособност поради редките почивки за пушене, изобщо не се споменават в описанията на производителите и напълно се игнорират от пресата.

  През последните години медиите нееднократно тиражираха изолирани случаи на проблеми, възникнали поради използването на електронна цигара, но основните кампании против използването на електронни цигари почти във всички случаи се дължаха на невежеството на журналистите по темата. През 2012 нашумя случай с американски потребител на електронни цигари, чиято батерия се взриви и му нанесе тежки наранявания[5]. Нито един от отразяващите журналисти в различните световни медии не проведе разследване за възможността широко използваните литиево-йонни и литиево-полимерни батерии с подобен капацитет да се взривят по този начин.

  Няколко изследвания потвърждават, че никотинът сам по себе си не води до значителна форма на пристрастяване, ако не е приет с моноаминооксидазен инхибитор, каквито се съдържат в тютюневия дим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. spaceman Says:

  Химически Сума (в една цигара)
  Ацеталдехидът 980 микрограма до 1,37 милиграма
  Акрилонитрил -рано от 1 до 2 милиграма. Този продукт е бил използван като фумигант в тютюна. Използването му е било преустановено.
  4-аминобифенил 0.2 до 23 нанограма на цигари
  о-Анизидин хидрохлорид неизвестен
  Арсен неизвестен
  Бензол 5.9 до 75 микрограма
  Берилий 0,5 нанограма
  1,3-бутадиен 152-400 микрограма
  Кадмий 1,7 микрограма
  1,1-Dimethylhydrazine неизвестен
  Етилен оксид неизвестен
  Формалдехидът неизвестен
  Furan неизвестен
  Хетероциклични амини неизвестен
  Хидразин 32 микрограма
  Изопренови : 3,1 милиграма
  Олово неизвестен
  2-Нафтиламин 1.5 до 35 нанограма
  Нитрометанът неизвестен
  N-Nitrosodi-н butylamine 3 нанограма
  N-Nitrosodiethanolamine 24-36 нанограма
  N-Nitrosodiethylamine до 8,3 нанограма
  N-Nitrosodimethylamine 5.7 до 43 нанограма
  N-Nitrosodi-н propylamine 1 нанограма
  4 – (N-Nitrosomethylamino) -1 – (3-pyridyl)-1-бутанон до 4,2 микрограма
  N-Nitrosonornicotine 14 микрограма
  N-Nitrosopiperidine неизвестен
  N-Nitrosopyrrolidine 113 нанограма
  N-Nitrososarcosine 22-460 нанограма
  Полоний-210 променлива, в зависимост от почвата и торове, използвана за отглеждане на тютюн [2]
  Полициклични ароматни въглеводороди От 28 до 100 милиграма
  о-толуидин 32 нанограма
  Винил хлорид 5.6 до 27 нанограма

  уточнение при течностите за електрона цигара се използва чист никотин който се усвоява трудно.Малка част от погълнатия никотин попада в кръвта, другата по-голяма част се изхвърля директно чрез урината,така че никакви шансове да препушиш. никотинът в “чорбата”-течностите се усвоява под формата на нискотемпературен аерозол, предимно още в устната кухина и по-малко в дробовете. Механизмът е съвсем друг и старите мерки и теглилки са неприложими.

 15. Vanio Kamenov Says:

  Не мога да не споделя че малко прилича на реклама един подобен коментар :о) Но без лоши чувства – всеки си има мнение. Много искам да разбера кои са тези няколко изследвания които “потвърждават” , че никотинът сам по себе си не води до значителна форма на пристрастяване, ако не е приет с моноаминооксидазен инхибитор? За да потвърждават нещо, трябва преди това някой да правил предишни изследвания в тази насока – така че ако не те затруднява да дадеш линк и към първичните изследвания?

 16. Vanio Kamenov Says:

  Страхотна разбивка на нещо, което никой няма да прочете, за съжаление, дажи и ти сигурн оне си ги чел, докато си ги копирал , казано на шега :о)
  Искам да те попитам – ще отречеш ли че никотинът представлява сам по себе си токсична отрова и дори в момоента се ползва за пестицид?
  Никотимът, освен че е отровен, води до пристрастяване – което го превръща в извънредно опасен наркотик.
  И още нещо – няма, илио почто няма човек, който да не е пушил обикновени цигари, преди да посегне към алактронната цигара – тоест, зависимостта към никотина вече е изградена, така че механизма на приемане и вида на никотина не е толквоа важен.
  Я ми кажи, ти как мислиш – дали някой би пушил електронни цигари, ако в тях нямаше никотин?

 17. Някойси Says:

  Статия писана от пълен глупендар. Тотално обсолутни глупости и невярна информация…. ооо, момент. Ама той пича водил курсове за отказване на цигарите бре…брех брех как не се досетихме още от началото че всичко опира до – дайте ми парричките си. Дребно нищожно човече!

 18. Vanio Kamenov Says:

  Някойси, благодаря за смисления коментар, поздравявам те, че си стигнал чак до втора част на статията за електронните цигари ичак там си формулирал мнението си. И си прав, нистина водя курсове за спиране на цигарите, но към момента те са онлайн и са напълно безплатни. Така че очаквам мъжка постъпка – да си върнеш думите назад с извинение, както подобава на една сериозна личност. Ти ме смяташ за нищожно човече, а аз смятам теб за достоен човек – дано се окаже, че от двама ни, само ти си в грешка.