Електронна цигара – митове и легенди! Част 1

Posted on 25 November 2010 by Vanio Kamenov

Малки, пластмасови предмети, които приличат на цигари. Изглеждат сякаш имат филтър, изглеждат сякаш имат огънче.

И не само това, изглеждат все едно наистина подават „дим” към дробовете на пушача. Изглеждат все едно пушачът наистина издиша дим.

Изглеждат толкова добра идея – пушиш водна пара, с никотин. Хем пушиш, хем не пушиш.

Изглеждат все едно с тяхна помощ можеш да спреш да пушиш.

За съжаление – само изглежда така.

Нека ви разкажа това, което аз знам за електронната цигара, а ако не ми вярвате вие също можете да загубите около година в мъчения с тази малка залъгалка.

А вие ми кажете – какво не е наред в горната снимка?

Какво представлява една електронна цигара?

За всички, които не са се интересували, обяснявам накратко. Електронната цигара се състои от три главни части – батерия, “атомизатор” и пълнител.

Батерията си е батерия, презареждаема, към комплекта, най-често, се включва и зареждачка и резервна батерия.

Атомизатора – тука е космическата технология, като я описват. Състои се от чипче и нагревател с камерка. Или само от нагревател.:)

Пълнителя – на мястото на филтъра на обикновена цигара. Пълнителят представлява дунапрен напоен с течност, в която има никотин. Закрепя се към пулверизатора. И е консуматив.

Механизмът на работа е следния.

От пълнителя, се стича малко течност с никотин в атомизатора. Тази течност се нагрява в атомизатора, като се използва тока от   батерията. Фината водна пара, със съдържание на никотин се вдишва през пълнителя, който си има дупка за вдишване.

И толкова. Включва се при всяко вдишване през пълнителя, не се пали, не се гаси, не прави отровен дим, не се поглъщат хиляди химикали, няма опасност да се изгорите, и можете да „пушите” практически навсякъде.

Казах ви че изглежда много добра идея за замяна или спиране на цигарите. Освен това, можеш да си поръчваш пълнители  със различни концентрации на никотин и да намаляваш концентрациите, докато стигнеш до нула. Сега звучи още по-добра идея, нали?
Хайде да ви кажа и още нещо, преди да се впуснете в тръс към най-близкия магазин – така пушенето може да ви излиза много по евтино.

Е сега вече ако не тичате към магазина, значи се усещате че има някаква уловка.

Е, добре, къде е уловката?

Всеки пушач, който си купи електронна цигара, може дълго и упорито да ви разказва колко е добра и как пуши много по-малко. Може да ви разкаже колко е удобно, може да се пуши навсякъде, как всъщност му излиза много по-евтино. Аз бях точно от този вид пушачи на електронни цигари – напълно заблуден.

Но никой пушач с електрона цигара няма да ви каже за едни неща, които не са му казали на самия него.

Да започна подред:

Никакви гаранции – произход

Никой не може да ви гарантира произхода на това, което си купувате. Единствената гаранция е, че се правят в Китай. Всичките! Каквото и да ви разказват или пише на брошурата – електронните цигари се правят в Китай.
Преди няколко години, когато електронните цигари не бяха толкова разпространени, в световен мащаб имаше не повече от 3 модела от два производителя. По това време се знаеше, че електронните цигари са от Китай, но като че ли имаше някаква форма на качествен контрол.  Сега производителите са десетки. Пазара е залят с евтини електронни цигари и горе долу всички пазаруват от базара на Илиянци, преди да ви доставят вашата, поръчана през Интернет, електронна цигара.

Добре, къде е проблема, даже още по-евтино? – може да си помисли някой. Всъщност тук проблема не е в самите устройства, макар, че малко по-натам ще се спра и на този въпрос. Проблемът тук е основно пълнителя на цигарата, което ни води до друга уловка.

Съвсем никакви гаранции – пълнителят

Никой не може да ви гарантира, че пълнителят отговаря на някакви норми и на това ,корто пише като данни за съдържание на никотин. Когато купувате пълнители от Илиянци, или от някой, който ги е купил от там и ви ги продава с необходимата надценка, вие никога не знаете:

 • какво съдържа пълнителя,
 • колко никотин има в него,
 • в каква течност е разтворен,
 • с какви други химически ароматизатори и есенции е разтворен
 • какво се случва с всичката тази химия когато мине през пулверизатора.

Нямате си и идея!  И което е по-лошо, в повечето случаи и производителите им си нямат идея. Представете си, че на пазара се продава дори само никотинова течност за пълнители за електронни цигари. Но какво има в тази течност, аз лично не се наемам да сложа в устата си.

Помислете – толкова много ли се мразите, че да слагате в устата си и да поглъщате в дробовете си нещо, за което си нямате идея даже какво е?

Съвсем никакви гаранции – атомизаторът

Атомизаторът – никой не може да ви каже какво се случва с течността в пълнителя, когато стигне до атомизатора. Всички обаче казват, че след атомизация и изпаряване в камерката, се отделя само водна пара с малко никотин, колкото в едно дръпване с нормална цигара. Но защо тогава от време на време тази камерка и атомизатора се затлачват и се налага да се почиства, с вградена процедура или по друг начин? Какво точно от водната пара с малко никотин успява да се отложи в камерата и да я затлачи?

Нали не мислите, че тези затлачващи компоненти си остават кротко само в камерката на атомизатора?

Допълнително пристрастяване

Когато съдържанието на пълнителя не отговаря на това, което е написано, а е много по-високо, естествено организма свиква на по-високи дози на никотин. При липса на контрол, такава ситуация много лесно се постига. Имам случи на хора, на които помагам с цигарите, които са ми споделяли как са станали много по-силно зависими, след употреба на електронна цигара.

Никотинът е отрова

Пълнителите на електронната цигара могат да попаднат в ръцете на дете и сериозно да го натровят. Не забравяйте, че никотинът се използва и за пестицид. Това е съвсем отделен риск от самото използване на електронната цигара

Сигурен съм, че всичко това не може да ви трогне особено. Някои от вас дори не са се замисляли за електронна цигара. Много от вас нямат и деца, заради които да се замислят за тази опция – в рекламите и „димът” е описан като безопасен.

Но във втора част от статията за електронната цигара, аз ще ви разкажа защо точно нямате никакъв шанс да спрете цигарите с електронна цигара.

А до тогава:

Помислете какво е точно нещото което ви кара да пушите? Помислете дали можете да замените една зависимост с друга?

Ако се затруднявате да отговорите на тези въпроси, серизно ви препоръчвам моя онлайн курс “Спиране от раз, for dummies!”

Свържете се с мен с желание да ви помогна да спрете цигарите и ще получите своята персонална безплатна консултация, за да можете да си подарите свобода от никотина за Коледа!

23 Comments For This Post

 1. Камен Says:

  Много се правиш че ги разбираш! Пишеш това е мит това е глупост а не доказваш нищо!!!!

  И не мога да разбера какво си ни просветлил ти освен че на края на добре копираната статия си праснал и рекламка на сайчето си за онлайн курс за спитране на цигарите.

 2. vanio.kamenov Says:

  Добре, Камене, разкажи ни ти какво знаеш за електронната цигара. Разбира се, ще се радвам ако намериш време да прочетеш и втората част от статията за електронната цигара.

 3. Антъни Says:

  ами на мен някои неща са ми ясни. ДА, не знаеш какво слагаш в дробовете си… но за сметка на това пушиш истински цигари които струват 5 лева и знаеш със сигурност какво слагаш с дробовете си. Къде е предимството че знаеш какво слагаш в дробовете си Тук ? И естествено, няма как да се спре пушенето с ел. цигара. но поне не поглъщаш катран.

 4. vanio.kamenov Says:

  Всъщност, ако се замислиш, когато пушиш обикновена цигара, не си съвсем наясно какво слагаш в дробовете си. Лесно е да се направи химически анализ на това, което се съдържа в една обикновена цигара. Проблема става когато запалим тази цигара и тогава резултата от горенето на всички тези химикали става не съвсем ясен. Тоест, няма предимство дори да знаеш какво пушиш, точно, но и няма как точно да научиш. Истината е, че цигарените холдинги имат най-доброто оборудване за анализ, но едва ли са склонни да ни споделят какво точно показва този анализ :о)
  Както и да го увъртам – предимства в пушенето на цигари с никотин няма. Поздрави :о)

 5. Peter Says:

  Ето малко инфо. за никотиновата течност. Да тези кучите марки не се знае какво има вътре, но по сериозните фирми може да се види: http://www.bestecig.com/help.asp?id=8
  http://www.totallywicked-eliquid.co.uk/about-the-fluid/lab-reports.html
  http://www.totallywicked-eliquid.co.uk/about-the-fluid.html

 6. ............... Says:

  ей тази цигара,ако струва 5 лева масово ще спрат цигарите!

 7. ............... Says:

  проблема е,че като си купувате цигари по 5 лева ви лишават от голяма сума пари!Една електронна цигара между 50 и 100 лева също лишава от голяма сума пари при положение,че много пушачи не са добре финансово!Цигарата трябва да струва 5 лева на цената на обикновенните цигари ще се купи масово!

 8. ............... Says:

  5 лева да я направят за да могат да си купуват и хора със 50 100 лева заплата месечно нали трябва и да се храним!!!!

 9. ............... Says:

  Тая цигара не е вредна за здравето,защото има хора,които като я ползват напълняват,а като пушат обикновенни цигари отслабват!

 10. Changing girl Says:

  От 2-3 седмици пуша електронна цигара. От 2 дена имам изтръпване на тила на главата и невъзможност за концентрация върху работата ми. Проверих в гугъл за вредите от тези цигари и пише на много места, че се съдържат съставки от антифриз, което е отрова за организма. За един час спрях да пуша ел. цигара и се почувствах по-добре. Ще си изхвърля комплекта. Апел към всички – по-добре ги спрете.

 11. Parad na suetata Says:

  За мен тези цигари са “манна небесна“…имам никотинова зависимост-да, правила съм много опити да спра…не мога и това е,харесва ми да си пуша и го правя,и тук идват предимствата на ел.цигарите за мен и ми е къде,къде по добре-кеф ми аромат на ягодка,пъпеш,черешка…дрехите и кожата ми не миришат,в колата ми също не мирише на кръчма,съпругът ми непушач не се дразни и “оооо миг поспри“ не прави обичайните си забележки как устата ми смърди на …Сигурна съм,че и тук освен никотина има и други чудесийки които тормозят дробчето ми но едва ли са толкова много колкото в тютюневата цигара(около 50 канцерогени).Ето на това му викам аз Моят Личен Избор.
  Цветя и рози от мен

 12. Vanio Kamenov Says:

  Здарсти! Наистина, ако говорим за избор между това какво да се пуши, електроннта цигара е по-добрият личен избор. Аз самият го направих на времето, когато бях изправен пред моя си избор – какво да пуша.
  Но ако говорим за избор да пуша или да не пуша – то тогава, ясно е, че електронната цигара няма какво да прави в графата “не пуша” :о)
  Целта ми е да не се заблуждават хората че електронната цигара помага за спирането на пушенето.
  Цветя и рози, и нови пози! (както казва Буги :о))

 13. Калин Says:

  Педал.

 14. Vanio Kamenov Says:

  Калине, благодаря за конструктивното включване. Все пак, имай предвид, че това не е точо сайт, в който си споделяш такива интимни откровения, като сексуалната си ориентация :о) Успех!

 15. Georgi Says:

  Зачетох се сериозно по темата за електронните цигари,защото от скоро пуснах такива и в моя онлайн магазин.
  Всичко е така да,най-важното е каква течност(никотин) всъшност си купувате и си казах да аз не трябва да се притеснявам,защото предлагам на клиентите си никотин от Англия с доказан произход,да не ви звучи като реклама,виждате ,че не споменавам името на магазина.
  Чета си аз и изведнъж накрая виждам:”аз мога да ви помогна да спрете цигарите”,опааа и веднага си казвам-това не е чиста монета,тук ми предлагат просто друг начин да ми вземат парите и всъщност е така.
  Каво се оказва,че всъшност не електронните цигари са тлкова “вредни”,колкото самото им изобретяване явно от великия китайски народ:) и тук идва въпроса :за кого са вредни и по-вредни ли са от истинския тютюн.
  Оставям на вас да си отговорите на тези въпроси,които спонтанно изникнаха и може би сте си ги задали и вие.
  Написах това спонтанно и набързо и ще ме извините ,ако има пунктуацонни и граматически грешки:)

 16. Nevena Says:

  Май не си попадал още на новите модели електронни цигари :) , тези които описваш от няколко години никъде не се ползват. Купи си модел с Ce4 картомайзер и никотинова течност на квалитетна фирма (в нея са отбелязани всички съставки в проценти дори) докато при стандартните цигари не знаеш с какво са ги наблъскали. Катрани не приемам вече месеци и се чувствам прекрасно, не пуша (стандартни цигари) а само изпарявам. Цялото удоволствие ми струва жълти стотинки и съм много щастлива от постижението си. Години се мъчих да ги откажа и сега вече успях с тези нови модели електронни цигари. Съжалявам всички които четат писанията за вредните е-цигари по платените “жълти сайтове” :)

 17. Vanio Kamenov Says:

  Невена, наистина, сега моделите са съвсем други, това не бих го отрекъл :о)
  За мен важното е друго – електроннта цигара не помага на никотиново зависимия човек да се отърве от зависимостта си, защото предлага точно съставката, към която той е пристрастен.
  Тоест, ако искаш да намалиш катраните и всички други отрови, свързани с цигарите, без да парвиш нищо за никотиновата си зависимост – тогава не е проблем.
  Но ако искаш да спреш да вкарваш никотин в тялот си, електронните цигари определено не са отговора. Между другото, самия никотин е отрова, при това силно токсична.

 18. miroon Says:

  На снимката не е наред това, че цигарата е стар и лош модел, ако авторката се е мъчла една година с подобна, ясно защо и е такова отрицателно отношението към този /според мен/ отличен продукт.
  А ето и моето мнение :
  “Никакви гаранции – произход” – важното е да работи добре и да има поне месец гаранция, иначе може и в Тамбокту да е произведена.
  “Съвсем никакви гаранции – пълнителят”- севременните пълнители /eGo C4, V5…/ се продават празни, всеки сам избира с каква течност да ги зареди.
  “Съвсем никакви гаранции – атомизаторът” – остаряло! вече се използват предимно картомайзери – надеждни, прозрачни, и не на последно място достъпни-използвам такъв от 4 месеца и до сега не съм имал проблем с утайка, нагар и тн.
  “Никотинът е отрова”- но не е канцерогенен според СЗО,повечето медикаменти,ако се предозират са отровни, кофеинът, бензинът и тн, давйте и от тях да се откажеме….
  А ето и част от моите ‘митове и легенди’-
  За 4 месеца , откакто използвам качествена ел.цигара, почити напълно спрях да кашлям
  Дрехите ми не миришат на цигари, както и помещенията в които ‘пушиме’.
  Наслаждавам се на различни качествени аромати – ванилия, шоколад, капучино, плодови и ……
  И не на последно място – намалих разходите за този ‘порок’ на половина, въпреки ,че се стрмя да използвам максимално качествени продукти и консумативи . ;) )))))

 19. Учуден Says:

  Аз пък се чудя защо постоянно натрапваш мнението си, пък било и доказано, че ел. цигари не премахват зависимостта. Ми хубаво де, така е. И никой не го оспорва. Хората ти казват, че им доставя удоволствие да пушат там, където си искат и на доста по-малко пари, и че не им е зор да се отказват, и че пушат без да тровят околните, а ти – вредни били та вредни. ОК, вредни са. Ама пък е кеф да си изпаряваш.
  Поздрави!

 20. Vanio Kamenov Says:

  Здравей, Учуден :о) В интерес на истината, ако на някой съм натрапил мнението си, без да ме е питал съм му обяснявал, че електронните цигари не премахват зависимостта от никотина – моля за извинение. Но все пак това си е моя сайт, и който е дошъл да коментира в него, вероятно иска да чуе мнението ми, поне така си мисля аз :о)
  На който му доставя удоволствие, трябва на насоча вниманието точно към начина, по който ти си го казал: “… че им доставя удоволствие да пушат там, където си искат и на доста по-малко пари …” Тоест, удоволствието се извлича не от кой знае колко великолепното усещане на смучеш пластмасов накрайник, а от това, че го правиш по относително безвреден начин, и ти излиза по евтино. Удоволствието идва от това, че си намерил начин да прецакаш конвенционалните цигари, без да се налага да ги спираш и да се подлагаш на “страшните мъчения” на спирането на цигарите … Удоволствието идва от това, че можеш да отложиш сбъдването на страховете си от спирането на цигарите … Смукал съм доста електронни цигари, за това психологията по отношение на тях ми е пределно ясна :о)
  За това и аз казвам – ако искаш да се тровиш по-малко и да продължаваш да си никотинов наркоман – използвай електронна цигара.
  Ако искаш да спреш да се тровиш изобщо и да заживееш свободен от никотинова зависимост – просто спираш никотина, под каквато и да била форма. Пожелавам ти успех

 21. Vanio Kamenov Says:

  Miroon, браво на теб, опресняването на инфото по електронните цигари никога не мие било интересно, РАдвам се си се включил по темата, макар че аз късно виждам този коментар :о)
  Много ми хареса, че почти напълно си спрял да кашляш, макар че това може да е и лоша новина. За 17 години активно пушене, никога не съм кашлял от цигарите, но това е по скоро белег че отровата остава вътре, защото организма не се прбва да я изхвърля. Всъщност аз изкашлах всичко от дробовете си 6 месеца след като спрях напълно да пуша.
  Разбирам и за ароматите … Но да се замислим само за миг – ако електроннта ти модерна и качествена цигара не съдържаше никотин в разтвора си, ти би ли си губил/а времето да я разнасяш напред назад и да случеш пластмасовия и накрайник? Ако ще и с най благоуханни аромати да е натъпкана? Не ми отговоряй, знам отговора прекалено добре :о)
  Хайде и за разходите да кажа: Обикновено когато човек прави нещо, което обича да прави, той по скоро е склонен да дава повече пари за истинското удоволствие. Примерно ако е рибар – дава пари за хубави такъми и не му се свидят …Няма да чуете някой запален по някое хоби да ви се похвали, че е успял да намали разходите си наполовина по любимото си хоби или навик. По скоро ще чуете тъкмо обратното – страстните любители на пури се хвалат със скъпотата на пурите си.
  Но редовите пушачит много се радват, когато намалят парите, които харчат за поддръжка на зависимостта си – защо? Може би защото подсъзнателно или съзнателно знаят, че искат да спрат изобщо да дават пари за никотин. Бил съм на мястото на пушача на електронни цигари достатъчно време – това е едно от ъгълчетата за самозаблуда – много се радвам че не се тровя толкова и ми излиза много по евтино (и не ми се налага да се изправя пред стахът си от спиране на цигарите, което ме прави още по-щастлив)
  И, между другото е автор :о)

 22. Vanio Kamenov Says:

  Да бе, наистина, аз мога да помогна да спрете цигарите, доказан факт :о) Защо не можеш да приемеш че някой може да помага на другите хора да спират цигарите завинаги? И какво толкова лошо има ако го прави срещу пари?
  Кажи ми, твоят електронен магазин (buymore.bg – да видиш че съм пич :о)) – да не би да си го отворил срещу усмивки по радиото? :о) Шегувам се разбира се :о)

 23. Vanio Kamenov Says:

  Напротив, написаното е вярно, но вероятно не се отнася на 100% до твоя случай :о)
  Да кажа нещо за силния и слабия никотин. В обикновена цигара, чистото съдържание на никотин, ако се извлече, и се инжектира на човек, е напълно достатъчно да го убие. Къде е хватката – при изгарянето , огромната част от никотина се изпарява и в дробовете и в кръвта отива съвсем малка част .. но тя е напълно достатъчна, за да поддържа никотиномана в кондиция :о)
  При електронните цигарки, никотина който се обявява наистина е много по малко от обикновените цигари, тъй като тук няма горене. Но практически, дозата която използва пушача от никотина е приблизиелно същата, само че без кило катран в дима от “тежките” цигари.
  Да не говоря че ти може да е окажеш силно положителен пример за човек който спира цигарите въпреки използването на електронна цигара, не с помощта , но въпреки … Много ми е дълго сега да навлизам в дебрите на психологическта зависимост, но очевидно ти се справяш изключително добре и си изключение. Огледай се – сума си народ смуче пластмасови тръбички, но колко наистина са спрели цигарите? И да си дойдем на думата – ти казваш че “може би скоро ще откажа този навик напълно”. Силно се надявам това да стане и те подкрепям искрено – няма значение как ще го направиш, дали с електронна цигара или ледени душове винаги когато ти се допуши :о) важното е да се отървеш от цигарите. В крайна сметка изглежда че това е било и целта на упражнението с електронната цигара :о)

1 Trackbacks For This Post

 1. Електронна цигара – митове и легенди! Част 2 Says:

  [...] да отговоря на поставения от мен въпрос в началото на Част 1 на тази [...]