Никотин или хероин – кое е по-страшно?

Posted on 13 June 2011 by Vanio Kamenov

Здравейте, приятели!

Ето ви нещо за размисъл:

Кой наркотик, според вас, е по-страшен – никотина или хероина?

Нека ви кажа какво мисля аз по въпроса.

Никотина е много по-страшен наркотик от хероина, поради няколко много важни причини, които ще ви разкрия малко по-надолу.

По-страшната наркотична зависимост е точно тази, към която конкретния човек е пристрастен!

А ето и как се стигна до тази статия:

Съвсем наскоро, в разговор в приятелска компания, беше поставен горния въпрос – кой от двата наркотика е по-страшен?

Трябва да уточня, че в  момента на разговора компанията се състоеше само от пушачи и мен, който бях излязъл с тях, да се разхладя от задухата на един детски рожден ден.

Разговорът се завъртя в посока на наркотичните зависимости, като даже се отбеляза, че някои форми на шопинг също се превръщат в зависимост. А темата за цигарите се повдигна заради мен, те знаят с какво се занимавам.

Без изключение, всички пушачи бяха на мнение, че хероина е много по-страшен от никотина.

Аз си позволих с половин уста да споделя, че не съм съвсем съгласен.
Направих го, въпреки, че знаех какво ще последва, което и не закъсня – буря от клиширани „доводи” как хероина бил много по-страшен, а пушенето, на неговия фон, си е направо безобидно. Дори имаше и бащинско потупване по гърба от страна на пушач, по повод на думите ми, че и едно дръпване на ден от цигарата показва зависимост –

„Ти ся, да не искаш да кажеш, че и ако си купувам боксерки, е форма на зависимост към шопинг?”

И понеже, никой не е пророк в собствената си компания, а и аз никога не споря и не убеждавам някой, който изрично не ме е молил за помощ, аз просто не продължих участието си в дискусията. Няма начин да убедиш някой в нещо различно от заблудите, в които вярва, ако той сам не иска да бъде убеден. Знам това, защото самият аз съм бил пушач 17 години и познавам начина на мислене на пушача и интелектуалните еквилибристики, с които защитава нежеланието да си признае, че има проблем с наркотика никотин.

Истината, за мен е следната:

Никотина е много по-страшен наркотик от хероина. Ето накратко причините:

 1. Никотинът е общодостъпен и относително евтин.
  Ясно е, че всички забрани да не се продават цигари на деца са подигравка с обществото – всяко хлапе може да си купи цигари стига да има 5 лева. Докато за хеорина си трябват доста повече пари и не се продава в магазина.
 2. Последиците от действието на никотина и цигарите върху човека са по-слабо покрити от медиите.
  Тоест тук причината е незнание и съзнателно затваряне на очите. Всеки е виждал на какво приличат хероиновите наркомани, в какво са превърнали живота си. Но тези истории са достойни за медиите, тъй като всичко се развива бързо и драстично – видимо за всеки. Докато при никотина, нещата се развиват за повече от 15-20 години. И никой не идва на прави филм за тебе, когато получиш рак на гласните струни или езика, тъй като това е толкова банална история. Така всички “знаят”, че хероина е много страшен, но никой не обръща внимание на собственото си пушене, тъй като това е толкова банално – нали всички пушат.
 3. Никотиновите наркомани са много повече от хероиновите наркомани.
  За това са банални историите – той пуши и се разболя от някаква гадост в следствие на пушенето. Това просто се случва всеки ден. Е не на всеки пушач, но тъй като са много, лотарията на гадната болест се върти ежечасно – все някой уцелва джакпота – я запушена артерия на крака, я нещо по-екзотично. Но пушачите се спасяват в голямата си бройка – болестите косят част от стадото, но понеже стадото е голямо, може точно на мен да ми се размине. Тази нагласа прави никотина много по-страшен:

Жертвите на пушене в глобален мащаб са на порядъци повече от жертвите на хероина, за това никотина е много по страшен, като наркотик.

И последно – начина на пристрастяване.
При никотина, пристрастяването се случва неусетно за наркомана. Понякога са необходими месеци на пафкане, през което време бъдещия никотинов наркоман е напълно убеден, че няма проблем с цигарите. За това казвам, че никотинът не само е по-страшен, но и по-коварен от хероина. При хероина няма заблуди и самозаблуди от типа „аз не съм наркоман – само с кафето сутрин и след хапване се друсам”.

И така, нека да поставим въпроса на малко по друга плоскост:

За кого да е по страшен никотина или хероина?

Ако човек пуши по кутия цигари на ден и  никога не би му хрумнало да се надруса с хероин, кой от двата наркотика е по-страшен за него? Кое му е страшното на хероина, ако нямаш досег се него, а докато мислиш по въпроса, дръпваш три цигарки?

Ако човек никога не е пушил, нито пък докосвал хероин, но пък е пристрастен към пазаруване – кой от двата наркотика е по-страшен за него? Естествено, че на него не му пука за нито един от двата – той си има друг проблем за решаване.

Ето защо:

Страшната наркотична зависимост е точно тази, към която конкретния човек е пристрастен!

Представете си човек който пада от 100 метрова пропаст и е забравил да си вземе парашута. Под него, вижда, че дъното на пропастта е покрито с редки храсти

Падайки, той си мисли: „Е, да, много по-страшно щеше да е ако нямаше никакви храсти”

За пушача примерът е преувеличен. Но в моите очи, както и в очите на всеки, който е спрял цигарите и се радва на свободата си, примерът дори не е достатъчно силен.

Поздрави и УСПЕХ на ВСИЧКИ!!!

2 Comments For This Post

 1. Svetlana Says:

  Аз се отказах и от 2те! Преди 12 г. от Х и преди 1 месец от цигарите… И 2те са еднакво страшни според мен, от Х се умира по-бързо и се води по-некачествен живот, но от цигарите (предполагам) по-мъчително… И при двете зависимостта се развива по сходен начин – човек е убеден, че контролира нещата… Когато преодолееш страха да скъсаш със зависимостта си, чудото се случва, ставаш свободен и сякаш се раждаш отново… наистина няма нищо трудно, пожелавам на всички зависими да го изпитат!

 2. Vanio Kamenov Says:

  Браво, Светлана! Именно преодоляване на страха да скъсаш със зависимостта е ключа към успеха! Пожелавам ти да използваш новата си свобода за да се радваш на живота. Поздрави!