Пушачи в изолатори!?

Posted on 15 November 2010 by nicofree

Вече няма как да не коментирам този въпрос, който ще се окаже доста сложен, в следващите няколко месеца.

Хора, какво става?  След нова година се очаква всички пушачи да бъдат заврени в изолирани помещения, от които въздухът не трябва да прониква в останалата част от заведението …

А такааа! И това се оказва държавна политика! Държавата реши здраво да настъпи всички пушачи,  и то точно там , където най-много ще ги заболи. Там, където те използват цигарите за релакс от напрежението на деня …

Да си признаем, такъв вопъл не е имало даже когато цените на цигарите скочиха с една трета. Даже тогава пушачите помърмориха, помърмориха и минаха на контрабанда.

Но сега – изолаторите стават проблем! Даже – Дискриминация!


Пушачите имат усещането, че правата са им нарушени. Защото ще бъдат накарани да пушат само в определени затворени пространства. Ще бъдат изолирани като болни, в плътно затварящи се помещения. „Изолатори” наричат тези места. Това ще са места, където никой няма да иска да припари… Защо?

Хайде да погледнем на това по някакъв смислен начин. Някой някъде се е сетил, че димът от цигарите е вреден и е решил да остави възможността да се тровят само на тези, които наистина са проявили своето право на избор да се тровят на обществено място. Така, ако някой иска да пуши на обществено място, той би трябвало да прави това само на определените за целта места.

Ако се замислите, каква е разликата от досегашното положение в кръчмите?

Сегашното положение:

Имаме кръчми с лоша вентилация, без отделяне на пушещи от непушещи. Цялото заведение се задимява зверски и се превръща в един голям изолатор. Толкова се задимява, че даже заклетите пушачи, какъвто бях аз, започват да забелязват, че димът пречи и дразни на очите… Започва толкова да дразни, че с удоволствие бихме излезли от заведението да изпушим по една цигара на „чист въздух”…

През цялото това време, в заведението има и хора, които не пушат. Или поне не го правят съзнателно.

Какво се случва с тях? Не след дълго след като са се настанили в заведението те започват да вдишват този вторичния дим от цигари. Постепенно, се оказва така, че всяка глътка въздух изпълнена с цигарен дим, вече е била в дробовете на някой пушач…

Получава се следната цветна картинка:  Всички се къпем в един басейн, но част от къпещите се, пикаят в него. Не само пикаят в общия басейн, но са свикнали да смятат това за свое право, и се забавляват докато го правят.
Как да разделим басейна на пикаещи и непикаещи? За да може, който иска да си се къпе в „пикото”, а който не иска, да се къпе в чистата вода?

Защо пушачите не разбират непушачите? Много просто:

Проблема е в това, че пушачите по принцип не разбират концепцията с вторичния цигарен дим. Казвам го от опит, разбира се.

На всички пушачи отдавна им е омръзнало да им говорят за вторичен цигарен дим, този който те издишат, и който витае в помещенията, в които се пуши. Пушачите не се тревожат особено за този дим, тъй като те имат повече вземане-даване с първичния цигарен дим. Проблемите с вторичния дим изобщо не засягат пушача – това вече са прекалено много неща, за които да се тревожи.

Точно тук се къса веригата на разбирането – вторичният дим е вреден и неприятен, точно толкова колкото и този, който се всмуква от цигарата.

Какво ще имаме, ако „Изолаторите” наистина се случат:

Ще имаме една част от кръчмата, където , който желае ще има възможността да се насладят на своя релакс с цигарка в ръка. Това ще се случва без да се одимяват и останалата част от заведението. А когато им писне от цигарен дим и започне да им влиза под кожата и да им люти на очите, те ще имат възможност да се пренесат в свободната от дим част от кръчмата, където ще може да се диша нормално, и без риск за здравето.

Предвижда да се направи добра вентилация в помещенията за пушачи за да не се задимява. Стискаме им палци, по тоя въпрос.

Според мен, правата на пушача не се ограничени с нищо.

С тази нова организация се добавя още едно право на избор. Правото на избор на непушача да заведе семейството си някъде, където в комфорт да могат и те да релаксират от напрежението на деня.

Когато това се разбере ясно от всички – че всички имаме своите права да живеем както сме си избрали, но без да накърняваме правото на избор на другите – тогава писането на такива статии няма да е необходимо. Това е!

Как да си спестите всичко това?

Най-лесния отговор е:  Просто като спрете да пушите.

Питате се как да стане това? Аз лично се наемам да ви помогна за това, ако наистиан го искате.

Можете да се запознаете с моя онлайн курс от три части за спиране на цигарите от раз.

Может да се регистрирате на моя безплатен e-mail курс за спиране на цигарите “Свобода! При поискване!”, като заедно с това, като подарък, ще получите и лекция как да не напълнеете след като спрете цигарите.

Всичко е във ваши ръце!  Не се колебайте да поискате своята свобода от никотина!

6 Comments For This Post

 1. Иван Says:

  Как да кажа – към момента търпимост има основно от страна на непушачите. Случвало ми се е да вляза с дете на 4 години в сладкарница, където има надписи “пушенето забранено”, по масите няма пепелниците и гугутка от съседната маса пали и почва да тръска в чинийката от кафето. На забележката, която и направих, че не се пуши и, че има малки деца наоколо реагира с “уффф – и к’во ше им стане на децата като изпуша 2 цигари?!”. Свещена простота-какво да и отговориш!?
  Освен тровенето с цигарите има и един друг проблем, който остава мялко встрани – фасовете. Любимо ми е да видя как някой с ловко движение изстрелва фас от прозореца на колата или от балкона/прозореца на апартамента. Не че други хора не си хвърлят хартията от баничката на земята, но на произволна натоварена спирка на градския транспорт в София във всеки момент има сигурно едно 15 кила фасове.
  Искрено се надявам след нова година да има контрол дали се спазва изискването по заведенията да се пуши само на обособени места. Но по-скоро си мисля, че ще почнат традиционните “Нали няма да Ви пречи човека, който пуши през 2 маси?”, нищо че е забранено.
  Нямам лоши чувства към хората, които пушат, но много ми се иска някак си да се съобразяват с факта, че има и други, които не споделят навика им и практикуването на това занимание им е неприятно по същия начин, по който на повечето хора им е неприятно да обядват в компанията на некъпани от 3 месеца клошари.

 2. vanio.kamenov Says:

  Въпросът с фасовете – това вече е продукт на националната ни култура. Все пак да пушиш и да цапаш са две ралични неща. Ако някой няма елементарно възпитание и цапа, той ще си цапа и с фасове и без тях. Оправданието че някой друг цапа, и за това цапаш и ти, ибаче се счита у нас за норма на поведение. Аз искам да направя нещо по този въпрос, но нямам вече сили за това.

  Моята цел е да се концентрирам върху пушенето и да помагам на хората да спират, ако те самите искат това.
  а за толерантността – аз лично не искам да има причина за никаква толерантност и търпимост. Нека пушачи и непушачи имат възможност да са отделени едни от други, хем да не се тровят хем да не си пречат ивсички да си изкарват чудесно.
  Благодаря за включването, Иван!

 3. Иван Says:

  Само една реплика – за съжаление мирогледа “идиот съм, щото държавата е идиотска. Като дойдат марсианците/европейците/…последния да затвори вратата… и “ни оправят” може и да пробвам да се държа нормално” е преобладаващ в тази територия.
  Та затова съм песимист на тема толерантност и спазване на каквито и да е правила без да има контрол и ефективни, корави санкции :)

  Иначе и паркирането върху тревна площ е забранено и има глоба 500 лева, но не съм видял нито шофьорите, нито контролните органи да ги интересува :)

  Бъди здрав

 4. vanio.kamenov Says:

  Направо лъха оптимизъм от коментара ти :о)
  Истината е, че в татковината ни, хората се интересуват от нещо, само ако то е от вътрешната страна на прага на дома им.

 5. Иван Says:

  Такъв съм аз – оптимист по душа :)

 6. ............... Says:

  най зравозловно е да се пуши на чист въздух,а още по здравословно е да не се пуши,ама аз пуша и се питам за какво ги научех!

1 Trackbacks For This Post

 1. Спиране на цигарите и пропушване отново: Всичко, което трябва да знаете Says:

  [...] са настръхнали в момента хората покрай строежа на стъклени аквариуми по заведенията, където да изолират пушачите. Само да чуят името [...]