Свободни от никотин for dummies !!! Част 1

Posted on 02 November 2010 by nicofree

Да започваме!

Казах ви, че статиите ще са най-много три, така че нямаме място за обширни уводи. Даже и аз не съм наясно как ще вместим материала в три статии, но идеята е обучението да е шоково. Така се учело най-добре. (Казва Норбеков:о)) Но, предупреждавам ви – статията е дълга. Четете си я на спокойствие.

И така, щом сте стигнали да четете тази статия, значи:

 • У вас се е породило желание или нужда да откажете цигарите.
 • Знаете, че трябва да спрете да пушите.
 • Имате достатъчна решителност да търсите помощ.

А щом знаете, че ви трябва помощ, сигурен съм, че имате зад гърба си поне няколко опита да спрете, които са завършвали с неуспех. Този неуспех ви кара сега да сте несигурни в себе си, да изпитвате съмнение, дали имате „достатъчно воля” за да спрете цигарите. За това и търсите помощ.

Ето ви шок номер едно: За да спрете цигарите по метода на nicofree.bg, воля няма да ви е необходима. Така, че изобщо не ме интересуват вашата неувереност във волята ви. Просто тя няма да ви трябва. Ето, че с един замах елиминираме големия проблем, който 99% от пушачите смятат за слабото звено в системата – тяхната воля.

Сега, имам ли вниманието ви? Сега се успокойте. Ще използваме само силните ви страни. Естествено, че като се опитваме да се справим с проблем, ще впрегнем само силните си страни, а не слабите. След като нямате воля, предполагам имате поне разум. Сигурен съм, че имате разум – повечето пушачи, които познавам са умни и образовани хора, хора които ръководят всеки аспект от живота си, хора с големи отговорности, ръководители на голям и стабилен бизнес. Предполагам, че и вие можете да споделите, че в житейски аспект ръководите нещата, отговорни сте, справяте се над средно ниво, и общо взето управлявате живота си. Ако се налага да се справяте с трудности в работата си можете да демонстрирате воля, решителност и неотклонност.

В същото време, когато се опре до цигарите, вие се превръщате в топка нерви, страх и параноя. Склонни сте да се самообвинявате в недостатъчна воля и безгръбначност. Често имате усещането, а понякога и реални примери, че вие сте роб на цигарите. Не можете да си легнете да спите, ако за утре сутринта нямате цигарка за кафенцето или кенефчето. Не можете да се отпуснете в компания, когато се налага да не пушите. Разваляте си удоволствието на места като театри, кина и църковни сватби – защото вместо да се отдадете на забавлението вие трябва да притичате навън и да пафкате.

Веднага следва шок номер две: Вашето неумение да спрете цигарите няма нищо общо със вашата воля.

Единствената причина, поради която вие на можете да спрете да пушите, е че цигарите са ви превърнали в никотиново зависим. В наркоман. Ако се налага да получите обяснение защо смятам така, моля регистрирайте се и четете безплатния курс. Това е шоковата терапия – не обяснявам, а само давам мнението си.

Да, точно така – вие сте наркоман. Вие сте зависим от химическото вещество никотин. Ако не вярвате, просто вземете решение да не пушите вече. Би трябвало да е много лесно, след като не сте зависим от присъствието на никотин в кръвта. Ако само това ви трябва да се откажете – поздравявам ви! Но ако едно такова решение поражда у вас страх и паника, че няма да пушите завинаги – то вие сте зависим, и само мисълта за никотинов глад ви кара да се паникьосвате и да ви се пуши.

Шок номер три: Този страх, който изпитвате, когато решите да спрете цигарите, е продукт на никотиновата ви зависимост. Това е нормална реакция на вашия мозък. Зависимостта от никотина ви кара да се страхувате, когато си помислите, че трябва да спрете цигарите. Никотина е вързал тялото и мозъка ви в една тънка като паяжина мрежа, която предизвиква паника.

Вие не сте сами. Всички пушачи изпитват този страх в по слаба или по-силна степен. Никой не си признава за него публично. Никой не си признава даже пред себе си. Повечето пушачи са склонни да се самозалъгват. И тук историята с „недостатъчната воля” им идва много удобна. „Явно нямам достатъчна воля” – си казват, явно ще си останете пушач до края на дните си.

Трите големи проблема:

 • Страхувате се от мъките на никотиновата абстиненция. Страшните физически симптоми на никотинов глад. Тези страшни мъки, за които сте чували, но никога не сте изпитвали. Знаете ли защо не сте ги изпитвали? Защото те не съществуват
 • Страхувате се от това, че жертвате нещо ценно за вас, без което не можете. Ужасната липса на нещо толкова хубаво като цигарите … Защо ги отказвате като са толкова хубави и прекрасни? Какво ви дават те – още страх? Помислете бихте ли се радвли да захвърлите емоционалната си патерица и да станете отново пълноценна личност – тази която искате да бъдете?
 • Страхувате се от това, че след като спрете да пушите, ще ви се пуши цял живот и вие все ще се мъчите, да не запалите. Срещате ли сте човек, който цял живот се мъчи от това че иска да стъпва бос по кабърчета? Ако сте срещали, упътете го към психиатрична помощ. Ако не искате да пушите сега, защо си мислите, че ще искате да го правите след време

Предполагам, че схванахте същината на проблема – страх.

Тези три страха са големите катинари по вашия път към свободата от никотина. Единственото което трябва да направите е да се справите с тези страхове. Как става това? Аз разполагам с трите златни ключа за тях, с начините, по които да се справите с тези страхове и горе, леко съм ви загатнал решенията.

Страховете ви определят вашето отношение към себе си, цялото ви самообвиняване и усещане за безпомощност. За всичко това е виновна вашата зависимост от никотина. Никотинът ви кара да се страхувате и да се самосъжалявате.

Не знам за вас, но аз лично малко бих се ядосал, ако някой или нещо ме кара да се чувствам като плужек, в тотален дискомфорт, да се мразя, да ме прави безпомощен.  Замислете се – вие не бихте ли имали зъб на нещо или някой, който открито ви унижава, така както правят цигарите с вас. Защото те точно това правят:

ПУБЛИЧНО ви УНИЖАВАТ!!! Показват на всички, че вие не контролирате живота си, че те безсилни пред хартиени цилиндърчета, пълни със сушени треви.

Защо се провалихте миналия път? И не само миналия път, но и всеки път преди това?

Четете, обяснявам го толкова кратко само тук …

Всеки път, когато сте опитвали да спрете цигарите, вие:

-        сте изпълнявали нечии погрешни инструкции,

-        не сте получили подкрепа, когато тя ви е била необходима,

-        сте имали усещането, че жертвате нещо важно в живота си, като не пушите;

Моля, заринете ме с hate-mail ако не съм прав за тези неща. Но това са най-важните причини, поради които хората не успяват да спрат цигарите. Освен, че са зависими от никотина, разбира се.

Погрешните инструкции. Милиони сайтове, експерти, всякакви гурута, голяма част от които или все още пушат тайно, или никога не са палили цигара се надпреварват да ви дават постъпкови рецепти, трикове, съвети и диети. Предлагат ви хипноза, иглотерапия, лепенки, електронни цигари, електрошокове, метод на волята (или преведеното „студена пуйка”). Всички те създават у вас погрешни впечатления и мисли. Те ви подготвят за една безкрайна борба с „вредния навик” (така го наричат, макар че няма как да сравняваш навика и наркозависимостта). Разказват ви колко е трудно, и как едва ли не ще се борите с никотина през целия си живот, докато се опитвате да се удържите на изкушението.

Така вие оставате с впечатление, че спирането на цигарите е дълго, трудно, и цял живот ще се борите да не се изкушите да запалите цигарка. Резултатът от всичко това е повишен стрес. А пушачите пушат точно за да намалят стреса. Обаче точно сега няма как да пушат. Резултат: още повече стрес, следователно още повече започва да липсва цигарата … Порочен кръг, обречен кръг, поради който хора които не са пушили с години, отново пропушват.

Липса на подкрепа. Направете си следния експеримент. Кажете на някой пушач колега, че отказвате цигарите. Кажете във FB, че спирате да пушите. Ще видите, че подкрепата е никаква – често ще ви се подиграват, ще ви питат колко време смятате да не пушите. На другия ден кажете „…. не издържах”. Ще се излее вълна на съчувствие, но и облекчение у повечето пушачи – ето той не можа и два дни, сигурно и аз няма да мога …

Интересно, че дори и най-близките ви няма да ви подкрепят, ако са пушачи, ще подходят с недоверие и съмнение. Това също няма да ви помогне.

А и отвсякъде ви обясняват колко трудно е да се спрат цигарите. „Мъки на абстиненция”, „изкушения”,” навика си иска своето” – способни са да ви подлудят, точно когато се нуждаете от една подадена ръка, на някой който ви вярва и разбира. Провалът ви е разпънат на билборд, едва ли не. Толкова е сигурен.

Спирането на цигарите – жертва? Цигарите са представени като нещо прекрасно, от което вие зорлем се опитвате да се откажете. Това се подклажда от впечатлението на пушача, че цигарите му помагат в трудни моменти – да се успокои от стреса, да се концентрира …

Последен шок за тази статия: Ако понякога изпитвате стрес, който да успокоявате с цигара – то този стрес ви е причинен от физически симптоми на никотинов глад. Никотинът причинява завишени нива на хроничен стрес, тъй като кара тялото ви да отделя адреналин. Хроничния никотинов стрес се наслагва върху нормалния стрес на работата. Като пушите вие просто сваляте нивото на стреса си близко до нормални нива за непушещите нива. Толкова – никотина причинява състоянията, които след това ужким облекчава. Пушачът винаги се върти в порочен кръг – всяка цигара заражда цикъл за облекчаване на симптомите на никотинов глад от предната цигара и заедно с това полага основата за следващия никотинов глад, след около 40-60 минути.

Това е. Цигарите никога нищо не са ви давали. Те са ви измамили, че правят нещо хубаво за вас, докато всъщност вие сте жертва на рекет – пушите за да се отървете от никотинов глад, който самите цигари причиняват.

Мислете и четете нататък! Имам още интересни идеи за споделяне.

Ако имате нужда от по-подробни обяснения на някоя от идеите в шоковата ми терапия, регистрирайте се на www.nicofree.bg и ще получите достъп до безплатния ми мини курс „Свобода! При поискване!”

Не се колебайте, поискайте своята свобода!

2 Comments For This Post

 1. Narin Says:

  Звучи чудесно! Искам да не пуша, но ме е страх от килограмите, които се качват след спирането на цигарите.

 2. vanio.kamenov Says:

  Здравей, Narin,
  Повярвай ми, няколко филограма се свалят много по лесно, отколкото да мъкнеш никотиновото робство цял живот.
  Прочети и останалите части на онлайн курса, даже ако искаш се регистрирай за мейл курса, Свобода! При поискване!, от формата в дясно.
  Можеш винаги да се свържеш с мен за съвет :о)

5 Trackbacks For This Post

 1. Свободни от никотин for dummies !!! Част 2 Says:

  [...] по електронната поща, след първата част на шоковия курс за спиране на цигарите, публикувам и втората част на курса “Свободни от [...]

 2. Свободни от никотин for Dummies!!! Част 3 Says:

  [...] на целия курс “Свободни от никотин for Dummies!!!”, част 1 и част [...]

 3. austin Says:

  idleness@campaign.theoretical“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 4. Hector Says:

  noradrenalin@exultation.flotation“>.…

  ñïñ!!…

 5. Пушенето на нестандартни места – увеличава ли удоволствието? Says:

  [...] или цели изолатори, предлагам ви краткия курс за спиране на цигарите в моя [...]