Спиране на цигарите – смачкай страха!

Posted on 17 May 2011 by Vanio Kamenov

В тази статия ще ви кажа кога точно вашия страх вече няма да ви пречи на спрете цигарите.

Това е една от любимите ми теми – какво спира повечето хора от това да загасят ей сега последната си цигара в живота.

СТРАХ.

И нищо друго. Разбира се можете да чуете невероятни истории за това как техния случай с пушенето е по-специален и те не са като другите.

Но всичко това са измислици и нищо повече. Единствената причина, която спира хората, които искат да спрат цигарите е само и единствено СТРАХ.

Аз вече толкова съм писал за този проблем – хората не се замислят, че всички оправдания, които измислят, колкото и да са „сериозни”, всъщност се базират на неразбиране колко са зависими от страха си. За всичко това можете да прочетете в списъка със свързани статии под тази публикация.

А тук искам да ви разкажа малко повече за един друг вид страх, който вие сте изпуснали да изпитате, когато пропушихте.

Страх от пропушване?

Да, на времето, когато запалихте първата си цигара, не ви беше много страх от пропушване, а по-скоро да ви хванат, че пушите :о)

Но, това е така, защото не знаехте толкова много неща!

Не знаехте, че като запалвате първата си цигара, ще се отдадете на цигарите за десетилетия. Мислехте си, че можете да спрете по всяко време, нали?

Не осъзнавахте, че вашите 2 цигари на ден в началото неусетно ще прераснат в кутия и повече, всеки ден. Тогава си мислехте, че пушенето ви е безобидно и, че никога не бихте се пристрастили към такова нещо, нали?

Нямахте си и идея, че със запалването на първата си цигара ще прекарате най-хубавите си години като зависите от никотина, а после с години ще се опитвате да спрете да пушите. Тогава си мислехте, че пушенето е готино, нали? Даже ви харесваше …

Не подозирахте, че никотина ще управлява голяма част от живота ви, мислехте си, че ви не сте пристрастен, това е просто навик, нали?

Интересно ми е, ако всичко това го знаехте тогава, както го знаете сега, дали пак щяхте да пропушите?

Отговорът за мен е еднозначен – никога не бих дори държал цигара в ръцете си, ако знаех всичко това, когато бях на 16.

Това е, което имах предвид със „страх от пропушване”. Честно си признавам, не само, че след 17 години редовно пушене, никога не ми се е допушвало след като спрях цигарите, но аз изпитвам страх от пропушване, дори само като си помисля за това колко лесно става всичко.

Знам от личен опит, че никой никога не е напълно готов да посрещне спирането на цигарите без страх. Винаги има страх, съмнение, превъзбуда, подготовка за „най-лошото” …

Но ето какво ще ви кажа:

Страхът от спирането на цигарите е като страхът от карането на кола, когато си новак зад волана.

Страх те е, но караш, защото желанието да караш кола е по-голямо от страха.

Важното заключение:

Когато вашето желание да спрете цигарите стане по-голям от страха ви от спирането на цигарите, тогава е настъпил вашия момент да поемете контрол над живота си.

Това е!

3 Comments For This Post

 1. Калина Малина Says:

  Супер! Много добре казано! И аз в началото бях от тези, които си мислят, че аз никога няма да се пристрастя, че 2-3 цигари на ден са нищо и винаги мога да се откажа… Да, ама не стана така… Пушех редовно (wow, чак сега ги сметнах) 16 години и малко… За мое щастие от година и нещо с радост мога да кажа, че съм непушач :-)

 2. Daniela Says:

  Здравейте,преди месец и половина спрях цигарите,но от два-три дни вече пак пропуших,бях се изнервила и си купих цигари.Това е ужасно и не знам как да го преодолея,мислех че съм се справила,но уви,пак пуша.Моля,помогнете ми със съвет?

 3. Vanio Kamenov Says:

  Здравей, Дани :о) Първо – нищо страшно не се е случило – не е страшно да не успееш да спреш цигарите, ако не знаеш как става номера. Не напразно повечето хора, които се опитват да спрат цигарите без да знаят как става номера, се провалят. Ето няколко неща над които да помислиш, а след това не се колебай отново да се свържеш с мен, чрез коментар тук, или чрез мейл или на skype …
  Първо, месец и половина след спиране на цигарите – ти си била вече физически независима от никотина. Организма ти вече се е самоочистил от никотина. Но за този месец и половина си останала психически пристрастена. Имам предвид, че ти си вярвала, че цигарата може да ти даде нещо, което нищо друго не може да ти даде – успокоение. Това схващане е погрешно, и именно за това хора, които не са пушили с години, могат отново да се върнат към цигарите.
  Ключът е в това да се премахне психическата зависимост от цигарите. Тя се базира на две неща. Едното е митове и заблуди, в които пушача вярва, като това, че цигарите носят успокоение. Другото са страхове от спирането на цигарите, които пушачът изпитва.
  С всички тези неща можем да се справим лесно и забавно. Съвсем скоро ще пусна форума на сайта, за регистрирани потребители – там ще бистрим всички тези проблеми. А до тогава си помисли:
  Какво смяташ, че цигарите ти дават, заради което запалваш цигара? Изпитваш ли някакъв страх, като си помислиш за спиране на цигарите?

1 Trackbacks For This Post

 1. Цигарите – винаги ли ще ми липсват? Says:

  [...] За точно такъв случай ми напомни един коментар под статията ми „Спиране на цигарите – смачкай страха!”. [...]