Личният избор: Играта е нагласена, пичове!

Posted on 16 November 2011 by Vanio Kamenov

Личния избор е нещо, в което сме научени да вярваме. Ние вярваме, че имаме личен избор за това как да живеем живота си, какви да стане м като пораснем и дори – за кой да се оженим.

Много от нас вярвахме, че да пушим или не – това е въпрос на личен избор.

За всички, които все още мислят така, следващата статия може да не ви хареса особено.

За тези, на които не им се чете – резюме:

В редовното пушенето няма нищо лично и нищо, което да прилича на избор.

Всеки от нас, който е минал или все още е във фазата на редовно пушене, знае какво е положението. Сутрешна цигара, цигара на спирката, ритуална цигара с колегите на кафе, цигарка след обяда, следобедно кафе с цигарка … – все специални моменти, в които да запалите цигара е просто задължително, и така кутия след кутия, ден след ден …

А сега да започнем малко по-отдалеч.

Готови ли сте да поиграете? Само че играта е нагласена.Отново за първите цигари – интимно

Връщаме се във времето на вашите първи цигари. Тогава даже не знаехте какво е „сутрешна цигара”, ако си спомняте това хубаво време.

Няколко неща ви накараха да запалите първата си цигара. Интерес, любопитство към забранения плод, натиск от средата ви – всички пушат, вие си знаете по-добре.

Но след няколко петилетки в редовно пушене, честно да ви кажа, не съм виждал пушач, който да пуши от интерес или любопитство. Нито един пушач няма да ви каже, че пуши, защото чувства цигарите като забранен плод. По-скоро ще ви сподели, че причините, поради които пуши, са за да се концентрира, за да се отпусне, за да прогони скуката …

Нищо общо с причините за пропушване, нали? Интересно, как ли сме се справяли с концентрацията, релаксирането и скуката, преди да запалим първите си цигари?

Личният избор – да пуша или да не пуша …

Истината е, че след няколко петилетки пушене, цигарите вече отдавна не са въпрос на личен избор. Да, първите цигари – вие сами решихте да ги запалите, но тогава вие не знаехте какво ви очаква.

Всъщност, никой пушач никога в живота си не е взимал такова решение, резултат  от личен избор. Никой никога не е си казвал:

„От днес взимам решение – избирам да бъда редовен пушач!

Избирам да дърпам в дробовете си дима на изгорели треви, и така да ги задръствам с отрови.

Избирам да стана зависим от никотина.

Избирам никога повече да не мога да се концентрирам, да се отпусна или да прогоня скуката, без да запаля цигара.

Избирам никога повече да не мога да се събера с приятели, и да не мога да пия едно питие без да вдишвам катранени изпарения от цигара.

Избирам да похарча цяло състояние, за да застраша здравето си, за да съсипя външния си вид, за да разваля зъбите си, за да скапя качеството си на живот.

Избирам да стана наркоман, и след това да се самосъжалявам – как нямам достатъчно воля да спра цигарите.”

Едва ли някой пушач някога е правил този личен избор.

По-скоро всеки започва цигарите с естествената си убеденост, че сега ще попуши малко, но след някоя година непременно ще ги спре. Звучи ли ви познато?

Играта е нагласена, пичове

Веднъж влезете ли вътре - измъкването става само с помощ отвън! Фото: sxc.huЗащото този капан е перфектен. Първите цигари са отвратителни, гади ни се, вкусът е ужасен, миризмата, пепелта, всичко е просто гнусно. Тялото ни казва „Пич, това е отрова!”. И мозъкът е напълно съгласен – първите цигари създават усещане за нещо неприятно.

Естествено всеки си мисли, че след като цигарите са толкова гадни, просто няма начин да стане такъв страстен пушач, че да не може да ги спре, когато си поиска. Звучи ли ви познато?

Но само след известен брой цигари мозъкът вече игнорира сигналите от тялото. То продължава да подава сигнали, че цигарения дим е отровен, но мозъкът вече игнорира сигнала. Цигарите не са станали по-сладки, немиризливи, по-приятни и по-чисти.

Ако в този момент все още бяхме със всичкия си разум, бихме си задали въпроса:

Защо, след като са ми неприятни, продължавам да пуша?

Но ние вече не сме със всичкия си разум, ние сме в капана. Вече не можем да се концентрираме, не можем да се отпуснем, не знаем какво да правим с ръцете си, когато не сме запалили цигара.

Всъщност, още след запалването на първата си цигара, никой от нас не е имал никакъв личен избор, дали да стане редовен пушач. Ние сме били обречени да пушим десетилетия.

Да, пичове, играта е нагласена, не се шегувам !!!

Всеки, който е склонен да вярва, че пушенето е въпрос на личен избор, има да извърви още дълъг път. Ще намери аргументи, достатъчно силни, според него, за да отрече възможността да допусне, че цигарите контролират неговия личен избор. И то не само изборът да запали или да не запали.

Цигарите управляват нашите решения за много аспекти на живота, докато сме редовни пушачи. За съжаление, това се вижда, само когато си преминал от другата страна за решението, дали да пушите или не.

Очаквам да споделите мнение по въпроса:

Управляват ли цигарите вашите решения?

УСПЕХ!!!

2 Comments For This Post

 1. g Says:

  Здравей,
  Имам проблем.
  Опитвал съм да спра цигарите много пъти, даже бих казал прекалено много пъти…
  Пробвал съм лепенки, дъвки, хапчета, воля :)
  Максимума, който успях да постигна е…в този момент…15ти ден откакто не пуша, но усещам, че живота ми се променя в непозната за мен посока и май чувствам страх от тази промяна.
  Само да уточня, в момента не ми се пуши, не усещам никотинов глад, дори навика ми за цигари някак си е притъпен. Не се тъпча с храна, не се ограничавам откъм кафе и алкохол.
  Проблема е ,че познатият ми живот се променя, аз също се променям и посоката на промяна май не ми харесва или по-точно в началото ми харесваше, а в момента май не съм сигурен, че искам да се променям чак толкова.
  Докато съм на работа, стоя само на бюрото по цял ден и работя, а колегите излизат за по цигарка, ако изляза с тях ми е някак тъпо, защото ми е супер задимено, а и те ме гледат странно(да не кажа, че ми се смеят за поредния опит за отказване на цигарите). Докато сме на маса с приятели или роднини – те пушат, а аз стоя отстрани като аутсайдер и най-важното – чуствам се като такъв.
  Дайте някакъв съвет, как да преодолея това нещо, защото чак сега ми се разкрива истината защо съм пушил досега, просто пуша през почти целият си съзнателен живот(от 7ми клас) и незнам какво да правя, като не пуша.
  Може би оттук нататък трябва да си изградя съвсем други навици, да си променя начина на живот, да си подменя приятелите с такива, които не пушат?
  Най-лошото е , че всичките ми роднини и приятели пушат и не го усещат като нещо лошо, никога не са и никога няма да помислят за отказване на цигарите, а аз съм страннен в техните очи.

 2. Vanio Kamenov Says:

  Жалко че виждам този коментар чак сега, когато каквото и да кажа може да е вече късно … Но все пак, това ми дава идея за статия по въпроса. Нека кажа няколко неща и тук: когато спираме цигарите, ние променяме живота си, и то към по-добро. Променяме нашия личен, собствен живот, за който ние самите взимаме решения.
  Ако всички около нас продължават да пушат, знаете че те заслучават нашето съчувствие, тъй като продължават да са зависими от никотина и им се налага да утоляват никотиновия си глад. когат оспрем цигарите гледаме на света с малко по различни очи – няма причина поради която да се чувстваме аутсайдери. Пушенето никога не е било нещо по което да се разбира дали някой е пич, мъжествен, отворен, оборотен или каквото искате. Пичът си е пич и без цигара.
  разбира се всичко се опира до нашето усещане за света наоколо – ако се чувствате като аутсайдер в дадена компания, на първо място това се дължи на собственото ви възприемане като такъв. Решението и съвета е много прост. Променете нещо, или променете начина по който се чувствате или променете компанията.
  Всеки пушач силно завижда на някой, който вече се е освободил от никотина и много иска да го набута обратно в калта, само и само да се почувства той по комфортно в собственото си безсилие и страх. Това е световен факт, а представете си как работи в нашата мила родина, където завистта е национален спорт :о) За да обобщя – пич, gogo, ти нямаш никакъв проблем, само си въобразяваш че имаш проблем. Проблем имат пушещите ти колеги и роднини. Ти твоя проблем си го решил :о)
  В моята компания, отначало всички пушехме. После един спря. След това още един. След това аз спрях, втория пропуши отново. След това още един спря, и после още един … И сега всички без двама, вече не пушат … Но никой не се чувства аутсайдер, защото сме приятели от 20 години и пушенето никога за нас не е било нещо, по което да определяме някой като черна овца :о)

28 Trackbacks For This Post

 1. ernest Says:

  relating@fucks.paralleled“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 2. Randy Says:

  timbre@diagonalizable.collyer“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 3. Kyle Says:

  truer@wallop.dislodge“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 4. ricky Says:

  chase@diversification.walbridge“>.…

  thanks for information!…

 5. theodore Says:

  neuronal@pines.larkins“>.…

  ñïñ….

 6. Milton Says:

  interjected@jutish.italics“>.…

  tnx!…

 7. michael Says:

  instrumentals@beplastered.technically“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 8. richard Says:

  vagueness@jakes.sleepy“>.…

  tnx for info!…

 9. dwight Says:

  tonio@inspiration.bottles“>.…

  good info….

 10. clifford Says:

  syntactic@dtfs.feudalistic“>.…

  ñïàñèáî!!…

 11. Leslie Says:

  sonambula@shutdown.yancy“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 12. Andre Says:

  beaching@girls.sober“>.…

  hello!…

 13. Brad Says:

  vitals@develops.theologys“>.…

  good….

 14. Adam Says:

  sickening@tenure.inconspicuous“>.…

  ñïñ….

 15. louis Says:

  lyon@yok.life“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 16. Max Says:

  card@benched.laws“>.…

  ñïàñèáî!!…

 17. tim Says:

  citations@imaginings.canted“>.…

  thank you!!…

 18. Jose Says:

  axiomatic@duponts.jahan“>.…

  tnx for info!!…

 19. frank Says:

  gaston@ambassadors.drexels“>.…

  ñïñ!…

 20. Trevor Says:

  garishness@demythologizing.pianist“>.…

  tnx….

 21. Perry Says:

  hiccups@archuleta.secessionist“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 22. Homer Says:

  mennen@epicycle.simonelli“>.…

  ñïàñèáî!!…

 23. Joshua Says:

  geared@myra.diffraction“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 24. Roberto Says:

  builds@jacksons.slighter“>.…

  ñïñ!…

 25. Gregory Says:

  sampled@celestial.dispassionately“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 26. Marcus Says:

  amphitheater@describing.sweltering“>.…

  tnx….

 27. Austin Says:

  satisfied@exclusion.gargantuan“>.…

  tnx for info!…

 28. Tommy Says:

  disgusted@ensued.cabinetmakers“>.…

  ñïñ çà èíôó….