5 стъпки към съзнателното пушене! Част втора.

Posted on 29 October 2010 by nicofree

Съвсем наскоро, се опитах под формата на закачка, да ви дам едни 5 стъпки, които могат да помогнат на човек да си даде сметка защо пуши.

Разбира се, изпълнението на тези 5 стъпки не гарантира мигновено спиране на цигарите, но върши безценна работа, като концентратор на вниманието на пушача към вредното действие.

Тъй като изчерпахме стъпките още в предната статия, реших в продължението да разгледаме няколко често срещани съвета, които се предлагат на отказващите цигарите.

Няколко съвета, които НЕ са издържали проверката на времето .

В тази статия, ще ви покажа още няколко конкретни стъпки, под формата на съвети, които в никакъв случай да НЕ предприемете, ако искате да утвърдите вашата активна и съзнателна позиция към това, което сме си поставили за цел за вас – спиране на тютюнопушенето.

За съжаление, огромния брой съвети, които може да получите от специалисти в отказването на цигарите просто не са верни и не работят, за никой пушач. Това е доказано чрез проверката на времето. Ако някой е отказал цигарите, докато се е водил по тях, то той е успял не поради тяхната правилност, а въпреки тяхната погрешност.

И така, съветите, които да избягвате са:

Номер 1:
За да можете да се отклонявате от пушенето, трябва да бъдете подготвени с различни нискокалорични гризинки, дъвки и хрупки. Използвайте ги, когато знаете, че по принцип палите цигара.

Погрешността на този съвет е толкова явна, че даже няма какво да се обяснява. Ако, обаче планирате да се превърнете в човек с наднормено тегло, отчаяно копнеещ за цигарка – моля, не се колебайте и го последвайте.

Номер 2:

Кажете на всички, че спирате да пушите.

Всеки знае, особено в нашата родина, че да издадеш мечтите си, значи да се самоурочасаш. Може да ви изглежда смешно, но за пушите това е много по силно. Ако кажете на всички, че спирате да пушите, върху вас ще се излее силен обществен натиск, защото всички ще очакват от вас да се издъните. Почти винаги, когато съм казвал на някой, дори близък, че спирам цигарите, съм получавал иронични забележки и подпитвания. Това се дължи на това, че хората си мислят, че да спреш цигарите е трудно и ти просто ще си поредния издънил се.

Моят съвет: Кажете само на хората, с които живеете. Съвсем наскоро, ми рзказаха случка, в която младежът е подготвил подарък на любимата си – страхотен пепелник и запалка, а тя същия ден била решила да спре цигарите, за да го изненада приятно. Конфуз. Не казвайте на никой друг, освен на най-близките си хора. Нека след няколко седмици, като седнете с някои от приятелите си на маса, те сами да забележат. Ако не забележат – още по-добре.

Номер 3:

Обещайте си, и после си подарете нещо, за да се наградите как сте устояли на изкушението за цигара.

Един голям световен спец в отказването на цигарите, нарича този погрешен подход „фалшиви стимули”. Има се предвид, че вие се опитвате да се залъжете, с ясното съзнание, че ви се пуши, но вие ще се наградите с нещо друго.

Нелогичността на този съвет просто ви удря по носа:

Дали след като се наградите с някакво шоколадче, кино или „фафла” , желанието ви за пушене ще изчезне? По-скоро не – ще продължавате да се „награждавате” за това, че не пушите няколко седмици, докато през цялото време очаквате желанието ви за пушене да изчезне.

Ето ви една малка тайна:

Желанието за пушене, след първите няколко дни на никотинов глад, се дължи само и единствено на психологически причини. А докато поставяте на теглилките задоволяване на психологични потребности от една страна, и малки физически наградки от другата страна, то неминуемо ще дойде ден, в който ще се върнете към пушенето. Това ще стане, защото психологическа зависимост към цигарите се лекува като се акцентира на причините за пушене, а не като се тъпчете със шоколад, или гледате кино, докато тайно копнеете за цигара.

Тези и много други погрешни съвети са докарали нещата до това, че всички си мислят, че да  спреш да пушиш е едва ли не някакъв страхотен социален подвиг.

Аз мога да ви помогна, защото аз съм бил един от вас. Пуших 17 години и спрях от раз. Аз знам как става номера, лесно и с усмивка на уста, без мъчение и без връщане назад. Аз мога да ви помогна!

Ако се регистрирате, ще получите информация за това как да спрете цигарите по възможно най-лесния начин. Ще получите безплатен мини курс на е-мейла си, който ще ви подпомогне да постигнете мечтаната свобода от никотина!

Първите 100 регистрирани за мини курса, ще получат като подарък и една лекция, която ще ви помогне да не напълнеете нито с един килограм след като спрете да пушите!

Не се колебайте да поискате своята свобода!

Пожелавам ви УСПЕХ!

Comments are closed.