5 стъпки към съзнателното пушене! Част първа.

Posted on 27 October 2010 by nicofree

Няма как да не сте забелязали, че много често, сериозни хора, пушачи, са склонни да си развалят удоволствието от пушенето на цигара, като извършват този ритуал някак несъзнателно.

За това, с тази статия, искам да се обърна и към тях и да им дам няколко малки съвета, които да помогнат на несъзнателния пушач да стане съзнателен такъв.

От друга страна, възможно е, някой, който иска да спре цигарите, да намери тези 5 стъпки доста полезни. Те ще подпомогнат самоанализа, и най-вече отговора на сакрални въпрос за всеки пушач:

„Защо пуша аз?”

Много често, сме били свидетели на следното: Пушачите могат да мислят за цигари през цялото си време, освен във времето, когато пушат. Много рядко ще видите пушач, който си дърпа от цигарата и радостно споделя с околните как тази цигара му помага да се успокои, да се развесели, да се забавлява или пък да се концентрира.

Аз имам приятели, които могат да запалят цигара с факирска ловкост. Правят това бързо, отработено и най-вече – несъзнателно. Един от тях беше толкова ловък, че ръцете му можеха да заблудят дори неговите очи и той често си запалваше по две цигари непосредствено една след друга.

За да помогнем на такива пушачи да избегнат такива неудобства, и най-вече да помогнем на всички, които имат желание да откажат цигарите, със следващите 5 стъпки ще се опитаме да концентрираме вниманието на пушача върху есенцията, върху самия акт на пушене. След като ги изпълни, всеки пушач ще е зареден с много информация за да може да си отговори на въпроса „Защо пуша аз?”, ако той изобщо го вълнува.

И така:

Стъпка 1: В продължение на поне два дни, всеки път, преди да запалите цигара, направете 30 секунден анализ на това, какво изпитвате преди да запалите. Ако трябва си запишете. Интересувайте се дали преди да запалите сте в стрес, или сте изморени, или отегчени … или просто гладни. Отбележете си наум и часа от денонощието.

Стъпка 2: След като си изпушите цигарата, направете 30 секунден анализ на това как се е променило това, което изпитвахте преди да сте запалили. Дали сте по-спокойни, в по-добра кондиция,  дали ви е по-забавно, или вече не чувствате глад.

Стъпка 3: Вечерта в края на „усилието”, премислете резултатите. Вижте, дали няма някакъв модел. Като например – сутрин, пуша за да се събудя, на обяд пуша за да се успокоя от стреса в офиса, следобед пуша за да се разсъня, а вечер – за да се забавлявам. И така всеки ден.

До тук бяха стъпките, за тези, които искат просто да станат съзнателни пушачи. Следват две стъпки за тези, които искат да постигнат отказване на цигарите.

Стъпка 4: Опитайте се да намерите дейности, които да ви отклоняват от пушенето, в конкретните моменти, в които сте забелязали, че обикновено запалвате цигара. Това всъщност е по-трудната част, и се отнася само за тези, които искат да спрат.

Съзнанието играе номера на човек, когато тялото е в наркотична зависимост, но аз мога да ви помогна да преодолеете физическата зависимост много лесно. Обещавам ви, че в процеса на развитие на този блог, ще ви дам достатъчно материал, за да откажете цигарите с усмивка на уста.

Стъпка 5: Намерете начин, да постигате положителните усещания, които получавате от пушенето, само че без да пушите.Например, ако пушенето ви помага срещу стреса – опитайте да свалите стреса по различен начин. Една моя позната, която реши да откаже цигарите, изведнъж установи, че ако си направи една малка разходка, с активно ходене около офиса и дълбоко дишане, успешно се успокоява. Освен това, замислете се – на стрес са подложени и хората, които не пушат. Вижте те какво правят за да се справят със обикновения стрес на работното място.

И малко за финал. За всички, които са се замислили над първите 3 стъпки, а и за  тези, които са склонни да извървят и 5-те стъпки, искам да ви кажа, че спирането на цигарите може да бъде един много лесен и приятен процес. Всеки обича да направи нещо полезно за себе си. Всяко ходене на масаж, солариум, или във фитнеса носи удоволствие на човек, защото той знае, че прави нещо полезно за себе си. А само си представете какво голямо удоволствие може да бъде да спреш цигарите, след като си пушил 15, 20, или 30 години?

Не се колебайте да изпитате това удоволствие от живота, което изпитах и аз.

Скоро в орбита излита моят мини курс за подпомагане на отказването от цигарите – Свобода! При поискване!

Бъдете на линия, за да можете  без забавяне,  и напълно безплатно, да се възползвате от съветите ми в този курс, които могат да ви помогнат да се отървете от никотина завинаги, без да напълнеете!

Пожелавам ви УСПЕХ!

Не се колебайте! Премахнете всички съмнения във собствената ви сила!

Регистрирайте се за редовния ни бюлетин със съвети, подпомагане и окуражаване! За всеки, който се нуждае от помощ за спиране на цигарите!

Ще получите информация за това как да спрете цигарите по възможно най-лесния начин. Ще получите безплатен мини курс на е-мейла си, който ще ви подпомогне да постигнете мечтаната свобода от никотина!

Първите 100 регистрирани за мини курса, ще получат като подарък и една лекция, която ще ви помогне да не напълнеете и с един килограм, след като спрете да пушите!

Не се колебайте да поискате своята свобода!

0 Comments For This Post

3 Trackbacks For This Post

  1. Пушенето на нестандартни места – увеличава ли удоволствието? Says:

    [...] да драсна тази статия – за да ви подсетя за урока, за съзнателното пушене, и за да започнете отново да забелязвате компромисите, [...]

  2. Свободни от никотин for Dummies!!! Част 3 Says:

    [...] 7: Съсредоточено изпушете една последна цигара, като съзнателен пушач, когато сте готов за това. Но не отлагайте излишно – [...]

  3. спиране на цигарите Says:

    [...] друга страна, в моментите, когато е съзнателен пушач – с кафето или биричката – тогава цигарата се [...]