Спиране на цигарите: Досадници и „гадни пушачи”

Posted on 23 November 2011 by Vanio Kamenov

Здравейте приятели!

Някога запитвали ли сте се защо много често се получава така, че наскоро отказалите се от пушенето са едни от най-досадните прокламатори на спирането на цигарите?

Как така се получава, че само до преди месец самите те заваряваха фасове заедно с вас в „пушалнята”, a сега се дразнят от дима, възмущават се, и ви наричат „гадни пушачи”?

Да, това дразни. Такива неща карат хората да си развалят отношенията.

Но за това поведение на пресните непушачи има причина. За неприязанта на  пушачите към спрелите цигарите също има причина. И така тези две групи се превръщат в антагонисти, без да разбират самите те, защо се получава така.

А какво се случва всъщност?

Това е първата ти цигара - на нея е подпряна вратата на капана. Photo: sxc.huМоето обяснение ще тръгне малко от по-далече. Много пъти съм писал за това. Когато запалихме първата си цигара, тялото ни подсказа, че цигарения дим е отровен. Мозъкът ни се съгласи с това. Но поради някаква странна причина, ние продължихме да палим цигари. Тогава бяхме напълно уверени, че към тая гадост няма как да се пристрастим.

Обаче, мозъкът престана да се съгласява с тялото ни, че цигарения дим е отрова. Сигналите на тялото постепенно бяха игнорирани. Постепенно се оказа, че мозъкът ни се нуждае от поредната си доза никотин, за да функционира нормално. Всичко това мозъкът ни опакова с едни специални мисли и възприятия по отношение на цигарите. Мозъкът ни подмени сигналите на тялото с нови, и на базата на тях промени възприятията ни по отношение на цигарите.

Мозъкът ни се пристрасти към никотина.

А след това формира размисли и възприятия, така че да направи приятни асоциации с пушенето. Как иначе да игнорира сигналите на всички рецептори на тялото, че с дима се поглъщат отрови?

И така, какво имаме в крайна сметка? Един мозък, пристрастен към цигарите. Същият този мозък формира всичките ни възприятия, мисли и съзнание.

Оказва се, че никотинът подмолно е накарал мозъка ни да функционира в наша вреда. И което се оказва проблем – една част от съзнанието все пак не е овладяно от никотиновата зависимост. Все пак всеки пушач знае, че трябва да спре цигарите, иска да спре цигарите, чувства се кофти, когато пуши повече и знае, че не иска децата му да станат пушачи.

Тоест, с една част от мозъка ние знаем в какво сме се набутали, но с друга част от мозъка си не можем да се отървем от желанието за цигара и от страха от спирането. Втората част от мозъка е тази, която се владее от никотиновата зависимост – разбира се. Така, докато сме пушачи, ние винаги сме в страшен конфликт със себе си – хем не искаме да пушим, хем искаме да запалим цигара … Това обикновено води до ужасен дискомфорт, но тъй като съзнанието ние замъглено от никотина, ние не успяваме да видим цялата картина и истинския проблем.

Докато сме редовни пушачи, ние не си даваме сметка, че именно никотинът е основната причина за това наше раздвоение на съзнанието и дискомфорта свързан с него.

От друга страна, когато се отървем от цигарената зависимост, изведнъж всичко ни става пределно ясно. Светът се изчиства и можеш да се виждаш отстрани – в каква заблуда си живял, и как никотина ти е пречел да видиш елементарно ясни неща, които са били очевидни още при първата цигара, която някога си захапал.

Изведнъж разбираш подлостта на капана на цигарите:

В капана даже няма примамка. Първата цигара има отвратителен вкус. И именно поради това, аз реших, че няма как да се пристрастя. Ако вкусът беше страхотен и ме беше накарала да се чувствам добре – тогава щях веднага да си сложа „едно на ум”, и да видя изкушението, да предположа че такова хубаво нещо не може да няма някаква цена …

За съжаление с такава яснота на възприятията относно цигарите могат да се похвалят само хората, които са преодолели физическата и психическата си зависимост от цигарите. Самите те не могат да си представят вече, че пушачите не виждат нещата по този начин и започват да им досаждат. Да не забравяме, че самите пушачи изпитват сериозна завист към всеки, който вече не използва никотин.

И така, социалния конфликт узрява.  Този конфликт ще бъде вечен, защото механизмът, който го подклажда е вечен.

Това е за днес от мен! Бъдете пичове, усмихнете се и помислете – кой ви досажда най-много с приказки за спиране на цигарите. Идете при него и му кажете:

„Най-сетне разбрах защо си толкова досаден на тема цигари !” :о)

6 Comments For This Post

 1. ваня Says:

  хахах, след много опити най-сетне спрях и мисля, че този път резултата ще е траен. вчера дойде една приятелка вкъщи, преди като ми беше на гости излизахме да пушим заедно отвън, сега я оставих сама да си пафка на студа и естествено не спрях да мърморя и да я карам да ги спре :) ))) много се радвам, че спрях цигарите, лошото е, че не мога да спра да тормозя пушачи :) )

 2. Vanio Kamenov Says:

  E, Ваня, много се радвам за теб и за успеха ти, адаш :о)
  не трябва да тормозим пушачите с непрестанно “спри цигарите … спри цигарите”. От опит знам че с това не им помагаме, а само ги озлобяваме към проблема, а и така ние ставаме част от проблема, не от решението. Моята, а и вашата цел по скоро трябва дае да сме част от решението на проблема :о)
  Поздрав, най-сърдечен :о)

 3. ............... Says:

  от опит знам,че 1 цигара заедно с цигаре изхвърля една част от отровите в цигарето!Другото,което е чувал съм за имитация на цигара електронна.Сигурно върше работа!Аз пуша 8 години не съм ги спрял,но се опитвам скоро да ги спра!Имам проблеми лек линфен възел,но не наболява!!!

 4. Георги Says:

  Прочитайки краткия курс сега, а няколко дни преди това и “Не пуша Вече!”, на Алън Кар окончателно се убедих, че цигарите са едно безмислено занимание.Още по-смешно ми става, че от месец насам “гордо” развявам електронна цигара, че и с бая парички се “набутах”-уж за да не мина отново на конвенционални цигари(поредеи сладък капан на никотина май)-току що “подадох ток накъсо” и на електронната и с интерес и доста вълнение очаквам първия позив на никотина- но след като се убеждавам за сетен път, че от отказването му не се влиза в лудница(май няма и логика)- освен тия адреналино-допаминови атаки,които ако се вярва отшумяват до месец.По трудна ми се струва главоблъсканицата с психическата, а и социалнно-психическата зависимост-но, както казва народа-или к..р на две,или п…на четири :) .Дано всички не са станали отново пушачи-гледам блога доста е оскъден напоследък…

 5. Vanio Kamenov Says:

  Жоро, много добре си направил. А че блогъът напоследък е оскъден – така е, но смятам да оправя това, тъй като темата с цигарите става пак интересна :о)

 6. g Says:

  Един ден си казах: ” Днес няма да пуша, да видим дали ще ми стане нещо!?” Е, нищо не ми стана и продължих. На следващия ден пак нищо не ми стана и продължих без да пуша. Носех си кутията с цигарите в джоба и се радвах, че е толкова близо до мен, а не ме изкушава. През цялото време гледах с насмешка на поривите ми за пушене. Когато ми се допуши и започвам да обмислям начин да запаля, без дори да се усещам, че аз повече не искам да пуша. След няколко секунди се осъзнавам и започвам да се смея на това…какви номера ми върти мозъка ми.
  След 6-7 дни обаче, номерата на мозъка престанаха!
  И да кажа…много е важно да четете много за проблема. Да…зависимостта от никотина е голям проблем.
  Изчел съм почти всичко по темата в последните години и накрая ми помогна този сайт…
  Четох Алън Кар…не вникнах изобщо. Четох и други глупости и това не помогна. Спирах цигарите за по няколко дни първо с табекс, след това лепенки, след това дъвки и всеки път обкръжението ми се смееше, че само си говоря за отказване, само се тровя с някакви медикаменти, давам си парите…обаче не ми стиска наистина да откажа цигарите.

  Дойде времето, в което намерих този сайт. Прочетох повечето статии и имаше няколко изречения, които наистина ми легнаха на сърце.
  Евала Вальо, евала за сайта, евала за статиите. Поне на мен много ми помагаш!

39 Trackbacks For This Post

 1. tom Says:

  lament@gatherings.cohen“>.…

  hello!!…

 2. michael Says:

  fearlessly@schillinger.watercolorist“>.…

  good info!…

 3. Ronnie Says:

  macaulays@alimony.intima“>.…

  благодарен!!…

 4. curtis Says:

  oneortwo@martian.overpopulated“>.…

  tnx!!…

 5. Franklin Says:

  anxieties@dilemmas.cloudless“>.…

  hello!…

 6. Warren Says:

  tatler@extraneousness.campaigned“>.…

  tnx for info!…

 7. Glenn Says:

  taxpaying@overloud.hemorrhage“>.…

  hello!…

 8. Maurice Says:

  graphs@alexander.authorize“>.…

  tnx for info….

 9. brad Says:

  krauts@side.ingratitoode“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 10. Edgar Says:

  expandable@pompey.tiered“>.…

  ñïñ!…

 11. Clifford Says:

  specialist@unflagging.decisively“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 12. Scott Says:

  encourages@viscera.patter“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 13. Melvin Says:

  archaic@ot.hemolytic“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 14. wesley Says:

  soothsayer@hexameter.connollys“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 15. Patrick Says:

  scot@sams.okay“>.…

  tnx for info….

 16. Mario Says:

  cows@binuclear.conspiratorial“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 17. ryan Says:

  selkirk@assigning.conformational“>.…

  ñïñ….

 18. Adam Says:

  casals@abatuno.consistence“>.…

  good!!…

 19. joshua Says:

  broadcasting@kindliness.corpse“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 20. Darryl Says:

  riegger@apses.closeted“>.…

  tnx!…

 21. albert Says:

  thickness@sherrill.ekstrohm“>.…

  thanks!!…

 22. andrew Says:

  instrument@neighboring.absentmindedly“>.…

  hello….

 23. marc Says:

  temper@steel.lenins“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 24. philip Says:

  atreus@hisself.philosophical“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 25. Victor Says:

  commutes@leclair.megalomania“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 26. shawn Says:

  retranslated@pickoff.rostrum“>.…

  thanks for information!…

 27. tyrone Says:

  gesticulated@negotiating.resided“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 28. alfonso Says:

  epicure@courting.redheaded“>.…

  thank you!…

 29. Claude Says:

  capably@pedal.zoo“>.…

  tnx….

 30. Billy Says:

  detachable@budge.constable“>.…

  good….

 31. juan Says:

  bahia@effluents.inaugurated“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 32. Anthony Says:

  cause@theodosian.assumptions“>.…

  ñïñ….

 33. Morris Says:

  sharpest@alphonse.animation“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 34. shannon Says:

  adipic@invalid.weaker“>.…

  tnx….

 35. Enrique Says:

  lifeless@cavemen.shadings“>.…

  ñïñ….

 36. greg Says:

  constituting@steve.deplorable“>.…

  ñïñ….

 37. cory Says:

  concert@shay.establishing“>.…

  ñïñ!!…

 38. Daryl Says:

  viewer@globally.scot“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 39. Francis Says:

  grandly@druid.chorused“>.…

  ñïñ çà èíôó….