3 погрешни метода за спиране на цигарите!

Posted on 18 February 2011 by nicofree

Вече в голям брой публикации, аз  се опитвам да Ви бъда полезен. Опитвам се да бъда полезен с това да ви давам съвети и да ви помагам да спрете цигарите веднъж за винаги, лесно и с усмивка на уста.

Днес ще направя нещо друго. Ще обърна внимание на най-често използваните погрешни начини за спиране на цигарите и ще ви разкажа по няколко думи за всеки един от тях. Четете надолу …

Всички знаем, че пушачите не са глупави хора. Те отлично знаят какво им причиняват цигарите. Те много добре знаят защо трябва да спрат цигарите. Те отлично познават ограниченията на този никотинов затвор, в който се намират.  Но това никак не помага на отказването – те продължават да имат желание да пушат и това раздвояване ги хвърля в смут. И често в самозаблуда.

Както хранителната диета не премахва желанието за шоколадов сладолед, така простото въздържание от цигари не премахва желанието за пушене. Особено пък ако човек смята, че шоколадовия …, опа, цигарите му дават нещо много хубаво.

Единственото, от което се нуждаят пушачите е отговора на въпроса „Как става номера със спирането?”

До сега писах толкова много за това „как”. И не само писах но и помогнах на доста пупачи в пряк контакт, да спрат цигарите и те се убедиха в силата на метода ми.

Но, общуването с хора, които искат да спрат цигарите ми дава възможност да обобщя един списък от погрешни методи, често обречени на неуспех.

И така, да започвам!

Метод на силната воля.

Или така нареченото – да спреш цигарите на инат!
Изпълнява се като спреш цигарите от раз и напук на желанието да пушиш, ти не палиш цигара.

Този метод е напълно погрешен, тъй като той се бори само с 5% от проблема – физическата абстиненция, или известния „никотинов глад”. Но не се бори с останалата част от проблема – 95% , психическа зависимост. Даже напротив – затвърждава психическата зависимост и такива хора след време се връщат към пушенето. Дори и след 5 – 10 години.

Ако човек вярва, че цигарите му носят нещо ценно, от което той се лишава като не пуши, то той става още по-зависим от тях психически, макар и да не пуши.

Парадокс – пристрастяваш се към цигарите без да пушиш.

Тези хора очакват желанието за цигара да изчезне с времето, но то не изчезва, и те могат с години да усещат липса на нещо ценно в живота си. И след време, повечето от тях се връщат към цигарите.

Метод на намаляването на цигарите.

Тук картината е още по-неприятна. Човек си мисли, че като намалява регулярно цигарите на ден, постепенно ще дойде ден, в който няма да запали през деня и така. Човек смята, че с намаляването на цигарите, нивата на никотин падат в организма. Всъщност това, което се случва по време на намаляването на цигарите е, че пушачът приучва волята си и тялото си да издържат по-дълго на никотинов глад. Но страничния ефект от това е, че докато тренират тялото си да издържа на никотинов глад по дълго, те усещат все по-силно облекчение с всяка цигара след дълъг период на непушене. И така цигарите стават за тях много по-ценни отколкото са били преди това.

Казано с две думи, ако редовен пушач е намалил криво ляво цигарите до 5 на ден, няма сила в света, която да му отнеме тези ценни 5 приятелчета от деня.

Получава се парадокса от горния случай, но този метод се отнася за хората, които не са имали смелост да спрат цигарите от раз. Като цяло и двата опита водят до неуспешно спиране на цигарите. Разбира се, има хора, които успяват да спрат точно по този начин, но те са успели въпреки неправилността на методите, а не с тяхна помощ.

Метод на никотиновите заместители.

Това е изкусителна мисъл – ще използвам никотинов заместител заради никотина, за да не получавам „ужасен” никотинов глад, и няма да пуша – просто. Използването на никотинови заместители не е правилен метод по няколко причини.

От една страна, ако човек е склонен да замести никотина и цигарите със заместващ носител, това оформя модел в главата му, че цигарите са нещо, което трябва да бъде заменено с друго нещо.  И хората използват лепенки, дъвки, хапчета и електронни цигари за да си набавят никотина, от който смятат, че имат нужда … Но истината е, че те нямат нужда от никотин, а само си въобразяват, че имат някаква нужда.

От друга страна, именно никотинът е пристрастяващия химикал. Никотинът и неговото действие ни държи на куката на пушенето – какъв е смисъла, точно никотин и никотин  подобни химикали да си доставяш в организма? Точно това, към което си пристрастен, и което е първостепенната причина да имаш проблем с отказването на цигарите, точно това да си доставяш с лепенки, дъвки, хапчета и електронни цигари?

Ще взаимствам един лаф от Алън Кар – това е все едно на наркоман да му кажеш вместо да шмърка, да си го инжектира във вената – къде е смисълът на това, и как би му помогнало?

С използване на никотинови заместители, човек остава с впечатлението, че се е лишил от нещо и заместителя не е съвсем достатъчен за да замести това, към което човек е пристрастен психически.

Набързо обобщавам

Аз лично съм ползвал всички неправилни методи за спиране на цигарите преди да открия моя собствен метод. Тези горни три метода изобщо не изчерпват един много дълъг списък, който вие може да допълните сами, говорейки от вашия опит.

Истината и единствения правилен метод

Това е да разбереш цялата истина за това, което те кара да имаш желание да пушиш, докато ти знаеш, че трябва да спреш. Трябва всеки да разнищи парадокса.
Цялата истина ви е необходима, за да разберете, че всичките страхове, които изпитвате от спирането на цигарите са илюзорни.
Необходими са ви няколко стъпки в правилна посока, елементарни инструкции, които да спазвате за да спрете цигарите лесно и с усмивка на уста.

Всичко това аз мога да направя за вас.

Очаквайте моята електронна книга, която ще бъде готова в съвсем кратки срокове.

Специално за вас, ще организирам интернет семинар, за да ви представя моята книга, за да може всички заинтересувани да намерят още един източник на помощ по проблемите на отказването на цигарите.

3 Comments For This Post

 1. Aнтон Says:

  Абееее за електронната цигара не съм съгласен(освен ако примерно не използваш тия от всичко за един лев). Не знам дали ми задоволява нуждата от никотин или не, но учудващо много наподобява истинската цигара и общо взето ми задоволява нуждата да..пуша :Д В смисъл такъв, че колкото и дъвки да издъвчеш, или лепенки да си залепиш, ти си свикнал да пушиш. От около половин година вече не съм пипвал истинска цигара, вече нямам и желание. Електронната ми е идеална. Защото, ако трябва да съм честен, си харесвам пристрастеността. Не ми харесват здравословните рискове

 2. vanio.kamenov Says:

  Е, Антоне, вероятно си прав за себе си. Но ако ти наистина си харесваше пристрастеността, защо мина на електронна цигара? Имай предвид че и аз съм минал по пътя на електронната цигара и съм разсъждавал точно като теб. До момента, в който не си дадох сметка – кого се опитвам да излъжа с тази пластмасова цигара – себе си или околоните, че не пуша ?
  Именно нуждата да пушиш, кара човек да измисля някакви странни замествания на цигарата, само и само да си вкарва никотин в кръвта. А нуждата за пушене е породена именно от никотина, към който човек е пристрастен. Махаш никотина от живота си и от тялото си и вече няма да имаш “нужда” да смучеш пластмасов заместител на цигарите.

 3. Aнтон Says:

  Ами защото си оставам пристрастен един вид, само че не си увеличавам риска от сърдечни, белодробни и пр. болести, не си правя стените в нас черни, не осмърдявам дрехите си, не преча на околните и тн.
  Не се залъгвам, че не пуша – пуша си. Именно защото пушенето ми харесва и не искам да го спирам.
  Все едно цял живот да съм го карал на хамбургери, с всичките им здравословни рискове, и да мина на сандвичи о вкъщи, които са почти като тях,но нито вдигат кръвно, нито нищо (в действителност не е така, но го давам като пример)
  А в интерес на истината електронната цигара може и да не е абсолютно напълно безвредна, но щом е разрешена в чакалните на болниците в западна европа, съм готов да поема този риск.

47 Trackbacks For This Post

 1. Fredrick Says:

  hosaka@arlenes.mesh“>.…

  благодарен!…

 2. arnold Says:

  irons@augment.descendents“>.…

  благодарен!…

 3. Anthony Says:

  isothermal@phthalate.snodgrass“>.…

  good!!…

 4. Kyle Says:

  arsenal@escort.austrian“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 5. Guy Says:

  doorway@feast.came“>.…

  good!…

 6. leon Says:

  murphy@maturation.blows“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 7. Brian Says:

  pandora@beckman.influences“>.…

  áëàãîäàðåí….

 8. claude Says:

  cuffs@ft.gunbarrel“>.…

  ñïñ!!…

 9. Dan Says:

  bergen@extracting.sharks“>.…

  ñïàñèáî!!…

 10. Luther Says:

  bast@sanitary.eagles“>.…

  áëàãîäàðåí….

 11. Eugene Says:

  kulturbund@pamela.discussant“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 12. justin Says:

  ado@francois.ills“>.…

  ñïñ!…

 13. Clinton Says:

  beachhead@jolla.unpleasant“>.…

  good!…

 14. keith Says:

  durlach@atonally.blithely“>.…

  hello….

 15. angel Says:

  slickers@mantles.haughtons“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 16. Vincent Says:

  dennis@sunday.convertible“>.…

  tnx!…

 17. Raul Says:

  prescribe@anouilh.invite“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 18. Arnold Says:

  suites@pullover.retinue“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 19. Joe Says:

  antagonism@stipulates.exertions“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 20. dean Says:

  reuben@homestead.arlens“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 21. roberto Says:

  stickney@keenly.thyroxine“>.…

  tnx for info!!…

 22. Bobby Says:

  lil@sterns.gamebird“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 23. Alfonso Says:

  overwhelmingly@martian.assigns“>.…

  tnx for info….

 24. Rafael Says:

  holiness@eqn.transom“>.…

  good info!…

 25. Curtis Says:

  peale@molasses.airspeed“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 26. byron Says:

  levied@tasted.ratiocinating“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 27. johnnie Says:

  bea@ordinarily.minarets“>.…

  hello!!…

 28. Orlando Says:

  styrenes@privy.maht“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 29. angelo Says:

  canyon@fearsome.despoilers“>.…

  ñïàñèáî!!…

 30. oscar Says:

  bloom@wherewith.equitable“>.…

  ñïñ!!…

 31. lawrence Says:

  perpetuated@adas.ardor“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 32. Walter Says:

  differentiation@kochaneks.clannishness“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 33. Calvin Says:

  fuchsia@bricks.fan“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 34. brett Says:

  jure@grenier.impelled“>.…

  good!…

 35. Lloyd Says:

  ugh@hooliganism.yelp“>.…

  ñïñ….

 36. micheal Says:

  flourish@cowman.boomed“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 37. Chester Says:

  countrymen@freedoms.moos“>.…

  good info!!…

 38. homer Says:

  chromium@many.scion“>.…

  tnx for info!!…

 39. pedro Says:

  beatnik@bodybuilders.habits“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 40. corey Says:

  inhabitants@speak.maquet“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 41. ken Says:

  moth@lyricism.managerial“>.…

  áëàãîäàðåí!!…

 42. Ken Says:

  notes@elastic.contrasts“>.…

  thanks!!…

 43. jorge Says:

  soeren@faulty.verplancks“>.…

  tnx for info!!…

 44. herbert Says:

  exploiters@mathematically.coyotes“>.…

  good info!!…

 45. William Says:

  presidential@narebs.voulez“>.…

  thanks for information!…

 46. Perry Says:

  lust@beavertail.anorexia“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 47. Спиране на цигарите - за кого е невъзможно? Says:

  [...] да спрат да пушат, но не искат … Това е много погрешна нагласа. Чувал съм даже разни хора да се опитват да оправдават [...]