Спиране на цигарите – защо НЕ са ви необходими 5 години и 7 опита!

Posted on 02 February 2011 by nicofree

Поредната кампания за продължаване на пушенето тече тия дни в българските онлайн медии.

За разлика от спорадичните кампании за спиране на пушенето, кампаниите за продължаване и усилване на пушенето са доста по-успешни и се подемат от много повече медии.

Сега се чудите сигурно, каква ли е пък тази кампания за продължаване на пушенето, дето е толкова успешна? И как така, аз нищо не съм чул? Кой агитира за продължаване на пушенето? Ами, ето кой …

В интерес на истината, в тези модерни времена, когато хората са заляти с реклами отвсякъде, човек си изгражда имунитет към реклами и може да игнорира почти всяко рекламно послание, за каквото и да е то – от памперси и превръзки до каузи за хартиени торбички от рециклирана хартия.

И за това, майсторите на маркетинга измислиха реклами от нов тип – такива които предават посланията си под формата на новинарски бюлетини. Да, така доста трудно се рекламират марки, но с правилното послание може да се постигнат чудеса – ако не вярвате, четете сайтовете на рекламите гурута.

Е хайде няма да ви мъча повече. Става въпрос за наглед семплата информация, която е плъзнала напоследък и се тиражира от всякакви новинарски сайтове и сайтчета:

“5 години и 7 опита трябват на пушачите за да се отърват от вредния навик!”

Ако случайно ви се струва, че горното не е рекламно послание на една цяла индустрия, много се лъжете. Дори няма да задълбавам дълбоко в съдържанието на текста,  за да ви обясня за какво става въпрос.

Имаме поне две таргет групи, и три активни послания само в заглавието. Обяснявам накратко:

За пушачите „с кариера”:

Ако се загледате в заглавието – за пушачите с кариера в пушенето, то не казва нищо, което те да не знаят вече от личен опит. Тоест, това не е особена новина.

Нещо като „Снощи влакът от Русе пристигна на 5ти коловоз”. Дали някой би публикувал такава новина на сайта си? Едва ли.

Обаче пушачите с кариера така или иначе пушат. Някои от тях се опитват да спрат от повече от 5 години и имат повече от 7 опит. В тях се затвърждава усещането за обреченост – „Щом учените са казали, а аз опитвам от повече време, значи аз няма да мога да ги спра.” Точно това е и посланието към тях.

За „младите” пушачи:

От друга страна ако сте пушач с малък опит, под 10 години например, такава новина ви казва, че най-рано ще се отървете от пушенето след 5 години, и то ако започнете още сега с опитите.

Като имате предвид, че средна възраст на пушачите с около 10 години стаж е около 25-26, можете да си представите че в техните глави 5 години са страшно дълъг период от време, като се прескача и психологическа граница от 30.
Но в информацията е загатнато и какво се случва на тези които опитват за спрат – симптоми на махмурлук, гадене, виене на свят, напълняване. Тоест, посланието е, че не само ви чакат цели 5 години, но и поне 7 мъчителни опита, като минимум 6 от тях са неуспешни, свързани с всички описани ефекти от спирането на цигарите.

Вие познавате ли хора, които с нетърпение очакват да скочат в 5 годишен период на мъчение и поне 6 неуспешни опита да откажат цигарите? Аз не. По естествен път хората ще отлагат това решение колкото могат повече.

За всички останали:

От трета страна – в информацията е споделено и колко е средната продължителност на пушене на хората, които успешно отказват цигарите. Вярвате или не, там стои числото 27. Тоест ако сте млад пушач, такава информация може да ви обезкуражи да опитате през следващите 10 години да се отървете от цигарите.

Какво се получава? Една кратка новинка, а колко много послания, и всичките насочени към настоящи пушачи с голям и малък опит.

Всяко послания е с цел те да отложат всеки опит за отказване от цигарите.

И последен щрих – краят на Януари.

Тази новина неслучайно се пуска точно в края на месец Януари. Това е месеца на най-много неспазени обещания. Ще започна да спортувам, ще спра да пия, ще спра цигарите …

След провал, точно в този момент психиката на провалилия се в опита си пушач е склонна да намери подкрепа в какволи не, дори и в такива новини – „Ето, те хората казват – поне 5 години и 7 опита … ето защо съм се провалил!”

Преди време няколко човека поставиха под съмнение моята теза, че посланията за пушене са скрити на много места, много от които съвсем неочаквани. Тогава аз им казах „Почакайте и следете посланията около вас”.

Ето ви и моето послание:

Бъдете много внимателни, когато четете, слушате или гледате всякаква информация свързана с цигарите. Много често поради неразбиране на материята, или поради комерсиален интерес, се отправят послания към пушещите хора, които са пълна заблуда.

Много често, дори хора, които имат желание да направят някаква кампания за подпомагане на хората да спрат цигарите, всъщност ги карат да пушат два пъти повече.

Разбира се, не съм дотам наивен, че да вярвам, че някой би се допитал до мен, за да му кажа как да си структурира кампанията, така че да не изпраща глупави и подвеждащи послания.

Разчитам с мен да се свържат само хора, на които пушенето им е дошло до гуша, за да им помогна персонално да спрат да пушат с усмивка на уста, в рамките на един час и от 1 опит :о)

1 Comments For This Post

  1. греди Says:

    Супер статия! Мерси много! :)