Как да направите така, че децата ви да не пушат

Posted on 22 February 2011 by nicofree

Възможно ли е според вас, някой който е пропушил преди две години, да иска помощ за спиране на цигарите?

Оказва се, че да, възможно е. Само допреди няколко седмици ако някой ме беше попитал дали е възможно такова нещо, щях да му кажа, че нещо се е объркал, и такова нещо няма как да се случи.

Но както винаги живота само очаква да заявим нещо с достатъчна категоричност за да ни се присмее и да ни покаже колко сме тесногръди, забелязали ли сте? Какво се случи всъщност ….

И така, каква е хипотезата зад убеждението ми, че тийнейджър, или който и да е, който е пропушил съвсем скоро, не би потърсил помощ за спиране на цигарите?

Преди време, един гуру на проблема на отказването на цигарите беше казал, че ако пушачите имат право в един единствен момент  да изберат желанието им за пушене да изчезне, на света ще останат само тийн-пушачи, които все още пушат от любопитство. Тоест, идеята му е, че всеки пушач, който се е сблъскал с проблема на никотиновата зависимост, без да се замисля би избрал свободата, докато тези, които не знаят, че имат проблем с никотина няма да обърнат внимание на такава възможност.

Неприятната истина е, че повечето пушачи на света запалват първата си цигара в тийн годините си, и до момента на излизане от тази вълнуваща възраст – вече са редовни пушачи.

Когато навлизаш в живота, точно в тази тийн възраст, започваш да виждаш различни мистерии на живота и се опитваш да ги разгадаеш.

Такава мистерия са цигарите.

Всички ти разправят колко погрешно е да започваш да пушиш, но всички пушат. Повечето, които ти се кълнат, че цигарите са голям проблем и трябва никога да не с доближаваш до тях – пушат. Пушат и родителите, и учителите. Пушат всичките ти идоли, български и чужди, пушат всички готини в класа ти. Дори смотаняците, когато започнат да пушат, веднага стават готини … и това ако не е мистерия?

Е, добре, да кажем, че младия човек знае за опасностите на цигарите и какво причиняват като болести. Обаче ако си спомните вашия личен опит спомнете си, младият човек знае, че една цигара няма да го убие, даже втора или трета…

Проста схема – колкото повече се натяква, че цигарите са опасни и пушенето е лош навик, толкова по-вероятно е младия човек да попадне в капана. Защото цигарите са достъпни и масови. Толкова е лесно да си купиш, а от друга страна всички пушат, не може да е толквоа страшно, нали? И капанът щраква.

Добре, горните обяснения са пределно ясни и далече не изчерпателни по въпроса. Но хайде да поставим нещо за дискусия:

Какво смятате да предприемете за да предотвратите запалването на цигара от вашите деца?

Какъв би бил един правилен подход? Представете си ситуацията, трябва да обясните какво са цигарите на някой, който няма вашия опит. Трябва да сте достатъчно убедителни и да нямате явни противоречия в това, което обяснявате.

Между другото много съм любопитен , ако имате размисли по този въпрос, моля споделете ги в коментарите:

Как бихте направили така, че децата ви никога да не попадат в капана на никотина?

Всъщност задавам този въпрос така, защото се съмнявам, че има човек на света, който ще се радва ако децата му пушат. Разбира се ако е с всичкия си акъл.

Аз имам няколко размишления по въпроса.

Представете си някой, който кара стара изгнила кола, носи неугледни дрехи и стари обувки, и този някой решава да ви води лекция как се изкарват пари лесно от борсата.

Или някой едричък симпатяга, като мен, да започне да ви учи как се отслабва лесно.

Или някой, който, пуши по кутия на ден, ви налива акъл, как да спорете цигарите безотказно и завинаги.

Точно така – ако искате да ви вярват, вие трябва да се превърнете в това, на което учите  другите да бъдат. В случая с отказването на цигарите – вие трябва да сте  щастлив непушач, без заблуди по отношение на цигарите и без илюзии. Вие трябва да сте това – не „бивш пушач”, а човек, който не употребява никотин.

Казано накратко:

Ако пушите и обяснявате на децата си да не започват никога цигарите, е много вероятно те да не ви вземат за авторитетен източник и просто да изчакат удобен момент да проверят на практика това, което вие им обяснявате. Вие ще изострите любопитството им вместо да им помогнете.

И именно за това, използвам случая да направя една препратка към нещо, което съм замислил да се случи в бъдеще.

И то е един курс, който замислям и ще осъществя, който да е насочен към млади хора, които са на прага на социалното и физическото си съзряване.

Един курс, който ще обясни истината за цигарите, така, както мама и тате няма да могат да обяснят на децата си.  С вашите деца ще се разговаря не с някакъв менторски поучителен тон, а като с равни и необременени с клишета умове.

Всъщност ще им кажа всичко, което аз знам за цигарите и съм сигурен, че ще ме разберат от първия път.

Както се вижда, вече от няколко статии насам, време е този сайт да премине на друго ниво и да предложи една истинска, търсена и ясна услуга. Вече ви казах, че подготвям електронна книга и материали за семинар по интернет.

Курса за млади хора, тийнейджъри, би могъл да бъде един страничен проект, но той може да стане възможен само ако самите родители имат желание за това. Защото ми е пределно ясно че няма как да накарате доброволно един тийн да загуби два-три часа от забавленията си за да слуша нещо, за което не е сигурен, че ще му е интересно.

Очаквам вашите коментари:

Какво бихте предприели, за да направите така че децата ви никога да не попадат в никотиновия капан?

Ако ви допада идеята децата ви да посетят еднократен курс за никотина и цигарите, какво бихте искали те да научат на подобен курс?

Да се върна на моята изненада .Само преди две седмици с мен се свърза тийнейджър, който имаше желание да му помогна да спре цигарите. Само от два разговора, мога да кажа, че имаме забележителни успехи. Това ми дава сила и криле – възможно е да се постигне успех с отказване на цигарите дори при хора, които все още са на границата да пушат от любопитство.

Защо да не пренесем подхода още в началото на процеса и да се опитаме да го направим превантивен?

Е, това засега е само мечта, но не се знае …

Comments are closed.