Защо едни спират цигарите лесно, а други – не могат изобщо?

Posted on 15 February 2011 by nicofree

След период на здрава работа, дойде времето за малко равносметка.

Какво правя аз и какво искам да постигна?

Аз помагам на хората да спрат цигарите.

Помагам само на тези, които се обърнат към мен с желание да получат малко помощ. Това правя аз.

Искам да постигна съвършенство.

Искам всеки различен проблем, свързан със спирането на цигарите, да намери решението си и аз да мога да го предложа на всеки нуждаещ се.

Спирането – едни го могат, а пък други – не …


Всъщност всичко е въпрос на настройка. Разнообразието от проблеми на спирането на цигарите се оказва огромно. Разбира се, това се дължи на разнообразието от човешки личности. Всеки човек интерпретира по свой начин проблемите, които има с цигарите.

За едни хора подхода е да търсят решението, като разполагат със средствата, които им предлагам – моите статии и курсове. Тези хора са настроени да намерят решението, да направят в мозъка си нагласа, която ще помогне да се преодоляват изненадващите проблеми, за които никой няма да ги подготви. Тези хора се страхуват от спирането колкото всеки друг, но при тях нетърпението да се отърват от цигарите е огромно. Защото знаят.

За други хора, положението е малко по-сложно. Те силно вярват, че са готови да спрат цигарите, знаят, че трябва да ги спрат и сега им остава нещо много малко, но и много важно. Остава им да поискат да спрат цигарите. При тази група хора, нагласата е  по-скоро да се намери трудността в спирането на цигарите, да се намери „непреодолимия” проблем. И като го намерят – няма по-щастливи от тях. Те са убедени, че са направили всичко по силите си, но ето, оказва се те не могат да спрат цигарите.

Втората група хора ме изпълват с тъга, и малко неувереност.

В практиката си до сега съм срещал хора, които се отказват цигарите само от четенето на статиите в блога и мейл курса. Вече бивши пушачи са ми изпращали писма пълни с мили думи на благодарност, успели да постигнат пълно отказване на цигарите само с четене на онлайн курса за отказване от цигарите. Съвсем скоро ще направя рубрика посветена на успелите да спрат цигарите с помощта на моя метод, ще имате възможност да се запознаете с тях.

От друга страна, има хора, с които работим упорито, дни наред. Те са точно толкова мотивирани колкото и другите, но нагласата към цигарите им остава погрешна. Колкото и да говорим и да си изясняваме причините за пушене, страховете от отказване, и колкото и задълбочено да изучаваме инструкциите за спиране на цигарите – в крайна сметка някои от тях остават убедени, че цигарите им дават нещо уникално и неповторимо. От една страна те искат да спрат, но страхът им надделява.

Всъщност този процент хора е не повече от 10% от всички, на които помагам, но те отнемат до 90% от времето, за това именно към тези хора аз лично изпитвам силна привързаност, тъй като вече имам чувството, че се познаваме от години, с някои.

Как да се справим с проблема?

Неведнъж съм писал тук, че огромната работа по спирането на цигарите се извършва в главата на спиращия. Той и само той, трябва да преобърне начина си на мислене и възприемане на цигарите, защото аз насилствено не мога да променя начина на мислене на никой.

Това, което обединява двете групи е страхът от спирането на цигарите.

И двете групи се страхуват от мита за ужасната абстиненция или никотинов глад, който следва след спирането на цигарите. Страхуват се от заблуждението, че „жертват” нещо от живота си. Страхуват се от приказките на други пушачи, че „бивши пушачи няма” и ще им се наложи да се борят цял живот с желанието си за пушене.

Познати ли са ви горните страхове? Басирам се, че да.

Помислете – тези страхове са толкова общи за всички, които спират цигарите. Как така се оказва, че едни спират лесно и усмивка на уста, а други не могат?

Тук обикновено идва мястото на другата заблуда – силната воля. Повечето хора смятат, че тези със силна воля спират цигарите, а безволевите не могат.

Аз пък ще ви кажа, че това не е съвсем така и волята няма никаква роля в случая

Причината за тази заблуда е, че много хора спират цигарите с погрешна нагласа. Ако смяташ, че цигарите са ценни за теб и трябва да се лишаваш от тях – тогава трябва да използваш волята си за да не правиш нещо, което ти харесва. Така човек се подлага на мъчение, собственоръчно.

Ако приемаш цигарите като свои врагове, като нещо отвратително от което се отърваваш, тогава няма да е необходимо да напрягаш волята си, за да не правиш нещо, което не искаш да правиш.

И така … Как става тази пренастройка в главата на пушача?

Как от обречен вечен пушач, да се превърнете в усмихнат непушач?

Отговорът е само един:

Като научите всичко, цялата истина за това как никотина действа на тялото ви и на психиката ви.

Веднага щом разберете какво се случва във вашето тяло и психика под действието на никотина, той вече няма да е ваш приятел.

Веднага щом научите каква е единствената причина да ви е страх от това да спрете цигарите, те вече няма да са никак ценни за вас.

Веднага щом разберете как се е получило така, че вие да се превърнете в редовен пушач, никотинът вече няма представлява нищо ценно за вас.

И тогава ще спрете цигарите лесно и с усмивка на уста!

Очаквайте съвсем скоро – моята съвсем нова Е-книга – Свободни от никотин! Спри цигарите с усмивка!

В нея ще намерите отговорите навсичките си въпроси, страхове и начина, как да спрете цигарите с усмивка на уста.

4 Comments For This Post

 1. Маргарита Says:

  Спирането на цигарите не е никак лесно. Аз и моят приятел не пушихме 20 дни, но и на двамата през това време ни се пушеше адски много. И днес си купих цигари и започнах да пуша отново, надявам се че утре няма да го направя. Оправаме се постоянно, с напрежението и с проблемите които имаме. Туко що говорих с една приятелка, която не пуши от 1 месец и тя ми сподели и че на нея и се пуши постоянно, спирала е цигарите няколко пъти и след това пропушва. Да хубаво е да не миришеш на цигари, да хубаво е да не харчиш парите си за тази отрова, да хубаво е да дишаш дълбоко и да не стяга тази болка в гърдите, но пък е ужасно трудно поне за мен и хората около мен. Пожелавам успех на всички със спирането на цигарите и дано да дойде по-бързо времето когато с удоволствие ще казваме НЕ ПУША ВЕЧЕ

 2. vanio.kamenov Says:

  Винаги, когато цигарите се спират с нагласата че се лишаваме от нещо много ценно, спирането става много трудно.Това се случва защото повечето хора не си дават сметка за истинските причини поради пушат.
  Именно на този основен въпрос аз съм посветил лекциите в мейл курса “” Свобода! При поискване!” Както и в онлайн курса “Спиране от раз, for Dummies!”.
  винаги съм на разположение дави дам съвет, когато се нуждаете от помощ!

 3. Борис Says:

  Може да те питам нещо теб добре аз мога да спра цигарите но мие мнго интересно после закакво ще си давам парите не ме е истрах от това да ги спра нямам никакви проблеми с това защото аз съм ги спирал вече поне дест петнайсет пъти вече.

 4. Vanio Kamenov Says:

  Здравей, Борисе.
  Да те питам тебе аз тогава – ти като си ги спирал толкова пъти, защо после ги пропушваш отново :о) Сигурен съм че нямаш никакъв проблем, ако изключим че винаги ги пропушваш отново след като ги спираш.
  Всъщност, парите за цигари ще си ги даваш за каквото си искаш – тогва ще имаш избор да ги даваш за каквото си избереш. Сега – нямаш избор – това са парите за цигари, които кихаш всеки месец. Ако спреш да пушиш това може да са парите за фитнес, парите за кино, парите за една екскурзия, в годината, парите за букет цветя за дамата на сърцето ти … Изборът си е твой. Когато не пушиш ти взимаш решенията, а не питаш какво ще правиш с парите си.