Свободни от никотин for dummies !!! Част 2

Posted on 08 November 2010 by nicofree

Поради моето собствено нетърпение, както и поради няколко запитвания, които дойдоха по електронната поща, след първата част на шоковия курс за спиране на цигарите, публикувам и втората част на курса “Свободни от никотин for dummies !!!” Дано да ви е от полза :о). Статията е малко дълга, така че намерете време да си я прочетете на спокойствие!

Поздравления, вие сте пушач! Но, спирането на цигарите никога не е било по-близко!

Защо ви поздравявам ли? Ами, защото знам, че човек трябва доста да се помъчи за да стане редовен пушач.

Никотиновата клопка

Спомнете си първите си цигари – отвратителен вкус, гадене, парене на очите, световъртеж, при някои хора – позиви за повръщане. Когато опитахте първите си цигари, мислехте ли си, че ще продължавате да пушите след толкова години? Едва ли, по-скоро сте били сигурни, че след като вкуса е толкова гаден, няма начин да се пристрастите към тая гадост. И ЩРАК, клопката на никотина щраква.

И отново да ви върна назад във времето. Опитайте да си спомните, дали някога сте взимали решение да станете редовен пушач? Точно така, всичко стана някак си помежду другото.

Замислете се как стана така, че вонливите, гадни и парещи първи цигари се превърнаха в нещо, без което не можете?

Имайте предвид, че цигарите са си същите, няма някакъв гигантски технологичен скок, който ги направил вкусни, приятни и ухаещи на маргаритки. Вероятно нещо във вас се е променило, след като цигарите са си същите. Какво е то?

Пристрастен? Аз? Да бе, да!

Казвам ви пак, вече за последно, (поне на тоя етап) – вие развихте никотинова зависимост. Тя ви кара да се самозаблуждавате, че цигарите са приятни, удоволствие, шик, тарикатски, символ на вашата свобода … Вие просто сте зависими от никотина, нищо повече. Ето така станахте редовен пушач.

Ето ви нещо за размисъл. Когато човек пуши, обикновено прави това разсеяно, просто дърпа машинално от цигарата, тръска, дърпа и гаси. Не съм виждал никога някой да пуши съсредоточено, като осъзнава всяко вдишване на дима, всяко издишане, анализира състоянията си преди да запали и след като загаси и да си направи изводи. Защо това е така? Това е така, защото повечето пушачи не разбират, че докато пушат просто потушават симптоми на никотинов глад.

Никотиновото пристрастяване има два аспекта. Единият чисто физически. Другият е психически.

Физическо пристрастяване. Когато за първи път никотин влезе в тялото ви, и всеки път след това, се случват следните две неща.

-         Никотинът кара тялото ви да освободи адреналин, като така ви възбужда;

-        След това никотинът достига до мозъка ви, където се свързва с конкретни рецептори, които стимулират мозъка ви да отделя най-ценния химикал на удоволствието – допамин. Никотина блокира тези рецептори за други естествени реагенти. Тоест тези рецептори карат мозъка да отделя допамин само в присъствието на никотин.

20 минути след изпушената цигара тялото успешно се е зачистило от част от никотина, съответно част рецепторите в мозъка, с които се е свързал остават свободни. Мозъкът започва да си иска дозата допамин. Рецепторите отказват да работят без наличие на никотин, съответно на мозъка му липсва допамин. Той започва да изпраща слаби сигнали за дискомфорт към тялото.

Това е познатото усещане „пуши ми се”:

 • Усещане за празнота в областта на диафрагмата,
 • Общ дискомфорт и
 • Повишаване на хроничния стрес и раздразнителността.

Това се случва още с първата ви цигара. Отначало физическите симптоми на никотинов глад са толкова слаби, че даже не ги осъзнавате. Но достатъчни, че след първата цигара да последва друга. Така с времето, вие тренирате тялото си,  че дозите с никотин идват редовно, а то не изпуска да ви предупреди, че никотина в мозъка се е изчерпил. Така, неусетно, една година след първата си цигара, човек вече е редовен пушач. Процесът е бавен но необратим.

Сега вече няма нужда да се чудите защо, като си помислите за спиране на цигарите и мозъкът ви праща сигнали „страх” и „паника” – той просто усеща, че искате да му резнете удоволствието, която нужда обаче му е породена точно от никотина.

С три думи – вие сте жертвата. Никотинът ви е подмамил в една клопка, която е практически съвършена.

Ако се нуждаете от по-широки обяснения за капана на никотина, как сте попаднали в него и защо нямате вина за това, регистрирайте се на www.nicofree.bg и ще получите достъп до безплатния ми мини е-мейл курс „Свобода! При поискване!”

Време е за порцията шокова терапия:

Физическите симптоми на никотинов глад изчезват след 5-7 дни при всеки човек! Повтарям – всеки човек!

Буквално няколко дни, след като човек изпуши последната си цигара, физическите симптоми постепенно заглъхват, тъй като тялото се очиства от 99% от никотина в кръвта. Тоест, шокиращата новина е следната:

След максимум 10 дни без цигари, вие вече не сте никотиново зависим.

Точно така, правилно сте прочели – всеки човек, който не пуши около 10 дни, вече не е зависим от никотина, физически. Това се отнася даже и за вас – от това правило няма никакви изключения!

Изглежда лесно, нали. И наистина е така, но трябва да се занимаем и с втория аспект на пристрастяването – психическото.

Психическото пристрастяване. Ето ви едно много просто правило, от което пак няма никакви изключения:

Всяко желание за пушене, след като човек не е пушил повече от седмица, до 10 дни, е породено само и единствено от психическа зависимост от никотина.

Ето защо, хора, които не са пушили месеци и години, продължават да се борят с желанието си за пушене. Практически, те вече нямат физически пориви за пушене. Но те са решили да спрат цигарите с грешна психическа нагласа към цигарите. Та имат усещането, че са жертвали нещо, без което живота им вече е непълноценен.

Всъщност, ако подходите правилно по въпроса, с правилна психическа нагласа, никога няма имате този проблем. Желанието ви за пушене ще изчезне още преди да сте загасили последната си цигара и вие ще се превърнете в човек, който не пуши, с цигара в уста.

Просто няма да имате търпение да угасите миризливия фас и да започнете новия си живот.

Няма да имате нужда от волята си за да не правите нещо, което не искате да правите. Необходима ли ви е воля, за да не пиете белина?

Ако смятате, че този подход може да ви бъде интересен и отговаря на нуждите ви, регистрирайте се на www.nicofree.bg и ще получите достъп до безплатния ми мини е-мейл курс „Свобода! При поискване!” Там подробно съм разказвал за психическото пристрастяване и как да се справите с проблема.

До сега, в нашата шокова терапия, разбрахте следното:

 • Воля за спирането на цигарите не ви е нужна – заедно можем да накараме желанието ви за пушене да изчезне;
 • Проблемът ви с цигарите е, че вие сте никотиново зависим – в мозъкът ви живее едно наркоманче, което си иска дажбата;
 • Всички пушачи изпитват страх от спирането на цигарите – дължи се на пристрастяване към никотина;
 • Цигарите публично ви унижават, като показват на всички, че вие не ръководите живота си. Освен това, те ви карат да се чувствате безпомощни, слабохарактерни и със слаба воля. От което още повече ви се пуши.
 • Цигарите ви причиняват стрес, а после ви лъжат, че го облекчават. Всъщност пушенето повишава значително хроничния стрес. От което още повече ви се пуши.
 • Спирането на цигарите не е някаква жертва, която вие правите. Просто се отървавате от нещо, което така или иначе не искате да правите.

За да получите по-подробни указания по проблемите на спирането на цигарите, можете да се регистрирате на www.nicofree.bg и ще получите достъп до безплатния ми мини е-мейл курс „Свобода! При поискване!”

Не се колебайте, поискайте своята свобода!

Очаквайте и третата част от курса “Свободни от никотин for dummies!!!”.

Там ще ви опиша нищо повече и нищо по малко от магистралата към еднократното спиране на цигарите.

И всичко това в рамките на този, онлайн, достъпен за всеки, курс. Ще прочетете неща, за които множество кунсултанти по въпросите на спирането на цигарите, не са и чували!

0 Comments For This Post

1 Trackbacks For This Post

 1. Свободни от никотин for Dummies!!! Част 3 Says:

  [...] Преди да прочетете инструкциите, преповторете си съдържанието на целия курс “Свободни от никотин for Dummies!!!”, част 1 и част 2. [...]