Спирането на цигарите – Какво можете Вие да направите по въпроса?

Posted on 28 February 2011 by nicofree

Съвсем наскоро, докато разглеждах небезивестен български форум, попаднах на следния въпрос:

Как да накарам някой, който не иска да спре цигарите, да спре да пуши?

Разбира се първият ми отговор беше: „Никак! Не се опитвай даже!

Но след това се замислих, наистина ли няма  начин да предложим помощ? Ето какво ми хрумна по въпроса:

Едно е ясно, пушачите не искат никой да има помага да спрат цигарите, ако самите те не искат да ги спрат. Пушачите не искат някой да им натрапва помощта си, без те да я искат. Самият аз работя на този принцип – не помагам на никой да спре цигарите, ако той самостоятелно не потърси помощ от мен. Все пак, не искам да се чувствам като натрапник.

И тогава ми хрумна – помощ може да се предложи, дори когато не е желана, но тогава не трябва да изглежда като помощ. И никога да се споменава под каквато и да било форма за такава помощ.

Как става номера? (да знам, че това е любим мой въпрос :о))

Сега, искам да ви предупредя, че нямам желание да ви подучвам как подмолно да въздействате и да манипулирате някой, за да постигнете някаква ваша си лична  цел. Целта е помогнете на някой, не да спре цигарите, а да се замисли по друг начин върху нещата.

Ето така става номера – трябва да опитате да помогнете на пушача да промени начина си на мислене по отношение на цигарите и пушенето.

Повтарям – да помогнете, а не да му кажете как да мисли!

Точно тук е важния момент. До момента, вече десетки хора, кампании и послания са разяснявали на пушача някакви неща за цигарите, и няма начин пушач да не е чувал че цигарите са вредни ,скъпи и водят до импотентност. Но човека си пуши въпреки това. И това поражда в него вътрешния му конфликт – от една страна той не иска да пуши, но от друга, го прави,  и е склонен да обяснява това с множество причини и да намира начин да генерира положителни емоции, свързани с пушенето.

Именно тези измислени причини, повторени сто хиляди пъти в съзнанието на човек, го карат да вярва, че те са истински. Точно с тези причини трябва да се работи първо – и да стане ясно, че те са илюзорни.

Кои са тези причини? Разбира се, аз съм писал нееднократно за тези илюзорни причини, ето някои от тях:

-        Просто не знам какво да правя с ръцете си;

-        Обичам усещането на цигарата в устата ми;

-        Обичам да вдишвам дима;

-        Харесва ми ритуала – кафе, вестник,  цигара;

-        Пуша в компания при случай, на по питие;

-        Пушенето е стилно

-        Харесвам миризмата

-        Харесвам вкуса на цигари

Ако не сте съвсем сигурни точно защо тези причини за пушене за илюзорни и как точно да намекнете защо за илюзорни, свържете се с мен с конкретен въпрос и аз ще ви разясня, с няколко изречения. И не само за тези причини – можете да се свържете с мен с всякакви причини за пушене, каквито и да са те и колкото и основателни да ви се струват, ще ви обясня защо те са само илюзия.

А след това ..?

Ако по някаква случайност горната тактика сработи и вие имате подозрения, че човекът който пуши има склонност да преразгледа отношението си към цигарите, можете да преминете на следваща стъпка. Доверието в цигарите вече е разклатено.

Щях да седна да описвам какво трябва да се направи след това, но всъщност всичко е строго индивидуално – трябва да се подхожда лице в лице с човека. Тоест, все пак се очаква и той да извърви някакъв път към собствената си свобода от никотина. Имах желание, но универсална рецепта няма.

Всички въпроси, които са свързани с истинската причина за пушенето, преодоляването на страха от спирането на цигарите, всички остатъчни заблуди, механизма на никотиновото пристрастяване и действието на никотина в организма – всичко това, трябва да се обясни конкретно и не става с намеци.

След това, разбира се,  и самата механика на спирането на цигарите, двата основни подхода, които се прилагат в зависимост от нагласата на човека. Всякакви конкретни инструкции, които трябва да се имат предвид, по време на спирането – всичко това е достатъчно важно и ще се очаква, човекът, който пуши, да е минал през сериозен мисловен процес на анализ за себе си – има ли желание да се освободи от цигарите или не?

Опасно е да се импровизира тук с дистанционни съвети към конкретни хора, тъй като общата грешка, която се допуска е следната – да се опиташ да спреш цигарите, като се опитваш да потискаш желанието за пушене със силата на волята. А това е много погрешен начин за спиране на цигарите и много потискащ начин да се провалиш. Личният контакт си остава най-силния метод за подпомагане на хората да спрат цигарите.

И малко за обобщение

Вие можете да помогнете на някой редовен пушач, за да се замисли дали цигарите му дават това, което той си мисли, че му дават. Всичко обаче трябва да бъде направено с такт и разбиране на проблема с цигарите. Не забравяйте никога, че пушачите не са лоши или глупави хора – те са жертва на никотина и масовото промиване на мозъци. Те са жертва и заслужават вашата помощ. Дори да не я разберат или да не я приемат, вие не се страхувайте да направите опит да им помогнете. А, и да не забравя –  никой няма да ви повярва ако самите вие пушите.

Най-лесния начин да помогнете на някой да спре цигарите, е като вие самите спрете цигарите и се възползвате от всяко прекрасно следствие от спирането на цигарите. Колкото и да е банално, няма нищо по впечатляващо от лични пример. Тук няма как да не се съгласите с мен, нали?

Comments are closed.