Спиране на цигарите и правото на избор

Posted on 11 May 2011 by nicofree

Всичко в едно изречение:

Неосъзнаването на факта, че е никотиново зависим, кара пушача да възприема пушенето като негово право на избор.

За съжаление пушачите нямат право на избор, що се отнася до пушенето.

Ето защо аз смятам така:

Няма как да не сте чували от някой пушач, че да пуши е негово съкровено право на избор.

Много често когато хората, които пушат се възмущават на ограниченията за пушене, разпалено обянсняват как такива мерки ограничават личната им свобода.

И всичко това звучи много логично. Точно така, те са жертвите на лошите чичковци в държавата, които искат да ги тормозят с поредната забрана, глоби и социална изолация. В крайна сметка, ако цигарите бяха толкова вредни – защо не ги забранят целокупно за производство и продажба?

Всичко това ми е толкова познато. Аз самият съм използвал абсолютно същите аргументи, когато самият аз пушех редовно.

Сега, разбира се нещата ми изглеждат по съвсем друг начин. И това се дължи единствено на факта, че вече не съм пристрастен към никотина и цигарите, и знам как никотина може да променя начина мислене.

Аз вече знам защо точно пушачите мислят по този начин за цигарите и защо приемат пушенето на всяка цигара като право на избор.

Всъщност всичко зависи от гледната точка.

Свобода на личен избор е когато се чудиш каква бира да си поръчаш, или каква марка цигари да си купиш.

Проблемът с личния избор, да запаля или да не запаля,  се дължи на това, че пушачите не осъзнават, че те са никотиново зависими, физически и психически. Именно част от психическата им зависимост е  заблудата, че цигарите са тяхно право на избор.

Ако приемете, че цигарите са нищо повече от наркотична зависимост, физическа и психическа, гледната точка се изменя драстично.

Замислете се, дали хероиновия наркоман възприема хероина като право на избор – да се надруса или да не се надруса? Аз бих отговорил с „едва ли”, а вие? По-скоро той няма избор, той трябва да се надруса.

Някой може да каже – да, ама с цигарите положението е друго, не е като с хероина. И ще е напълно прав! С при никотиновата зависимост няма физическа болка, тежки симптоми на абстиненция.

И именно поради това, пушачът не осъзнава, че е наркотично зависим от никотина. За разлика от хероиновия наркоман, който е напълно наясно, че е наркоман.

Пушачът не приема пушенето и цигарите като наркотична зависимост, каквото то е, и заради това възприема пушенето като негово право на избор.

Всъщност пушачът никога не е имал право на избор след като е  запалил първата си цигара.

В заключение искам да кажа, че пушачите наистина за жертва в този случай. Те са жертва на заблудата на никотина, който е дресирал мозъците им да приемат цигарите като нещо ценно и като избор, да запалят или да не запалят.

Върху това приемане на цигарите се базират всички останали страхове от спирането на цигарите – страхът от лишаване от нещо ценно, страхът от липсата на нещо ценно и страхът че таз липса никога няма да приключи.

Всичко това са заблуди!

Съвсем скоро в новата секция за регистрирани потребители на сайта ще разгледаме подробно всички тези проблеми и ще дадем еднозначни отговори и стратегии за справянето с тях.

Пожелавам УСПЕХ на всички!!!

Comments are closed.