Топ 10 на най-безполезните съвети за спиране на цигарите! Част 3

Posted on 19 July 2011 by Vanio Kamenov

Десетте най-безполезни и вредни съвета за спиране на цигарите – събрани на едно място, разпертушинени и обяснени! Шоуто продължава!

Без да губим време – днес ще си говорим за фалшивите стимули, за приятелите ви и за вашия челен опит.

парите са си пари, но дали ще ви помогнат даспрете цигарите? Фото:SXC.huФалшивите стимули – така гурутата по отказване от цигарите наричат различни техники, чрез които човек, който спира цигарите, се опитва чрез нещо материално да се стимулира да спре цигарите.

Тук се включва цял набор от безполезни съвети и техники, ще дам няколко примера:

  • Не пушите три месеца и със спестените пари си купувате нещо, което много искате, но все не намирате пари да си го купите. Всеки си има по нещо такова.
  • Хващате бас с приятели, че ако ви хванат да пушите ще имате да им давате някаква сума пари.
  • Ежедневно се награждавате за това, че не пушите – купувате си всякакви дреболии.

Защо тези материални стимули са фалшиви? Защото те се използват с презумпцията, че вие се лишавате от нещо ценно – цигарите – и поради този ви подвиг трябва да получите „захарче”. Ясно е че това е погрешна стратегия – губите пари, рискувате да напълнеете, рискувате да се разочаровате сериозно от себе си, и в крайна сметка се привързвате към цигарите още повече.

И дори още по-кофти – примерно не пушите 6 месеца и за награда си купувате един хубав и скъп часовник. (Да, знам, сигурно няма да стигнат за Patek Philipe :o ))

И този часовник винаги ще ви напомня за периода когато сте извършил героичния подвиг – да спрете цигарите за 6 месеца. Все едно цигарите са ви купили този часовник.

Моят съвет:

Не ги използвайте. Фалшивите стимули не работят в дългосрочен план – вие просто спирате да пушите и вече никога не запалвате. Не е необходимо да се връщате към цигарите с мисли за лишението и “подвига”.

Избягвайте компания на пушачи. Поредния безполезен съвет. Какво да правим сега  – да се затворим вкъщи и да чакаме приятелите ни да спрат цигарите, за да можем да се виждаме с тях? Определено не.

Какво бихте направили, ако например, видите някой да яде шкембе чорба с течен шоколад? Трябва ли да избягваме компанията на такива хора, за да не ни се прииска и на нас шкембе с течен шоколад?

Приятелите ви пушат? Това не е причинa да се лишавате от нормален живот. Фото:SXC.HUТоест, отново нещата опират до искане и до неискане. Ако искате да пушите, можете да си пушите и сам вкъщи. Ако Не искате да пушите, ако ще да се скъсват да кадят около вас, пак няма да проискате, както няма да ви се дояде шкембе с течен шоколад.

Разбира се, трябва да наблегна и на фактора – пушаческа завист! Не че са лоши хора. Много е вероятно добър приятел да се опитва да ви изкуши да запалите, но това той го прави само за да успокои собствената си съвест. Просто му се усмихнете и му кажете, че разбирате неговото затруднение – той все още пуши. Той наистина се нуждае от малко съчувствие.

Моят съвет:

Не избягвайте приятелите си, които пушат. Когато сте в тяхната компания се наслаждавайте на взетото решение да бъдете непушач. Ще видите, че точно в първите няколко дни, когато мачкате малкото никотиново наркоманче, срещата с приятели ще ви бъде страхотно удоволствие. Ще натрупате страхотна увереност в себе си че можете да се справите с наркоманчето, и то в среда, в която хиляди се провалят. Защото са се заблудили, че цигарите са нещо много ценно – нещо което те не са. Ако се лишавате от приятелите си заради спирането на цигарите, и така без да искате ще приемете спирането на цигарите като лишение. Което е напълно погрешно.

До тук станаха 9 напълно безполезни и вредни съвета.

Чудех се дали да не напиша не 10, а 15, но сега се сетих за нещо много по-добро:

Кампания „Челен Опит!”

Искам всеки от вас – регистрирани ентусиасти – да напише, кой според него е най-безполезния или вреден съвет, който той някога е последвал и се е провалил.

Напишете нещо от вашия опит! Споделете нещо лично, от вашия лош опит с цигарите! Да видим къде е грешката и как да я поправим!

Очаквам ви!

УСПЕХ!!!

Comments are closed.