Топ 10 на най-безполезните съвети за спиране на цигарите! Част 2

Posted on 11 July 2011 by Vanio Kamenov

Здравейте Ентусиасти! Продължаваме с нашия списък от топ 10 от най-безполезните и вредни съвети за спиране на цигарите, на които можете да се натъкнете.

И повярвайте ми, „натъкнете” e слаба дума :о)

За днес съм избрал следните безполезни и вредни съвети:

  1. Направете си списък на причините, заради които трябва да спрете да пушите.
  2. Намерете си нещо, с което да замените пушенето.
  3. Ограничете местата, където палите цигара – в колата, на спирката …
  4. Информирайте се за никотинови заместители.

Всички тези „съвети” се отнасят до фазата, непосредствено преди да спрете цигарите. Те сякаш са проектирани да провалят доброто ви намерение.

Ето защо аз смятам така:

Списък с причини за спиране на циогарите - забравете тези глупости. Фото:SXC.hu

Направете си списък на причините, заради които трябва да спете да пушите.

Какво целим тук – винаги да си ги имате причините, да не ги забравяте и те да ви служат за мотивация. Какво постигаме? Постигаме един добре известен списък с причини за спиране на цигарите, който и от сън да ви събудят можете да изрецитирате. Това е защото вие този списък си го знаете и без да си го записвате никъде.

Това са всичките онези причини, ВЪПРЕКИ които вие и до сега си пушите. Това са всичките причини, които ги знаехте и преди да запалите първата цигара. Тези причини са ви напълно безполезни, освен ако не целите да се депресирате и да ви се допушва всеки път като си ги прочетете от списъка.

Моят съвет: Не правете никакви скапани списъци. Всичко опира до искане и неискане, желание или нежелание. Ако имате желание да пушите никакви причини не ви спират – доказали сте това с години, сами на себе си. Трябва да загубите желанието за цигара – това е!

Намерете си нещо, с което да замените пушенето. Съвета за заместването е фундаментално погрешен. Той произтича от предположението, че пушенето е нещо, без което много трудно се минава. Трябва да се замени с друго нещо, подобно на него нещо.

Интересно, с какво замествахте цигарата, преди да станете пушач? С нищо – защото вие по принцип нямате нужда от цигарата за да живеете, съответно нямате нужда да я замествате с нищо. Питайте приятел непушач – как се справя с липсата на цигари и той ще ви се изсмее. Човек няма нужда от цигари в нормалния си живот, за това няма нужда да ги замества с нищо.

Този съвет е напълно вреден – създава впечатление, че цигарата е нещо ценно, което трябва да се замества и така прави връзката на пушача с цигарата много по-силна.

Моят съвет: Плетенето на една кука или ездата сами по себе си са чудесни хобита, но пушенето не е нито хоби нито навик, а обикновена наркотична зависимост. Пушенето не се нуждае от замяна, а просто да се отървете от него, с облекчение. С правилната нагласа това се постига много лесно.

Ограничете местата, където палите цигара. Ако вие палите цигара, това означава, че имате желание да пушите. Ако имате желание да пушите означава, че вие си мислите, че цигарата ви дава нещо, което е много ценно. Защо тогава да се ограничавате? Ако удоволствието е по-силно от страха ви от заболявания, пафкайте си на воля.

Самата идея за ограничаване води мозъка ви в коловоза, че цигарата е много ценна, а непушенето се приема за ограничение. И то самоналожено такова. Вие се ограничавате за нещо, което други си позволяват. Така всяка цигара ви става все по скъпа и ценна –  всяка цигара е награда, очаквана с нетърпение. Веднъж като възприемете непушенето като ограничение – вие сте на магистралата към проваленото спиране на цигарите. Ограничаването на пушенето и самовъздържанието вдига много силно стреса от самото спиране на цигарите. Много вреден съвет.

Моят съвет: Не се ограничавайте, пушете и мислете – какво точно ви дава всяка конкретна цигара, която пушите. Станете съзнателен пушач – погледнете в себе си и вижте дали не сте жертва на измама от страна на цигарите. Наистина ли ви дават това, което си мислите? Потърсете „съзнателен пушач” в сайта за да видите какво имам предвид.

Информирайте се за никотинови заместители. Голямо безумие. Вие се опитвате да се отървете от никотинова зависимост. Но някой ви съветва – недей да пушиш никотин с цигарите, дъвчи го, вместо това. Никой ли не схваща безумната ирония тук – хората се опитват да спрат да вкарват наркотичния агент в тялото си чрез цигарите, но някой им предлага вместо това да го получават по друг начин?

Представете си следния съвет: „Ок, пич, ти си хероиново зависим, нали така? ОК, ами защо не опиташ вместо да го пушиш, да си го биеш венозно? Много помага …”
Звучи идиотски, не е необходимо да си „Айнщайн” за да го видиш, нали?

Само за сведения ще ви кажа, че горните примери за безполезни и вредни съвети са взети само от един източник. Няма да казвам от кой за да не се обидят, но можете да ги прочетете разхвърляни на много места.

Моят съвет:

Не се водете по съвети, дадени от хора, които не са минали по пътя на спирането на цигарите по лесен, сигурен и постоянен метод. Не вярвайте да скептиците, на давайте ухо на нищо, което ви демотивира.

Вие имате проблем – цигарите! Съветите, които получавате трябва да са водят към решението, а не към задълбочаване на проблема!

УСПЕХ на всички Ентусиасти!

0 Comments For This Post

1 Trackbacks For This Post

  1. Още 4 от най-безполезните съвети за спиране на цигарите! Анонс Says:

    [...] поредната си статия по въпроса съм избрал следните безполезни и вредни [...]