“Защо пуша аз?” Един съвсем небрежен експеримент.

Posted on 13 October 2010 by nicofree

Преди няколко седмици си направих малък експеримент. В един от големите български форуми пуснах тема “Защо пушат хората?”.

След като майките подискутираха, аз реших да обобщя резултатите от отговора на въпроса в темата. Помествам моя спотинг от там, с леки стлистични корекции, както и със съответните съкръщения на разни отклонения, специфични за дискусията там :о):

“Тъй като гледам, че ентусиазма за споделяне се изчерпва, и още никой с никой не се е скарал, бързам да споделя и моето мнение по въпроса, с кратък коментар.

Отново искам да подчертая, ако на някой му се струва, че правя някаква агитация, и го карам да спре да пуши – не е така. Все ми е едно как се справяте със стреса, как използвате ръцете си или дали цигарите ви помагат на социалния живот.

Темата беше насочена към хората, които искат да спрат да пушат.

Според моето лично мнение, с което не ангажирам никой, има само една, единствена причина, поради която хората палят цигара. Или хайде да кажем две причини.

Едната е физическа зависимост от никотина, а другата – психическа зависимост от никотина.

Физическата зависимост се изразява в чувство на дискомфорт, напрегнатост, празнота в областта на слънчевия сплит, невъзможност да се съсредоточи,  когато се появят симптоми на никотинов глад. В такива моменти, човек изпитва завишени нива на хроничния стрес, чувства се напрегнат, не знае какво да прави с ръцете си. Усеща физическа липса. След като запали цигарка, това усещане изчезва, поне за около 30 минути. Човек отново знае какво да прави с ръцете си и може да се концентрира върху работата си.

Психическата зависимост е малко по-страшна. Тя се изразява в сигурност, че цигарите дават на човек нещо уникално, което нищо друго, освен дим на запалени треви, не може да даде. Тя се изразява с това, че цигарите се възприемат като приятел, отдушник и средство за удоволствие. Освен това тя е и сигурността на всеки пушач, че да спреш да пушиш е трудно. Също е известна като страх, при мисълта за спиране на цигарите.

Психическата зависимост се развива у човека само за да служи на физическата зависимост. Защото сама по себе си физическата зависимост е много слаба. Знаете, че майки спират цигарите за по година и повече, без никой да е усетил дори, че е никотиново зависим. Толкова слаби са проявленията на никотиновия глад.

Но, тези  хора са знаели, че след година пак ще пушат и това е туширало проявата на психическата им зависимост.  За това те са спирали да пушат лесно – защото са се борили само с физическите симптоми на никотиновия глад.

Това е и истината за правилния подход за спиране на цигарите – лесно и необратимо.

Първо се премахва психическата зависимост, това е трудната част, а после сборването с физическите симптоми е елементарно, както може да ви каже всяка майка, която е спирала да пуши по време на бременността си. Един вид, спирате да пушите … докато си пушите. Просто желанието ви за пушене изчезва, …. като дим :о) ”

Карй на цитата!

Основни причини за пушене, споделени от нашите модерни мами:

 • При стрес, за успокоение; (раздразнителност, силна емоция, )
 • Удоволствие при пушене;
 • Удоволствие от държането на цигарата;
 • За да не напълнея;
 • По навик;
 • При неудобство от околната среда;
 • За да има какво да правя с ръцете си;
 • Заради алкохола;
 • Заради социален натиск (всички наоколо пушат);
 • Ритуал; ( в кръчма, сутрин в работата);
 • Лека форма на бунтарство (за да имам поне един порок);
 • Заради абстиненция (няколко часа без цигари – лудост)

Основни причини за спиранена цигарите, споделени от нашите модерни мами:

 • Защото смятам, че трябва;
 • Защото искам да спра цигарите;
 • Заради бременност;
 • Заради удоволствието да контролираш живота си;
 • За да си докажа, че мога;

При много от мамите се повтаря моделът – „Пуша по няколко цигари на ден, не мисля, че съм зависим/а, едва ли имам проблем с цигарите, смятам, че това не е много …

Разбира се, повечето хора пушат не само поради една причина. В повечето случаи се комбинират – стрес и удоволствие заедно.

Интересен е моментът със спиранията на пушенето. Много хора ни казват, че са спирали по няколко пъти, но пак са започвали да пушат.

Никой, обаче, не си призна, че е опитвал да ги спре, но се е провалил. По скоро хората са склонни да ни разкажат, че има някаква причина за да започне отново.

Вгледайте се внимателно в причините за пушене, които хората изтъкват. Преценете за себе си къде попадате вие. Ако трябва, добавете някоя причина, за която не е писано.

Ако имате какво да споделите, не се колебайте да коментирате. Ако ви допада моя подход към проблема с цигарите, гласувайте за статията в svejo.net, или натиснете един “Like” – това може да пренесе тази статия пред погледа на някой, който наистина се нуждае от помощ, за да спре цигарите.

Не се колебайте! Премахнете всички съмнения във собствената ви сила!

Регистрирайте се за редовния ни бюлетин със съвети, подпомагане и окуражаване! За всеки, който се нуждае от помощ за спиране на цигарите!

Ще получите информация за това как да спрете цигарите по възможно най-лесния начин. Ще получите безплатен мини курс на е-мейла си, който ще ви подпомогне да постигнете мечтаната свобода от никотина!

Първите 100 регистрирани за мини курса, ще получат като подарък и една лекция, която ще ви помогне да не напълнеете и с един килограм, след като спрете да пушите!

Не се колебайте да поискате своята свобода!

2 Comments For This Post

 1. Лични финанси Says:

  Не съм съгласна с това: “Първо се премахва психическата зависимост, това е трудната част, а после сборването с физическите симптоми е елементарно, както може да ви каже всяка майка, която е спирала да пуши по време на бременността си. Един вид, спирате да пушите … докато си пушите. Просто желанието ви за пушене изчезва, …. като дим :о) ”” – не бива да се заблуждаваш, че после може пак да пушиш.

  Ето тук моята история: http://kadebg.com/2010/07/23/spiraneto-na-cigarite-3-strashni-neshta/

 2. nicofree Says:

  Здравей! Печелиш “жълта фланелка”, за първия коментар в този блог :о)

  Едно от важните правила в живота на бившия пушач е никога да не вкарва никотин в тялото си, ама наистина никога. Защото всеки, който пуши, знае, че пристрастяването към никотина става изключително бързо.
  Но, когато човек си дава ясна сметка за това и какво може да му се случи, той вече няма желание да пуши. Така рискът да запали цигара, по своя воля, се свежда до нула.
  Ако някой си мисли, че след като не е пушил в продължение на няколко години, може да си позволи една цигара, това показва, че той все още е психически зависим от цигарите, и тайничко иска да пуши :о) А ние целим обратното – да НЕ иска :о)

1 Trackbacks For This Post

 1. Спиране на цигарите: Усмивки от старите ленти Says:

  [...] “Защо пуша аз?” Един съвсем небрежен експеримент. [...]