“Спирам цигарите!” – каза той. И всички се засмяха.

Posted on 21 October 2010 by Vanio Kamenov

Да си поговорим малко за подкрепа и окуражаване по време на отказване на цигарите.

Случвало ли ви се е да се опитвате да откажете цигарите и да вземете да оповестите решението на всички? На всички пушещи приятели.

Спомняте ли си скептичните им погледи? И това са най-близките ви хора. Въпреки това, когато пушач чуе, че някой колега по цигара прави опит да се спре да пуши, просто не може да се сдържи да не е скептичен и да изрази това гласно, с гримаса или някаква иронична забележка.

Защо става така? Нали в повечето съвети в Интернет за спиране на цигарите казват точно това: „Кажете на всички, че спирате цигарите!”. Защо след като сте направили точно както пише в „дебелите книги”, после се чувствате толкова тъпо? Ще ви дам обяснение на това.

Аз знам, защото съм бил и от двете страни. Когато някой от пушещите ми приятели решаваше да се пробва да спре, винаги го одумвахме и решавахме, че няма никакъв шанс. Подмятаха се забележки, че ако той спре цигарите, то аз веднага спирам цигарите след него. Винаги демонстрирахме подкрепа на човека, но винаги това ставаше веднага след като първоначално инстинктивно го обезкуражим.

След като човекът се провали в опита си да спре да пуши, винаги ще се намери някой приятел с великодушен жест да му предложи цигара, като мярка за успокоение пред провала. Заедно с подадената цигара, вътре във великодушния приятел едно малко първобитно човече скача от радост  – „Добре че се провали, защото иначе щях да се чувствам направо ужасно – той да спре, а аз да не мога.”

На какво се дължи това поведение? Защо пушачите не могат истински да подкрепят един от своите приятели, който иска да се отърве от никотиновото робство?

Обяснявам веднага, четете надолу.

Всеки човек е вътрешно настроен да си пази психиката от сривове, от изпадане в депресия. За да прави това, много често се налага човек да игнорира част от реалността, да я замества с нещо, което е изгодно на психиката му и да моделира поведението си така, че психиката да не пострада.

За това е много трудно с чисто сърце да подкрепиш някой който спира да пуши, докато ти самия пушиш. Защото много често самата мисъл за спиране на цигарите изпълва със страх пушача и той замества това с поведение, което компенсира усещането му за слабост. Това обикновено е причина за външно изразените ирония, сарказъм и недоверие.

Точно това правех и аз, със всички, които се опитваха да спрат цигарите около мен.

Какво постигахме така с психиката на отказващия се брат?

Към стреса, който той преживява от това че има причина да спре цигарите, плюс стреса от самото спиране на цигарите и страховете, които изпитва човек който следва грешния начин на спиране на цигарите, с отношението си пушачите добавят още голям обем стрес. Превръщат човека, който иска да спре цигарите в обект на подигравки, като така подриват самочувствието му и допринасят за неговата неувереност че е взел вярно решение, да спре да пуши.

Когато аз реших да спра цигарите, знаех много добре какво ме чака. Вече имах зад гърба си няколко опита. Последния от тях датираше само от преди няколко месеца, като се опитвах да спра с електронна цигара. Тогава всичките ми пушещи приятели и колеги почти ме превърнаха в боксова круша, по въпроса с цигарите. Та, когато взех решението за спра цигарите за последно, не казах на никой, освен на жена си. Спрях в понеделник. Така до уикендните ми срещи на по чашка с пушещи другари имаше достатъчно време.

Така, когато им казах, че съм спрял да пуша, всички се изредиха да питат за колко време смятам да съм спрял. Моите най-близки приятели ми казваха – ти не бързай, изчакай … И на никой не можех да обясня че решението е взето окончателно и аз повече няма да пуша никога. Сега, когато минава вече година от тогава, аз се справих с много неща в живота си без помощта на цигарите, те вече разбраха че това не е шега. А като пуснах този блог, направо паднаха от изненада :о)

Но стига приказки за днес.

Да се опитам да ви дам и малко полезна информация.

Когато решите да спрете цигарите, почти всички близки ваши пушачи ще ви вземат на шега, някои ще бъдат саркастични и иронични. Няма да ви вярват – нали и те самите са опитвали и са се „уверили”, че да спреш да пушиш е трудно.

Не позволявайте тези неща да ви разколебаят. Вие сте взели правилното решение. Единственото правилно решение. Всеки пушач, дълбоко в себе си иска да спре цигарите, или поне знае със сигурност, че след време ще му се наложи да се справи с проблема. Не позволявайте на хора, които все още не са стигнали до това единствено важно и правилно решение да ви разколебаят. Те без да искат ще се опитват да ви дръпнат отново надолу.

Когато нещата стават напечени, има едно място където винаги, гарантирано винаги, ще намерите подкрепа и окуражаване. Ако се свържете с мен, аз ви гарантирам, че със съвет, подкрепа и окуражаване, мога да ви помогна да се отървете от неувереността си, от страха си, или от съмненията си в собствената ви сила.

Пожелавам ви УСПЕХ!

Ако харесвате статията  и смятате, че тя може да бъде полезна на някой, моля, гласувайте за нея, или изберете един „Like”. Така статията може да достигне до някой, който има нужда от подкрепа и окуражаване.

Или просто се замислете как ще окуражите следващия човек, който ви сподели, че спира цигарите.

Не се колебайте! Премахнете всички съмнения във собствената ви сила!

Регистрирайте се за редовния ни бюлетин със съвети, подпомагане и окуражаване! За всеки, който се нуждае от помощ за спиране на цигарите!

Ще получите информация за това как да спрете цигарите по възможно най-лесния начин. Ще получите безплатен мини курс на е-мейла си, който ще ви подпомогне да постигнете мечтаната свобода от никотина!

Първите 100 регистрирани за мини курса, ще получат като подарък и една лекция, която ще ви помогне да не напълнеете и с един килограм, след като спрете да пушите!

Не се колебайте да поискате своята свобода!

Comments are closed.