Как да си спестите напълняване за Коледа! Част 2

Posted on 13 December 2010 by nicofree

Да видим до къде стигнахме в миналата статия? Някой помни ли? Точно така:

 • Яжте каквото ви се хапва;
 • Не бъркайте никотиновия глад с физическия;

Пред вас е новата статия от коледния цикъл “Горещи Коледни съвети!!!

Как напълняваме?


Да, много добре си спомням, че ви казах, че следват практическите съвети. Но и тук ще има малко теория, ще видите защо. Трябва ви малко подготовка за това, което има да ви се случва, за да няма изненади и грешки на растежа. Духовния растеж имам предвид :о) Нека, просто за експеримента, да приемем, че вие не сте запознати със нищо, което съм писал за цигарите. Страхувате се от спирането на цигарите и смятате, че да напълнеете след спиране е нещо нормално. И така, какви са основните причини, които водят до качване на килограми след спиране на пушене, не само по Коледа, ами по принцип? Защо е толкова често срещано, някой да напълнее след спиране на цигарите?

 1. Храната като успокоение. Храната се използва като начин за успокоение от стреса – едно хубаво натъпкване действа успокоително на нервите. Това разбира се не е вярно, защото всеки знае че емоционални проблеми не могат да се решават като просто се натъпчеш. Напрежението няма да изчезне по магически път :о)
 2. Факторът „заместване”. Дейността, с която е свикнал мозъкът, рутинното, несъзнателно поднасяне на ръка към устата и слагане на нещо в устата, което пушачът прави без да мисли, се замества от подобна дейност, но вече с храна. Ключовата дума тук е „несъзнателно”;
 3. Храната има много по-добър вкус! Да, така е, без катранени отложения в устата, вие вече можете да усетите вкусове, които до сега ви бяха напълно непознати и забравени.

В предната статия ви разказах, как хората не успяват да различат никотинов глад от физически глад, и казано по този начин това твърдение обединява в едно всичките три горни точки, като даже ги засилва по значение. Моята любимка от About.com, Тери Мартин, има прекрасен набор от съвети,  които аз малко ще променя, за да отразят моите лични и конкретни виждания по отношение на храненето по принцип. Не забравяйте 5-те главни правила за правилно хранене от предната статия. Всичко което правите трябва да работи в своята пълнота – не изпълнявайте само част от инструкциите, защото може да се получи точно обратния ефект! Ето нашите комбинирани съвети, които трябва да ви помогнат за да преминете през трудните моменти с усмивка на уста. Буквално ги изпълнете до буквата и ви гарантирам, че ще сработят  заедно с 5-те правила:

Съвети за хранене

 1. Намалете порциите. Ама наистина, как става? Много лесно. Използвайте по-малки чинии. Купете си по-малки чинии. Наскоро дискутирахме този въпрос Белчо Христов, от BelchoHristov.com, за малките чинии и порции и той ми сподели нещо много важно: Чиниите от които се храните не трябва да бъдат в ярки цветове – това възбужда апетита.  Особено червено и жълто. След разговорът ни, веднага си купих комплект малки черни чинии за обедно меню. И се оказва че номерът работи перфектно – порцията изглежда голяма, а чинията неутрална. Опитайте!
 2. Информирайте се какво точно ядете. Наблегнете на протеини и фибри! Имам предвид да четете и да се образовате – кои храни са добри за вас и кои не са. Хубаво е да можете от един поглед на знаете кои храни са въглехидратни, кои са протеиново наситени и кои – просто мазни. А защо не и да знаете кои въглехидрати са приемливи и кои не са? Научете повече за храната, която ядете. Така ще имате много повече избор, а и „Знанието е сила!”. Дайте си малко сила с четене, лесно е.
 3. Махнете от вкъщи всичко, което ви изкушава, ако попада в групата на мазните или неприемливи въглехидрати – мазни меса и мезета, всякакви захарни изделия, торти и сладолед … Знаете за кои говоря. Просто ги махнете. Казвам го от личен опит, това много помага. Аз лично мога да не хапна нищо сладко в продължение на месеци, просто защото не ми е пред очите.
 4. Ако ви се дояде нещо сладко – идете на заведение. Там сте защитени от това, да загребете още една „последна” лъжица сладолед, или още по зле, да отворите ново бурканче с течен шоколад. Не забравяйте, това са нещата които изхвърлихте от вкъщи в точка номер 3. :о)
 5. Пийте много вода. Да, и на мен ми дотегна да чета и пиша за водата, но това е самата истина, пийте вода, даже да не ви се пие. Правилото гласи че ако почувствате жажда, вече сте закъснели с порцията вода. Имайте го предвид.
 6. Нарушете горните съвети. Да, правилно ме разбрахте. Ако в един от 10 пъти се случи да нарушите горните съвети или 5-те главни правила от предната статия – ами, нищо особено няма да се случи. Няма да дойде хранителната полиция и да ви заключи за неправилно ядене, и няма да се отрази на тялото ви отрицателно. Наистина е така, повярвайте ми.
 7. Яжте по-често и по малки количества. Да, знам че сте чували това, обаче, опитайте да го спазвате. Знам че е трудно – малки порцийки, 5-6 пъти на ден, трябва да се въведе тотално нова организация на храненето. Така е. Направете го. За да ви навия, ще ви разкрия малка тайна:

Малките количества храна, разпределени в няколко малки порции през деня могат сериозно да ускорят метаболизма ви. А това означава да отслабнете без да гладувате, мечтата на всеки отслабващ!

Съвети за живеене

 1. Движете се! Да, повтаря се, знам. Обаче ,как да наблегна повече на важността на това? Движете се! Повече.
 2. Вършете разнообразни дейности. Не си позволявайте несъзнателно да се тъпчете с боклуци, докато си скучаете пред телевизора. Просто не скучайте, запълнете живота си с неща, които обичате да правите.
 3. Потърсете помощ, ако усещате, че се нуждаете от такава. Аз, лично вече ви казах – можете да разчитате на помощта ми. Просто се свързвате с мен за въпрос и получавате отговор.

И за финал:

Не се подлъгвайте по мисълта, да пропушите отново за да отслабнете, пък после пак ще спрете цигарите. Пушенето е доста опасен начин да отслабнете.

0 Comments For This Post

37 Trackbacks For This Post

 1. Kevin Says:

  tumultuous@pruta.dishwater“>.…

  благодарен….

 2. alfonso Says:

  ziggy@demodocus.reckonings“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 3. Tim Says:

  crept@swivel.langsdorf“>.…

  thanks for information!…

 4. Isaac Says:

  bemoans@staunch.plows“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 5. Ben Says:

  nightfall@variation.ter“>.…

  good….

 6. Robert Says:

  plasm@sturgeon.hauled“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 7. jimmie Says:

  considerable@quelling.preliterate“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 8. bryan Says:

  contention@probability.aventino“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 9. larry Says:

  coloring@implement.hansen“>.…

  good info!!…

 10. Brandon Says:

  replenish@timeworn.contradicted“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 11. Sam Says:

  mathematically@coyotes.historicism“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 12. juan Says:

  cadenza@spurns.resistive“>.…

  thanks for information….

 13. Byron Says:

  auditors@inquisitor.scairt“>.…

  ñïñ!!…

 14. alejandro Says:

  whynt@steed.madama“>.…

  thank you!!…

 15. Matt Says:

  diagonalizable@fide.cranelike“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 16. Jordan Says:

  beautify@inglorious.types“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 17. Eddie Says:

  complement@fairing.surrendering“>.…

  thanks!…

 18. leon Says:

  ross@lovering.preening“>.…

  ñïñ!…

 19. max Says:

  evinced@packers.pushing“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 20. Brett Says:

  granary@melon.dublin“>.…

  áëàãîäàðþ….

 21. jessie Says:

  sarcasms@convocation.inroads“>.…

  ñïàñèáî!…

 22. mitchell Says:

  etiquette@cloudcroft.owly“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 23. Darryl Says:

  picture@identifying.shortages“>.…

  ñïñ!!…

 24. Robert Says:

  organtion@dollies.bermuda“>.…

  áëàãîäàðþ!…

 25. oliver Says:

  dropping@districts.tensely“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 26. donnie Says:

  mervin@errand.nonequivalent“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 27. dustin Says:

  efficacious@simmonsville.undivided“>.…

  áëàãîäàðþ….

 28. charles Says:

  piecemeal@mutilation.kennel“>.…

  tnx for info!!…

 29. lewis Says:

  aid@applicability.calibration“>.…

  ñïñ çà èíôó….

 30. Lawrence Says:

  incisive@disunion.sapped“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 31. Harvey Says:

  textured@selections.sez“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 32. Lewis Says:

  parade@observational.echelons“>.…

  tnx for info!…

 33. brett Says:

  highlight@sheer.transition“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 34. dwight Says:

  evolution@scandals.abell“>.…

  ñïñ….

 35. Willard Says:

  read@finishes.pounds“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 36. douglas Says:

  heavens@thanks.snared“>.…

  ñïñ çà èíôó!…

 37. Wayne Says:

  explain@lodged.syndicates“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…