Цигари срещу патладжан!

Posted on 18 October 2010 by nicofree

Чудите се как да се отървете от патладжанената си зависимост? Има много лесен начин за това. Пафкайте цигарки :о)

Ироничната ми забележка за патладжаните и цигарите, да се надяваме, не е признак на патладжанена абстиненция, просто някои писания ми дойдоха в повече, тия няколко дни.

Ако тия дни случайно сте се заинтересували за проблемите на спирането на пушенето, няма как да не сте попадали на статия, кратък  разказ, файлетон или стихотворение на тема „патладжан срещу тютюнопушене”.

Оказа се, че международната научна общественост направо ври и кипи при това велико откритие – в патладжаните, или още  известни като „сини домати”, има високо съдържание на никотинова киселина. Учените от Германия, явно се предполага всички учен  и, изведнъж, вкупом открили удивително нещо – в никотиновата киселина помагала на тези, които искали да спрат цигарите.

Колкото повече патладжан се яде, толкова повече никотинова киселина има в тялото, и така се намалявал дискомфорта на  никотиновия глад.

ОК. Ако беше в някой сайт, който четат случайно попаднали хора – ОК, да го преглътнеш някак. Но, патладжанената истерия мина всякакви литературни граници. Не остана здравен сайт, който да не публикува есе, ода или поне хайку за патладжани.

Нека да помислим – дали химическия състав на патладжаните беше разкрит преди няколко дни? Дали „удивителните” свойства на никотиновата киселина са открити вчера? Едва ли.

Никотиновата киселина, или още известна като ниацин, като свойства и употреба няма нищо общо с никотина. За любознателните, линк: http://en.wikipedia.org/wiki/Niacin

Мога да ви кажа само едно, което  можете да проверите от личен опит, ако ви стиска: Колкото и патладжани да ядете, те, чисто физически, няма да ви помогнат за преодоляване на симптомите на никотинов глад. И изобщо няма да помогнат на психическото ви пристрастяване към никотина.

Бъдете много бдителни, когато някой ви дава такива препоръки. Ако се вслушвате във всичко ще бъдете подведени да вярвате на някаква измислица. Така, когато разчитате на фалшива помощ, можете лесно да се провалите в опита си да спрете цигарите. А като се проваляте, можете да изпаднете в състояние да се самообвинявате ,че не сте били достатъчно волеви, или че не сте яли достатъчно патладжан, например.

Не вярвайте на глупости. Мислете и проверявайте всичко, което е свързано със спирането на цигарите. И не само с това, разбира се.

Comments are closed.