Надписи и снимки – помагат ли за отказване от цигарите?

Posted on 23 October 2010 by Vanio Kamenov

Преди няколко години, някоя умна глава решила, че ако сложат различни предупредителни надписи върху кутиите от цигари, това ще помогне на хората да се откажат от пушенето.

Решили, че отказване от цигарите може да се постигне като хубавичко стреснеш човек, като му кажеш точно какво може да му се случи, ако пуши.

Звучи страшно логично, нали? Че кой би искал да пуши, ако му повтаряме от всяка кутия, че цигарите водят до импотентност? Или че пушенето вреди на плода при бременни жени? Или че просто „Пушенето убива”?

Даже на някои места по света са стигнали до друга крайност. Там слагат не надписи, а направо снимки. Снимки, които по принцип не стават за гледане, много много. Снимки на сърдечни операции, снимки на почернели бели дробове, снимки на тумори … Изобщо, чудна красота.

След като взели такова важно решение, големите държавници облекчено потрили ръце, доволни от свършената работа и запалили по цигарка.

Какво постигна в глобален план всичко това. Според задълбочените анализи по темата, изследвания и проучвания, проведени симпозиуми и конференции, научната общественост се съгласи че ефекта по отношение на отказване от пушенето е следния:

Кръгла нула.

Защо нула, и то чак „кръгла”? Ще го обясня само с няколко изречения, а вие ако имате идея или друго обяснение, моля, коментирайте.

Пушачите имат усещането и вътрешното убеждение, че цигарите ги спасяват от стреса. Те си въобразяват, че като пушат, стресът им намалява. За това, когато са напрегнати, те имат основани да запалят цигара. Какво виждат върху кутията? Снимка на тумор на гърлото, или надпис, който им казва че ако пушат, ще станат импотентни. Въпреки че някой ще каже че с тези надписи се свиква, подсъзнанието не спира да ги възприема. По този начин у пушача се наслагва още повече стрес и напрежение, той пуши повече, и връзката между него и цигарите укрепва, става здрава и ненарушима, както на времето дружбата между България и Съветския Съюз.

Тоест, казано с едно изречение, всички тези надписи и снимки стимулират пушачите да пушат още повече.

Звучи ли ви като заговор, между правителства и тютюневи компании? Не коментирам. Обаче, за да разберете една част от държавническото лицемерие по въпроса за пушенето и отказването от цигарите, можете да сметнете колко пари влизат в хазната от акцизи за цигарите. Всеки пушач, години наред финансира държавния апарат, докато вземе, че се разболее от някаква гадост, която причиняват цигарите. Държавата му казва „хак да ти е, нали ти казахме, не четеш ли опаковките?”, и го зарязва. Защото няма нужда да ви разказвам какво е нивото на медицинската помощ в нашата държава.

Помислете и върху още едно нещо. Спомняте ли си някой представител на тютюнева компания да възроптае, че върху дизайнерските им опаковки се лепят такива гадни надписи и снимки? И аз не си спомням. Я се опитайте да накарате продавач на мляко да сложи надпис „Млякото е полезно за вашето здраве!” на една трета от опаковката си.

Хайде, време е за коментар.

Ето едно филмче, което показва отношението във Великобритания към снимките и надписите по кутиите цигари.

Не се колебайте! Премахнете всички съмнения във собствената ви сила!

Регистрирайте се за редовния ни бюлетин със съвети, подпомагане и окуражаване! За всеки, който се нуждае от помощ за спиране на цигарите!

Ще получите информация за това как да спрете цигарите по възможно най-лесния начин. Ще получите безплатен мини курс на е-мейла си, който ще ви подпомогне да постигнете мечтаната свобода от никотина!

Първите 100 регистрирани за мини курса, ще получат като подарък и една лекция, която ще ви помогне да не напълнеете и с един килограм, след като спрете да пушите!

Не се колебайте да поискате своята свобода!

Comments are closed.