Спиране на цигарите: Рязкото отказване удря по джоба манипулаторите!

Posted on 19 January 2012 by Vanio Kamenov

Здравейте приятели!

Днес ми попадна едно уникално интервю, във вестник Монитор.

Заглавието на статията е:

„Рязкото отказване на цигарите удря сърцето”

Вече се досещате на къде отива работата и защо съм се газирал така, нали?

Пред нас имаме типичен пример на журналистическа или редакторска ограниченост, и на тотално неразбиране на проблема с пушенето и спирането на цигарите.

Не мога да отделя кой точно е главния герой в тая манипулация. Дали докторката е казала точно това,  което журналистите са публикували, или не – нямам ясна представа. За това ще карам наред, а вие си преценете – кой крив и кой прав.

Доктор София Ангелова, национална болница по белодробни болести. Снимка: МониторПърво: Д-р София Ангелова

Няма да кажа силна дума, ако предположа, че докторката никога в живота си не е била пушач. Въпреки, че е изключително симпатична и вероятно отличен специалист в областта на белодробните заболявания, тя далеч не познава проблемите на пушенето и спирането на цигарите.

Всички, които сме минали по тоя път, или които се опитват да минат, знаят много добре – забрана за пушене не може да бъде мотивация за спиране на цигарите. Всеки от нас, бивши и настоящи пушачи, знае много добре, че една забрана може да затрудни пушенето, но от друга страна  – да го направи още по-ценно в съзнанието ни.

Една забрана за пушене води до по-силно психическо пристрастяване. Една забрана не влияе върху желанието за цигара. Тя само причинява още неудобство и стрес.

А когато пушача е стресиран, му се пуши още повече.

Последното очевидно е непозната територия, не само за конкретната докторка, но и за 99 процента от консултантите, които хабят време и пари на хората, които искат да спрат цигарите.

Постъпването в белодробна клиника също не може да е правилна мотивация за спиране на цигарите. Белодробното заболяване се явява следствие на пушенето – премахване на пушенето няма да премахне заболяването, защото то вече е факт. Освен това наличието на такова следствие от пушенето, не влияе на желанието да пушиш. Дори самата докторка го е казала – пушачите в клиниката продължават да имат желание да пушат, налага се да използват волята си за да не пушат.

Тоест желанието за цигара е налице, следователно то не изчезва поради болестта на човека.

Продължавам нататък с отговорите на доктор Ангелова.

Очевидно подходът за „лечението” се осланя главно на използването на никотинозаместваща терапия. Защо докторката смята така, може да се види от нейното обяснение за това как никотина действа на мозъка:

Д-р Ангелова, а и масовия доктор, смята, че никотинът прави хората щастливи, поне за известно време.

Такова разбиране отдаване не се смята за вярно:

Никотинът не прави хората щастливи, а просто погасява физически симптоми на никотинова абстиненция. Така ги приближава до състояние на душевен покой, който е характерен за обикновения непушач.

Отделянето на допамина, в следствие на никотина, не прави пушачите по-щастливи, а ги прави по-малко стресирани, по-неизнервени и по-малко абстинентни от никотинов глад.

Пушачите по принцип имат занижени нива на допамин, поради задържане на отделянето му от мозъка в отсъствие на никотин.

Това е като щастието да си извадиш камъче от обувката – но преди това сам да си го пъхнал вътре, като ролята на камъче се изпълнява от никотина.

За това никотинозаместваща терапия е очевидна стъпка в погрешна насока. Все едно, вместо камъче в обувката да си слагаш пластмасово зарче, или кабърче, бихте ли го направили?

Е точно това ви карат да правите, когато ви предлагат никотинови лепенки, дъвки или цитизин на хапчета – да замените един проблем с друг проблем – безумно безсмислен подход.

От друга страна, при заместването на никотина с лепенки, или дъвки, в мозъка ви се формира разбирането, че никотина се нуждае от заместване, че той е нещо ценно, без което живота е труден и трябва да бъде заместен с нещо друго, което да направи живота поне малко по-приемлив.

Толкова съм писал за това, че вече ми става досадно да го повтарям – никотинът е основния проблем, не го замествайте с нищо, той не  ви е потребен.

Разбира се, следват и разни други терапии – лазеротерапия, иглотерапия, намси-ква-терапия …

Всеки има самочувствието да каже „моята методика”, но е малко странно да се каже, че с никотинозаместване, сбирщина терапии с неясен изход, някой отказва цигарите „от раз”.

Освен това, в интервюто следва много забавна част – старият номер с страхотерапията.

Думи на самата докторка добавеното в скобите е мое, както и болдването:

Ако (човек) сам обаче ги отказва и не прилага никотинозаместваща терапия, може да се стигне до нежелани, макар и не опасни ефекти, като сърцебиене, затруднено дишане и виене на свят.

Ето това изказване ме накара да напиша тази статия. Повярвайте ми, само уважението към професията на госпожа Ангелова ми попречиха да съм особено краен в мнението си за методиката и, за разбирането и за никотина, за мнението и за спирането от раз …

Цитираното е тотална манипулация, целяща да направи процеса ви по спиране на цигарите наистина труден, скъп и многократен процес.

Но, има и още!

Второ: Журналисти и редактори.

Не трябва да подминаваме епичните усилия на журналисти и редактори, да вкарат мислите ви в глух коловоз.

Вярно, докторката ги е напълнила с безсмислена и невярна информация, но те няма как да знаят това, защото те знаят по-малко и от самата нея по въпроса.

Вярно, заглавията на вестниците трябва да продават, така е устроен света.

Но от всичко, което докторката им казва те достигат до гениалното заглавие, че рязкото спиране на цигарите  „удря” сърцето? По какви извратени мисловни пътеки достигат до това заглавие?

Да, знаем, че много от БГ журналистите са просто несбъднати политолози, психолози, филолози … Но все пак, простотията трябва да има някакви граници и измерими стойности. Или поне така се надявахме.

Аз лично мога да им измисля поне 20 положителни заглавия, които ще продадат статията много по-добре и няма да контрастират на съдържанието на статията и на симпатичната снимка на доктор Ангелова.

И какво от това? – би попитал някой. И с право :о)

Моята статия няма да предизвика никакъв обществен отзвук. Тя ще бъде прочетена от много малка група хора. Няма да бъде препечатана от други медии.

Но ако не я бях написал, просто нямаше да мога да спя спокойно.

Вие изберете на кого да вярвате.

Аз само казвам това, което знам. Аз казвам истината за цигарите, без да усуквам.

Без да ви подлагам на тест на Фрагерщрьом  – за  установяване на „зависимост от тютюна”, защото знам, че хората не са зависими към тютюна, а от никотина в него. Защото знам, че и една цигара на ден да пушите, вие имате сериозен проблем с никотинова зависимост, щом се нуждаете от помощ за да не я пушите.

Аз не ви подлагам на тест на Шнайдер – за да ви меря мотивацията да спрете. Защото знам, че ако мотивацията ви беше достатъчна и правилна – щяхте да сте спрели цигарите. Самият факт, че трябва да ви мерят мотивацията ви подсказва, че тя не е достатъчна и правилна.

Толкова от мен за днес.

Отново си помислете – на кого вярвате?

2 Comments For This Post

 1. Атанасов Says:

  В някои случаи при отказването на цигарите наистина може да се появят сърдечни проблеми. Знам го от личен опит и от още двама мои познати. В техния случай лекарите препоръчват намаляването на цигарите до 5-6 на ден, а след няколко месеца да се спрат напълно.

 2. Vanio Kamenov Says:

  Всъщност, спирането на цигарите е нещо, което моментално се отазява положително на организма, още в първия един час. Ефектите от спирането могат да са само положителни, все едно да спреш да пиеш редовно катран :о)
  Сърдечните прбоблеми при спиране на цигарите се дължат най-често на силни пристъпи на паника, породени от здарва психическа зависимост от никотина. Хората често си мислят че загубват една вярна опора в живота си, нещо, на което винаги са можели да разчитат. Кой не е получавал сърдечни проблеми при усещането за приближаване на голям срив в живота? Вслучая с цигарите обаче – сривът, загубата на опора или жертването на нещо ценно, са само въображаеми. Никой от хората на които съм помогнал да спрат цигарите не е имал никакви сърдечни проблеми, а напротив, всички го правят с голям кеф :о) Освен това, да не забравяме че ако има хора които НЕ знаят как се спираст цигарите, това са лекарите, и особено пушещите лекари. Така че, техните съвети понякога не са много точни.

45 Trackbacks For This Post

 1. Allan Says:

  almost@physiologic.initiator“>.…

  hello!!…

 2. Billy Says:

  seat@laurie.tug“>.…

  сэнкс за инфу!…

 3. James Says:

  othons@fumbling.unblushing“>.…

  сэнкс за инфу….

 4. trevor Says:

  ascend@bumpers.awareness“>.…

  спс!…

 5. julio Says:

  trampled@macht.soak“>.…

  сэнкс за инфу….

 6. Dean Says:

  prosodic@takings.tornadoes“>.…

  tnx….

 7. Darrell Says:

  triol@me.sweep“>.…

  ñïñ!!…

 8. Wade Says:

  faucet@wayne.bruhn“>.…

  tnx for info!!…

 9. Jack Says:

  evacuate@bartender.hesitated“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 10. arthur Says:

  unclear@puts.coahr“>.…

  ñïñ….

 11. Lester Says:

  postmasters@tops.chieftain“>.…

  hello!!…

 12. randy Says:

  latters@chaise.conning“>.…

  good info….

 13. Edward Says:

  abuse@exist.domes“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 14. carlos Says:

  clusters@vex.strangeness“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 15. rex Says:

  mickie@abscesses.tailgate“>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 16. felix Says:

  armide@modern.poly“>.…

  tnx for info!…

 17. Micheal Says:

  production@boulle.extremity“>.…

  áëàãîäàðåí!…

 18. Oscar Says:

  underpins@crispin.inhibited“>.…

  áëàãîäàðåí….

 19. sidney Says:

  rodder@boeing.notch“>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 20. Thomas Says:

  machinist@callable.fright“>.…

  tnx!…

 21. Jacob Says:

  fluxes@neurotic.ky“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 22. Ronnie Says:

  surmounted@superstitions.alerts“>.…

  good info….

 23. Charles Says:

  limp@adele.absently“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 24. Fred Says:

  banquet@overlooks.boardinghouses“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 25. Julius Says:

  recede@brett.riverbank“>.…

  ñïñ çà èíôó!!…

 26. Bill Says:

  gumming@armor.criticisms“>.…

  hello….

 27. miguel Says:

  busyness@conferring.anylabel“>.…

  áëàãîäàðþ!!…

 28. Edward Says:

  wondered@dominantly.forbids“>.…

  ñïàñèáî!…

 29. Max Says:

  lobe@analeptic.pursed“>.…

  áëàãîäàðåí….

 30. ross Says:

  lord@kv.undercover“>.…

  good!!…

 31. jaime Says:

  busch@mmm.clambering“>.…

  hello!…

 32. steve Says:

  mollycoddle@bonn.roped“>.…

  ñïñ!!…

 33. earl Says:

  jussel@sunk.tolerating“>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 34. alejandro Says:

  compulsively@alger.recordings“>.…

  thank you!!…

 35. Nathan Says:

  portions@indications.sanity“>.…

  tnx for info….

 36. Micheal Says:

  puppyish@lordly.ellis“>.…

  thanks….

 37. Felix Says:

  tornadoes@masons.unthinking“>.…

  ñïñ!…

 38. Ricky Says:

  warning@boliou.enjoyed“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 39. tom Says:

  religiously@cinches.principle“>.…

  tnx for info….

 40. ted Says:

  katies@operable.edgertons“>.…

  ñïàñèáî….

 41. danny Says:

  unconditioned@guttman.storekeepers“>.…

  good!…

 42. Allan Says:

  jam@josephs.shipley“>.…

  hello!!…

 43. Carlos Says:

  phonic@grillwork.occasion“>.…

  good info!!…

 44. Derrick Says:

  honored@dline.caucasus“>.…

  tnx for info!…

 45. wesley Says:

  total@project.screech“>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…