Как да се справим едновременно със спиране на цигарите и Коледна умора?

Posted on 22 December 2010 by Vanio Kamenov

И пак ще кажа: Празниците идват, Коледа е тука!

За някой това може да не е толкова добра новина, обаче.

Да видим как можем безопасно да преминем през състоянието на коледна умора, без да запалим цигара

Това е темата на поредната и последна статия от поредицата Горещи Коледни Съвети!!!

Предназначена е за всички, които са решили да се спрат цигарите по празниците, или малко след тях. Предназначена е за всички, като мен, които по Коледа се чувстват уморени като Рудолф.

Знаете ли какво е Коледна умора?

Това е нещо като пролетната умора, обаче не съвсем. Единствената прилика е, че се появява през определен период от годината, в случая – по Коледа.

Това е така известната празнична депресия, която обзема хората по време на празници, най-често покрай Коледа и нова година. Или, да вложа и моя принос в случая – това е коледната мирова скръб, която те наляга, поради много причини.

Та, тази мирова скръб, оказва се, е много по-разпространена отколкото си мислите.

Огромен брой хора всяка година поне веднъж по време на празниците си казват „писна ми! от празници…” Огромен брой хора, всяка година не успяват да се впишат във рамките а всеобщото веселие.

Защо страдаме от Коледна умора?

За едни това е поради прекалено ангажираната им програма – тях коледните празници направо ги изненадват. Те се опомнят късно и им се налага в дните преди Коледа да решават стотици въпроси за подаръци, гостувания и какво ли не, като заедно с това се опитват да наваксват с всичко, което изостава в личния им график. Това води до високи нива на стрес точно навръх празниците и до депресии.

Други хора се оказват съвсем сами по празниците. Това може да се случи по маса причини, но обикновено, когато се чувстваш самотен, празниците вместо да те разведряват, само допринасят за усещането за самота. И тук имаме коледно състояние на депресия.

Трети пък могат да се окажат бедстващи на някое летище, точно по Коледа .. .

Изобщо, човек може да се чувства зле по много причини и празниците и всеобщото веселие, към което не можеш да се включиш само усложняват нещата. Депресията чука на вратата.

Грешното решение – цигара

И за много хора, лесното решение за депресията е запалването на цигара.

Но дали това е решение, всъщност?

  • Една цигара няма да ви даде време да се организирате и да наместите всичко в графика.
  • Една цигара няма да ви направи компания, няма да ви разкаже виц и няма да ви обича, точно сега, по коледа.
  • Една цигара няма да помогне на лондонското летище да се организират по-добре и да се справят с чистенето на снега.

И вие това много добре го знаете :о)

Къде е добрата новина?

Преди време една моя клиентка ми разказа, че била спряла да пуши за 6 месеца, но в живота и се случило нещо много лошо и тя без да се усети била запалила цигара. Резултатът е повече от ясен – отново се превърнала в редовен пушач.

Е, как да избегнем такива „несъзнателни” действия? Как да не запалим цигара, когато ни налегне мировата скръб?

Вероятно си спомняте моите непрекъснати натъртвания – че:

Цигарите нищо не ви дават.

Това е толкова вярно по празниците, колкото и по всяко друго време от годината. Търсенето на утеха в цигарите е напълно непродуктивно.

Защото ще си останете същия депресиран човек, само дето като добавка ще сте отново никотиново пристрастен. Тоест, освен с депресията си, ще трябва да се борите и с никотиновото пристрастяване.

На вас ви трябват няколко съвета – как да се справите с коледната си умора, без да посегнете към цигарите?

Ето как:

Признайте си, че сте в депресия. Пред себе си. Признайте си, че имате проблем с коледата. Това е много важно, защото това ви води директно към стъпка .

Потърсете подкрепа. Е, сега след като си признахте, че коледата ви депресира, можете да потърсите подкрепа. Как? Много лесно – разчупете малко модела на поведение. Обикновено става така – около вас всички се веселят, а на вас не ви се получава веселието. Счупете модела – заминете някъде с любим човек, или просто се обадете на някой приятел и поговорете малко. Кажете на някой че по коледа се чувствате отвратително.

Намерете съмишленици. Споделете депресията си, ще видите, че много хора са във вашето положение. Ще намерите някой, с който с часове ще можете да обсъждате колко е гадно по празниците. Това може даже да стане забавно … Извлечете забавление споделяйки депресията си с някой като вас. Направете блог, популяризирайте идеята си и намерете съмишленици. Измислете си хубави статуси по социалните мрежи. Направете ги наистина черни. Направете депресията по коледа забавна. Запомнете:

Да споделиш мислите си със съмишленици, може да бъде безценно.

Припомнете си причините, поради които искате да спрете цигарите. Да, погледнете списъка с приоритетите в живота си. Какво? Нямате такъв списък? Веднага си направете  - свобода, здраве, децата, външен вид, пари, удовлетворение от живота  … Искам да си имате ваш си списък, само за лична употреба, не ми го показвайте :о)

Ето ви номера с причините за спиране на цигарите:

Тези причини ще си останат толкова важни и след празниците, когато коледната умора премине. Ако сега пропушите, тези причини ще ви накарат съвсем скоро пак да искате да спрете цигарите. И ще ви се наложи пак да се настройвате за едно и също нещо, нещо, което вече успяхте да направите – да спрете цигарите.

Прогонете лошите мисли. Да, лесно е да се каже – „Не мисли за розов слон!” И веднага си помисляш за розов слон. Не ви казвам да избягвате мисли за цигари. Напротив, те ще са съвсем естествени. Аз ви казвам да се наблюдавате. Наблюдавайте се, кога мозъкът ви се опитва да ви извърти номер, само и само да си получи дозата.

На мен ми се е случвало да се усетя да мисля по следния начин:

„Толкова лесно спрях цигарите. Толкова лесно, че сега ако си запаля една цигара, мога пак да ги откажа за нула време. Толкова лесно ги отказах че ми се иска да опитам пак …”

Такива мисли могат да бъдат източник на голямо забавление за човек – все едно мозъкът ви мисли отделно от вас, все едно можете да го наблюдавате отстрани – точно това искам да направите – наблюдавайте се и се забавлявайте на опитите на мозъкът ви да ви преметне.

И така, затварям за Коледа. Аз съм един от тези, които имат сериозен проблем с Коледата.

Аз ще изпълня всички от собствените си съвети и ви обещавам, че тази година Коледната умора ще бъде в поносими граници.

1 Comments For This Post

  1. Pako Says:

    Много добре намислено, написано и аргументирано.Със сигурност подхода може да се прилага и за други “пред/след” празнични депресии и/или умори.

1 Trackbacks For This Post

  1. Спиране на цигарите: Чудеса стават и след Коледа! Says:

    [...] Как се справите с коледна умора, когато радостта ви дой… [...]